Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Babiš a Okamura vystavili vládě vysvědčení. Jednička s hvězdičkou to není

Političtí podnikatelé Andrej Babiš (ANO) a Tomio Okamura (SPD)
ČTK
 ČTK

Vláda Petra Fialy se ujala moci 17. prosince a 100 dní od jejího jmenování uplyne v neděli. Musela čelit další vlně pandemie covidu-19 a také startující válce na Ukrajině a s ní související migrační krizi. Jak prvních 100 dní zvládla Fialova vláda podle mínění opozičních lídrů Andreje Babiše a Tomia Okamury?

Reklama

Špatnou organizaci při zvládání migrační vlny z Ukrajiny, nulový plán boje proti covidu-19 či nedostatečný postup proti inflaci a dalším ekonomickým potížím vyčítají vládě Petra Fialy (ODS) lídři opozičních stran. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš sdělil, že Fialův kabinet za prvních 100 dní své vlády zvládl prohospodařit celý politický kapitál, který dostal při loňských sněmovních volbách. Podle předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury neudělala vláda dosud nic, čím by zlepšila životy občanů.

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Dalibor Martínek: Pane ministře, blíží se průšvih. Budíček

Říkali jste, páni ministři, že máme šetřit. A omezit cestování autem. Mohu se zeptat, jak se to šetření dělá? Pane ministře financí Stanjuro, vy těch asi šest set metrů ze svého sídla v Letenské ulici na Úřad vlády již asi chodíte pěšky, že. Podklady nese asistent s modrým majáčkem na přilbě?

Přečíst článek

Fialova vláda se ujala moci 17. prosince, 100 dní od jejího jmenování uplyne v neděli. Bývalý premiér Babiš kabinetu vyčítá, že má Česko třetí nejvyšší inflaci mezi členy EU, ale i to, že ceny plynu, elektřiny a pohonných hmot lámou rekordy. „Z hlediska hospodářské politiky vláda zcela selhala. Ze svého škrtacího rozpočtu si udělala modlu, které neváhá obětovat vlastní občany a jejich životní úroveň,“ uvedl.

Kabinet podle Babiše nechal inflační spirálu roztočit záměrně, aby mohl vybírat víc na DPH. „Proto vláda odmítla odpustit DPH na elektřinu, plyn a pohonné hmoty, jak to hnutí ANO navrhovalo,“ uvedl. Vadí mu i škrty v platech. Spolu s inflací reálně snížily odměny zdravotníků, hasičů, policistů, učitelů či vojáků, vysvětlil. „Důchodcům kvůli vysoké inflaci vláda ze zákona přidat musela, nedělá to z vlastní vůle,“ dodal. Současně kabinetu vyčítá, že plánuje zrušit elektronickou evidenci tržeb a vzdá se tak některých příjmů.

Ceny benzinu 5. března 2022

Dalibor Martínek: Razie na pumpaře? Trapné fiasko vlády, které se dalo čekat

Překvapení se nekoná. Ministerstva průmyslu a financí udělala „obří razii“ na pumpaře. Podle některých „expertů“, kteří se vylíhli na státních úřadech, totiž mohli právě pumpaři za obří zdražení pohonných hmot. Člověku, který umí sčítat jedna a jedna, bylo přitom dopředu jasné, jak celá akce dopadne.

Přečíst článek

Babiš: V pomoci Ukrajině vládu podporujeme

Kvůli vojenské invazi na Ukrajinu navíc bude muset vláda státní rozpočet stejně brzy měnit, podotkl Babiš. „Vláda má naši podporu při snaze pomáhat Ukrajině, hnutí ANO také pomáhá organizováním humanitární pomoci. Na druhou stranu vládě chybí jakákoli strategie, nemá žádný plán,“ uvedl Babiš. Pomoc hodnotí jako chaotickou a nekoordinovanou. „Pan Fiala zcela selhal jako premiér, levá ruka neví, co dělá pravá, každý ministr dělá něco jiného a říká něco jiného,“ doplnil Babiš.

Kabinet podle něj nemá žádný koncept pro řešení uprchlické krize v oblasti zdravotnictví, školství, bydlení, práce či sociálního systému a vše nechává na lidech. „Za druhé vládě také připomínám, že byla zvolena občany ČR a že v rámci jistě záslužné pomoci Ukrajincům nesmí zapomínat na vlastní občany, kteří se vinou nečinnosti vlády propadají do chudoby,“ uvedl.

Ceny benzinu 5. března 2022

Stanislav Šulc: Správný čas na snížení spotřební daně na benzin byl ve čtvrtek. Teď už je pozdě

Vláda Petra Fialy směřuje k historické chybě, která připomíná legendární zvýšení DPH na potraviny Nečasovy a Kalouskovy vlády. Přes veškerou pomahačskou euforii, kterou se Češi snaží překlenou stres z konfliktu na Ukrajině, tady není nikdo připraven na benzin za 45, natož 50 korun. Dočasné snížení spotřební daně mělo být ohlášeno již ve čtvrtek. Nyní jsme tři dny pozadu.

Přečíst článek

Konkrétní plány postrádá Babiš u vlády i v problematice covidu-19. „I když ještě jako opozice tvrdila, že má vše přichystané. Naštěstí se omikronem covid do velké míry vyřešil sám, jinak by vláda pandemii ještě zhoršila,“ řekl. Kabinet podle něj zcela rezignoval na strategii očkování. „Už nechal spálit skoro 250 tisíc vakcín, místo aby je prodal, nebo alespoň daroval jiným zemím,“ kritizuje.

Okamura napsal, že vláda pro občany neudělala dosud nic, čím by jim zlepšila životy. „Neřeší zdražování, zhoršuje se dostupnost zdravotní péče,“ uvedl šéf SPD. Kvůli neschopnosti vlády podle něj rekordně přibývá exekucí a až třetina domácností je existenčně ohrožená. V činnosti vlády SPD nezaznamenala jedinou pozitivní věc, která by lidem zlepšila životní úroveň. „Je to smutný fakt a taková vláda by měla podat demisi,“ uvedl Okamura.

Andrej Babiš, poslanec

Jana Havligerová: Co Babiš čte ve hvězdách

Vidina triumfálního tažení na Pražský hrad se zakaluje, reálná možnost, že tříletý seriál trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo tentokrát spěje do finále, nabývá ostřejších obrysů.

Přečíst článek

český premiér Petr Fiala mluví na demonstraci na podporu Ukrajiny

Politický diář Jany Havligerové: U Fialy zatím dobrý

Ministryně obrany se opřela do OSN. Když Spojené národy nejsou schopny dostat na Ukrajinu modré přilby a zajistit alespoň základní dodržování lidských práv, měla by se organizace podle Černochové rozpustit. To by k vyřešení vojenského konfliktu hodně pomohlo.

Přečíst článek

Reklama

Související

Šéf ANO Andrej Babiš

Babiš: Neskutečná mafie. Vládní strany spojují korupce, klientelismus, peníze a „koryta“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme