Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Teflonový Boris Johnson. Zatloukat umí tak, že mu může závidět i Andrej Babiš

Boris Johnson
ČTK
Stanislav Šulc

Nová doba. Politika, jak ji známe, dnes definitivně skončila. Britský premiér Boris Johnson dostal pokutu za porušení lockdownu během pandemie. Stal se tak prvním britským premiérem „známé historie“, který byl usvědčen z porušení zákona. Jde o banální moment, který je ve skutečnosti revoluční. Ukazuje, že politika nesmete vůbec nic, pokud sám nechce. 

Reklama

Připomeňme si dva momenty novodobých českých dějin. První přišel v listopadu roku 2011. Tehdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek dává demisi kvůli tomu, že „nedokázal přesvědčivě vysvětlit“ 16 milionů na kontě své matky. Všichni věděli, že na konto své matky poslal kvůli náročné rozvodové při a nechtěl se s exmanželkou dělit o část svých příjmů.  

Nechutné? Rozhodně! Trestné? Spíš nikoli, dar, sebevíce účelový, v českém právu není trestný, zvláště jde-li o nejbližší rodinné příslušníky. 

Ten druhý moment nemá žádné pevné datum. Je jím nechvalně proslulá kauza Čapí hnízdo, které čelil tehdejší premiér Andrej Babiš po celou dobu svého premiérování a nyní se kauza dostala do fáze obvinění. Shrneme-li „Čapák“ podobně lapidárně jako Kocourkovu kauzu, šlo o to, že si tehdejší nepolitik a miliardář Babiš v zastoupení malé firmy požádal o dotaci určené malým firmám. A když skončilo zákonné moratorium, farma skončila v majetku jeho velkého holdingu. 

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Dalibor Martínek: Babiš bude prezident, Havlíček premiér. Co na to kontrolní úřad?

Z cizího krev neteče, anebo, kdo nekrade, okrádá rodinu. To jsou moudra, která se vyprávěla po hospodách v osmdesátých letech minulého století, když tady ještě vládl bolševik. Zvrácené „pravdy“ zvráceného režimu, který pokřivil tři generace tohoto národa.

Přečíst článek

Účelové? Rozhodně! Trestné? O tom nechť rozhodne soud, ale kvůli pravidlům EU pro dotace, které se i před tímto účelovým zakládáním malých firem brání, je to téměř jistě trestné. 

Ale co je důležité: Babiš často opakuje, že podobných případů jsou v Česku stovky a celá kauza tak je účelová kvůli jeho působení v politice. A ano, má pravdu. Miliardáře nepolitika Babiše by za to skutečně nejspíš nikdo nepopotahoval. Ale Babiš se rozhodl vstoupit do politiky, tak má smůlu. Je v záři reflektorů a ty ukážou leccos. 

Borisova premiéra 

Babiš svou zdržovací taktikou v politice dokázal přestát kauzu, která má daleko větší trestní potenciál než Kocourkův dar matce. Přitom v době minulé by jen při prvním záchvěvu kauzy Čapák musel rezignovat a u soudu se očistit.  

Že tu jsou kauzy, které ukazují na nespravedlnost tohoto systému (zejména kauza exministryně Parkanové)? Inu, to je možné, ale je to stále jediný systém, který máme a v němž se umíme pohybovat. 

Petr Fiala, premiér a předseda ODS

Jana Havligerová: Nad Fialovými ambiciózními plány visí výrazné otazníky

ODS má, až na jednu výjimku staronové vedení, v jejím čele zůstává podle očekávání premiér Fiala. Pod jeho vedením se strana stala vládním hegemonem, delegáti třicátého stranického kongresu měli důvod k optimismu. Od loňských sněmovních voleb se ale společenská situace diametrálně změnila, a je otázka, jestli to už občanští demokraté a také jejich vládní partneři naplno pochopili.

Přečíst článek

Že tento systém končí, ukázal Babiš jen zčásti. A britský ministerský předseda Boris Johnson nyní ukázal, že tento systém skončil definitivně. 

Boris Johnson dnes dostal pokutu za to, že v průběhu pandemie několikrát porušil přísná protipandemická opatření tím, že se v jeho sídle konaly mejdany. Tím se stal prvním britským premiérem ve známé historii, který byl usvědčen z porušení zákona či jiné státní regule. Už to samo o sobě je zásadní novinka. Tou druhou, ještě podstatnější je způsob, jakým Johnson na celou kauzu reaguje: prostě ji vymlčí, případně ji bagatelizuje

Babiš a Johnson táhnou za jeden provaz 

To ostatně mají Babiš s Johnsonem společné. Ani jeden totiž nemůže popřít, že by se skutek nestal. Mejdany v Downing Street 10 jsou potvrzený fakt, stejně tak Johnsonova účast na nich, byť ta byla údajně minimální a trochu nechtěná. Stejně tak farma Čapí hnízdo se postavila zčásti za evropské dotace, původně o ně zažádala malá firma, která poté skončila v holdingu. To vše sedí, nikdo to nemůže zpochybnit

Co ale zpochybnit lze, je závažnost. Přeci o nic nejde, tvrdí svorně Babiš i Johnson, který navíc nyní vede velmi dramatickou válku s Ruskem (tedy alespoň chce, aby to tak vypadalo). Svět je nebezpečný, a právě tito dva nás chrání před opravdovým zlem, proto ty kauzy lze ignorovat, zní jejich hlavní omluva. Tedy spíš výmluva. 

Političtí podnikatelé Andrej Babiš (ANO) a Tomio Okamura (SPD)

Babiš a Okamura vystavili vládě vysvědčení. Jednička s hvězdičkou to není

Vláda Petra Fialy se ujala moci 17. prosince a 100 dní od jejího jmenování uplyne v neděli. Musela čelit další vlně pandemie covidu-19 a také startující válce na Ukrajině a s ní související migrační krizi. Jak prvních 100 dní zvládla Fialova vláda podle mínění opozičních lídrů Andreje Babiše a Tomia Okamury?

Přečíst článek

Snaží se trestní věc převléci za referendum o své důležitosti, jen nikoho nenechávají hlasovat a opírají se o průzkumy veřejného mínění, případně o výsledky minulých voleb. A nějakým záhadným způsobem jim to stále prochází. 

Nový systém: zatloukat, zatloukat, zatloukat 

Jestli je toto ten alternativní systém spravedlnosti, který bude již brzy novým standardem, máme se rozhodně nač těšit. Ministr Kocourek by v něm rozhodně nepodával demisi, stoprocentně ani Petr Nečas, nebyl by důvod.  

Vlasta Parkanová mohla dál být ministryní obrany, navíc velmi dobrou ministryní obrany, namísto toho, aby byla vláčena po soudech téměř celých deset let, aby na konci soud přiznal, že se nic nestalo. 

Zejména tragický případ Parkanové tomuto novému systémů, na který nás připravují Babiš a Johnson, dává pozitivní rozměr. 

Ale jinak? Představte si svět, ve kterém se budou všichni chovat v souladu s radou: „Zatloukat. Zatloukat. Zatloukat. A když ti na to přijdou? Tak zatloukej dál.“ Takový svět pro nás chtějí expremiér Andrej Babiš a stále ještě premiér Velké Británie Boris Johnson. Chcete jej i vy? 

Čapí hnízdo, ilustrační foto

Kauza Čapí hnízdo míří k soudu. Babišovi hrozí až deset let vězení

Státní zástupce Jaroslav Šaroch podal obžalobu na předsedu hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou (dříve Mayerovou) v kauze kolem padesátimilionové dotace na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo. O obžalobě dvou osob informoval mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Případem se bude zabývat Městský soud v Praze.

Přečíst článek

Andrej Babiš, poslanec

Jana Havligerová: Co Babiš čte ve hvězdách

Vidina triumfálního tažení na Pražský hrad se zakaluje, reálná možnost, že tříletý seriál trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo tentokrát spěje do finále, nabývá ostřejších obrysů.

Přečíst článek

>>>>>> Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte v naří rubrice Názory <<<<<<

Fronta lidí, kteří přišli o dodavatele energií a v rámci režimu Dodavatel poslední instance se obrátili například na Pražskou plynárenskou.

Češi začali výrazně šetřit na plynu. Je drahý a financuje válku

Spotřeba plynu v Česku očištěná o vliv počasí byla v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně 11 procent nižší, zatímco výroba z obnovitelných zdrojů meziročně narostla o 14 procent, uvedla to společnost Amper Meteo, která spotřebu energií v Česku dlouhodobě sleduje.

Přečíst článek

Reklama

Související

Andrej Babiš

Stanislav Šulc: Existuje už jen jeden důvod, proč se máme dál šťourat v Čapím hnízdě. Ten ale stojí za to

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme