Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hospodářská komora žádá zvýšení limitu pro povinné DPH

Podnikání - ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Již 17 let se nezměnil limit pro povinné přihlášení se k odvodům DPH. Za tu dobu přitom průměrná mzda vzrostla na dvojnásobek, argumentuje Hospodářská komora.

Reklama

Hospodářská komora po nové Sněmovně, která by měla vzejít z říjnových voleb, bude žádat zvýšení limitu pro registraci podnikatelů k dani z přidané hodnoty. Stát podle ní tuto sazbu neupravil 17 let, nezohlednil tak mzdový ani cenový vývoj.

Plátcem DPH se v současné době podle zákona musí stát každý podnikatel, který za posledních 12 měsíců dosáhl obratu přes jeden milion korun. Hranice by podle komory měla být od příštího roku 2,1 milionu korun. Stát by měl zároveň zvýšit limit pro paušální daň. Zvýšením hranice pro povinnou registraci k DPH by se podle komory podnikatelům snížila administrativní náročnost podnikání.

Lukáš Kovanda a Ilona Švihlíková v debatě na CNN Prima NEWS

Zvýšení daní je nevyhnutelné, shodli se ekonomové

Ekonomové Lukáš Kovanda a Ilona Švihlíková se střetli v debatě na CNN Prima NEWS. Shodli se na tom, že udržet stávající daně po volbách bude nereálné.

Přečíst článek

„Pokud se podnikatel stane plátcem DPH, přibudou mu totiž nové povinnosti a zákazníkům zvyšují cenu zboží nebo služeb o DPH. Musí řádně zaevidovat daňové doklady, v průběhu roku zpracovávat a pravidelně podávat daňová přiznání k DPH, sestavovat kontrolní hlášení a v některých případech i souhrnné hlášení pro Evropskou unii. To zvyšuje režijní náklady podnikatele a časovou náročnost podnikání,“ uvedla v návrhu Hospodářská komora. Nadále by podle ní ale měla zůstat zachována možnost dobrovolné registrace k DPH bez ohledu na výši tržeb.

Limit Česká republika podle komory nezměnila od svého vstupu do Evropské unie, například mzdy ale za tu dobu vzrostly na dvojnásobek. Průměrná mzda v roce 2004 podle komory činila 17.466 korun, letos podle odhadu HK dosáhne téměř 37 tisíc korun.

Výhodné pro podnikatele i stát

Práh pro registraci k DPH by měl být podle HK sjednocen také s limitem pro uplatnění výdajového paušálu. Ten podle ní snižuje administrativu u osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) i státní správy, a je stanoven na hranici právě dvou milionů korun.

průmyslová výroba, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Z práce rovnou do hrobu. Češi stráví v práci 36 let, nejvíc z EU

Češi v průměru stráví prací 36 let svého života, více než většina obyvatel EU. A zároveň se dožívají nižšího věku, než většina obyvatel EU.

Přečíst článek

Stát by podle HK měl na dva miliony korun zvednout také hranici pro možnost využití paušální daně. Nyní je určena pro živnostníky, neplátce DPH s ročními příjmy z podnikání do jednoho milionu korun. Zavedena byla od letošního ledna.

„Hospodářská komora podporuje i variantu, že by u paušální daně byl zcela zrušen příjmový strop, a možnost paušalizace tzv. přímých odvodů se tak vztahovala na všechny OSVČ, čímž by došlo k plošnějšímu snížení administrativní zátěže jak na straně podnikatelů, tak i na straně finančních úřadů,“ uvedla dále komora. Podmínkou v tomto případě ale podle ní je, aby daň z příjmů a platby na sociální a zdravotní pojištění byly nastavené tak, aby pro plátce byl vstup do paušálního režimu motivační.

peníze, ilustrační foto

Mzdy ve veřejné sféře rostly o 18 procent, dvakrát rychleji než v té soukromé

To se jen tak nevidí. Výdělky ve veřejné sféře rostou dvojnásobným tempem oproti sféře soukromé.

Přečíst článek

Papírový dům neboli Money Heist
video

Závěr Papírového domu je tu. Hned zamířil do TOP 10 seriálů českého Netflixu

Prvních pět epizod globálního hitu Netflix uveřejnil 3. září. Posledních pět dílů nabídne 3. prosince.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme