Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jana Havligerová: Nad Fialovými ambiciózními plány visí výrazné otazníky

Petr Fiala, premiér a předseda ODS
ČTK
Jana Havligerová

ODS má, až na jednu výjimku staronové vedení, v jejím čele zůstává podle očekávání premiér Fiala. Pod jeho vedením se strana stala vládním hegemonem, delegáti třicátého stranického kongresu měli důvod k optimismu. Od loňských sněmovních voleb se ale společenská situace diametrálně změnila, a je otázka, jestli to už občanští demokraté a také jejich vládní partneři naplno pochopili.

Reklama

Premiér ano, a jeho hlavní (volební) projev tomu odpovídal. V kostce se dá shrnout do věty – kdy, když ne teď, kdo, když ne my. Fiala oznámil, že vláda v nejbližších týdnech představí soubor opatření, který má během pěti let zajistit energetickou nezávislost České republiky na dovozech z Ruska. Konstatoval přitom, že nutnost vyvléci české hospodářství „z ruské energetické smyčky“ bude znamenat změny pro každého občana. Pokud to ale teď neuděláme, spácháme tím vážný politický zločin na budoucnosti Česka. Má pravdu premiér. 

I bez znalosti zamýšlených opatření taková operace znamená, že se země bude muset enormně zadlužit, respektive – stát bude muset podstatně snížit náklady na služby, které poskytuje a nejspíš omezit i jejich rozsah. Protože vláda pod vedením ODS jistě nehodlá a nebude chtít ustoupit – v rámci možností, od rozumné rozpočtové politiky. Když k hlavní prioritě připočteme další, a to zvládnutí uprchlické krize z Ukrajiny, je jisté, že změny, které se dotknou všech, budou citelné a budou bolet.

Petr Fiala, premiér a předseda ODS

Premiér Fiala: Do pěti let se chceme vymanit z energetické závislosti na Rusku

Vláda chce v nejbližších týdnech představit komplexní pětiletý projekt na zajištění energetické bezpečnosti České republiky, uvedl ve své kandidátské řeči na kongresu ODS její předseda a premiér Petr Fiala. Napravit má podle něj léta neřešenou závislost na fosilních palivech z Ruska a v horizontu pěti let republiku úplně vyvléci z ruské energetické smyčky.

Přečíst článek

Nejobtížnější bude udržení sociálního smíru

Už teď lidi trápí vysoká inflace a energetická krize, a nezdá se, že by vláda chápala, jak moc a jaké to může mít důsledky. Anebo chápe, a jen nedokáže adekvátně komunikovat s veřejností. Její styl – oznamujeme, vysvětlování jen zdržuje, přestává být únosný. Když k tomu přičteme, že se pomalu začne vytrácet vysoká solidarita s uprchlíky, pak možná nejobtížnější bude třetí priorita, kterou Fiala vytýčil, a to udržení sociálního smíru.

Vláda musí změnit komunikaci, tvrzení, že Česko je lídrem evropské pomoci Ukrajině, nebude motivovat věčně a už vůbec ne všechny. Podle dat Kantar CZ spokojenost lidí s politikou vzrostla, a posiluje i popularita samotné ODS. Přispěl k tomu začátek války, a zvládání problémů s ní spojených. Jestli má tenhle příběh pokračovat, musí se Fialův kabinet hodně snažit. Jinak z vyřčených priorit budou vzdušné zámky.

Inflace, ilustrační foto

Inflace se za březen přiblížila 13 procentům. A zdražování se jen tak nezastaví, míní ekonomové

Odhady březnové inflace připomínají kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině sázku do loterie. Nejistý je podle redakcí oslovených ekonomů i dlouhodobější výhled. Jisté každopádně je, že zdražování se nezastaví. Přesný údaj o inflaci zveřejní Český statistický úřad zítra.

Přečíst článek

Lidé vládní garnitury posuzují podle toho, jak se vyrovnávají s korupcí a dodržováním zákonů. Ale hlavně a především podle toho, jak dobré služby jim stát poskytuje. Když je považují za dobré, tak jim nijak zvlášť nevadí, že vláda není úplně demokratická. Premiér Fiala je politolog, tak to patrně ví. Že na to sázejí opoziční populisté, mu jistě jasné je.

Budova Ministerstva financí na Malé straně v Praze.

Ministerstvo financí letos očekává nižší růst a inflaci přes 12 procent

Ministerstvo financí ve své dubnové prognóze zhoršilo odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 1,2 procenta z lednových 3,1 procenta. Zároveň úřad čeká proti odhadům z ledna vyšší průměrnou inflaci za celý letošní rok, a to 12,3 procenta.

Přečíst článek

Bydlení, ilustrační foto

Byty došly, nájmy zdraží o desítky procent. Válka přiblížila katastrofu na českém realitním trhu

Do Česka přijde kolem 400 tisíců uprchlíků z války. Poptávka po nájmech tak výrazně poskočí. Navíc kvůli zdražování řada Čechů odkládá nákup vlastní nemovitosti. Výsledek? Zdražení nájmů až o 30 procent v následujících dvou letech, píše poradenská společnost Cyrrus.

Přečíst článek

Reklama

Související

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Politický diář Jany Havligerové: Posvátná kráva ODS a moravská šlamastyka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme