Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kauza Čapí hnízdo míří k soudu. Babišovi hrozí až deset let vězení

Čapí hnízdo, ilustrační foto
ČTK

Státní zástupce Jaroslav Šaroch podal obžalobu na předsedu hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou (dříve Mayerovou) v kauze kolem padesátimilionové dotace na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo. O obžalobě dvou osob informoval mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Případem se bude zabývat Městský soud v Praze.

Reklama

Kauza Čapí hnízdo vstupuje do dalšího dějství. Jedna z nových svědeckých výpovědí změnila náhled na posouzení případu Čapí hnízdo. Došlo také ke změnám výpovědí u dalších svědků. O důvodech, proč státní zástupce Jaroslav Šaroch změnil názor a rozhodl se v kauze obžalovat bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou (dříve Mayerovou) informoval v mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Šaroch původně v roce 2019 stíhání Babiše a dalších lidí zastavil. Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však v prosinci stejného roku po přezkumu obnovil stíhání Babiše a Nagyové.

Babiš vinu dlouhodobě odmítá.

„Dneškem se jen potvrdilo, že kauza Čapí hnízdo je vykonstruovaný politický proces,“ uvedl bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Babiš podání žaloby „u 15 let staré pseudokauzy“ považuje za zcela zjevný účelový pokus o jeho kriminalizaci. „Nebýt v politice nikdo by se tím nikdy nezabýval, protože se nic nestalo. Nikomu nevznikla žádná újma, dotace, i když na ni byl nárok, byla vrácena,“ uvedl. „Nikdy jsem nic trestného neudělal, ani v minulosti, ani v politice, kde mám čistý stůl. A to prokážu i u soudu,“ dodal.

Vinu v minulosti odmítla i Nagyová.

V kauze Čapí hnízdo bylo původně obviněno 11 lidí včetně členů Babišovy rodiny. Šaroch postupně zastavil stíhání všech obviněných. Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání Babiše a Nagyové. Zároveň potvrdil, že stíhání Babišových blízkých definitivně skončilo.

Čapí hnízdo, ilustrační foto

Andrej Babiš: Požádám o zastavení trestního stíhání

Předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš požádá o zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Přečíst článek

Policisté následně ukončili vyšetřování kauzy na konci loňského května, oba obviněné navrhli obžalovat. Šaroch na konci srpna rozhodl o tom, že jim případ vrátí k došetření. Učinil tak zejména proto, aby vyšetřovatelé doplnili výslechy svědků, mimo jiné premiérova syna Andreje Babiše mladšího.

„Pokud si dovolím věc do značné míry zjednodušit, lze konstatovat, že nové důkazy narušily původní, výchozí právní úvahy, na jejichž základě bylo původní rozhodnutí vydáno,“ uvedl ve vyjádření zveřejněném na webu žalobců Cimbala.

Cimbala připomněl, že některé nově provedené důkazy jsou známé, protože dotčené osoby, mimo jiné svědci, se k nim vyjadřovaly veřejně. V případu loni v září nově vypovídal například Babišův syn Andrej Babiš mladší, který byl původně i obviněn a jeho stíhání bylo později zastaveno. Novinářům po svém výslechu řekl, že z něj otec udělal takzvaného bílého koně a že nikdy nechtěl být součástí dotačního podvodu. Z dřívějších informací vyplývá, že z pomoci je obžalován právě Babiš. Oběma obžalovaným hrozí až deset let vězení.

Policisté znovu navrhli oba obviněné obžalovat 20. září, vyšetřování ale následně zdrželo to, že Babiš v říjnových volbách znovu nabyl poslanecký mandát, a tím i imunitu. Sněmovna Babiše ke stíhání vydala na začátku března.

Podle Cimbaly nově zjištěný skutkový stav neumožnil vydání jiného rozhodnutí, než je podání obžaloby. „Státní zástupce je vázán zákonem a zásadou obžalovací. V této věci byly splněny zákonné podmínky, které trestní řád spojuje s podáním obžaloby. S otázkou případných pochybností svědčících ve prospěch obžalovaných se musí vypořádat příslušný soud,“ doplnil mluvčí.

Podstatou případu je to, že Čapí hnízdo původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok. Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. V roce 2017 Babiš vložil holding do svých svěřenských fondů.

Andrej Babiš

Poslanci znovu vydali Babiše ke stíhání v dotační kauze Čapí hnízdo. Už potřetí

Stíhání předsedy ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše v případu Čapí hnízdo bude moci pokračovat. Sněmovna ve čtvrtek vyhověla žádosti státního zástupce a Babiše ke stíhání opět vydala, jak už dřív doporučil mandátový a imunitní výbor. Případ se týká údajného dotačního podvodu. Babiš vinu dlouhodobě odmítá. Kauzu Čapí hnízdo pokládá za vykonstruovaný a účelový pokus o svou kriminalizaci a o snahu vystrnadit ho z politiky.

Přečíst článek

Reklama

Související

Andrej Babiš

Stanislav Šulc: Existuje už jen jeden důvod, proč se máme dál šťourat v Čapím hnízdě. Ten ale stojí za to

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme