Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Češi už zase budou slavit, že sousedovi chcíply dvě kozy

Stanislav Šulc: Češi už zase budou slavit, že sousedovi chcíply dvě kozy
iStock
Stanislav Šulc

Ministerstvo práce a sociálních věcí se rozhodlo připravit novelu zákoníku práce. Jedním z navrhovaných ustanovení bude také možnost zjistit, kolik berou vaši kolegové. A když to na stejné pozici bude výrazně víc, budete mít právo se zeptat, proč. Dobré úmysly tentokrát zastírá fakt, že půjde jen o další růst závisti ve společnosti, které nevadí, když trpí, hlavně když vedle trpí víc.

Reklama

Závist. Jedna z určujících vlastností velké části české populace. Údajně ji tu pěstovali zejména komunisté, na druhou stranu už starší rčení o Češích říká, že Čechovi nevadí, že mu chcípla koza, hlavně když sousedovi chcíply dvě.

Nyní se právě na závisti snaží vystavět některé novinky v zákoníku práce ministerstvo práce a sociálních věcí. Ačkoli by to samozřejmě otevřeně nepřiznalo.

Jednou z novinek je, že lidé získají nárok na informace ohledně platu a mezd kolegů na stejné pozici. Zaměstnavatelé budou muset zároveň vysvětlit, podle jakých kritérií finanční odměny přidělují - a proč někdo bere víc než jiný. Konkrétně budou smět pracovníci požadovat po zaměstnavateli informaci o průměrné finanční odměně na stejné pozici, a to navíc i konkrétně, jaká je výše u žen a jaká u mužů. A co víc. Doložky pracovních smluv, na jejichž základě lidé o odměňování nemají s kolegy mluvit, ztratí právní validitu.

Kvóty nejsou fér. Lidé mají dostávat příležitost podle svých schopností, říká Marco Iannaccone, General Manager a místopředseda představenstva, UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

Marco Iannaccone z UniCredit Bank: Kvóty nejsou fér. Lidé mají dostávat příležitost podle svých schopností

Na pražské konferenci o diverzitě pořádané byznysovým portálem newstream.cz zazněly příběhy o nerovných příležitostech ve firmách i o nedostatečné odvaze žen usilovat o stejné platy, jako mají muži. Část velkých firem se nicméně už snaží tuto situaci měnit a vytváří prostředí, kde záleží na výkonu a schopnostech, nikoliv na tom, jak kdo vypadá nebo jakého je genderu, rasy, vyznání nebo kultury. Jednou z takovýchto společností je i UniCredit Bank. „Diverzita je obohacující pro všechny. Stejně tak i koncept udržitelnosti. To jsou pro nás klíčové věci,“ říká v rozhovoru generální manažer české a slovenské UniCredit Bank Marco Iannaccone.

Přečíst článek

Svaté důvody

Důvody jsou jasné. A správné. Odměňování mužů a žen na stejných pozicích stále není férové. Ačkoli v Česku na pozicích CEO a vlastníků firem samozřejmě působí pouze osvícení samaritáni, kteří bojují se všemi nespravedlnostmi světa, zrovna na srovnání odměňování všech lidí zatím nezbyl čas.

To nic nemění na tom, že zavádění zrovna takovýchto opatření naplňuje skutkovou podstatu fenoménu „cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly“.

Z takového opatření prostě v české, v mnoha ohledech mimořádně nevyspělé, společnosti nevzejde nic dobrého. Jeho autoři totiž opomíjejí, že se z tohoto nástroje nestane možnost pro zlepšení pracovního života části, jak to na papíře vypadá.

Reálně se z toho stane bič na všechny. A se systémovým problémem gender pay gap to neudělá vůbec nic.

Business Breakfast Newstreamu na téma Diverzita

Debata Newstreamu s top manažery: Velké firmy jsou v rovném odměňování dál než malé nebo stát

Změnit DNA, přenastavit vnitřní procesy a naladit myšlení všech zaměstnanců. To jsou klíčové kroky, kterými firmy musejí projít, aby se jim podařilo proměnit se v moderní podniky 21. století. Na tom se shodli zástupci UniCredit Bank, Pilsner Urquell, ČEZ či Global Payments na akci pořádané byznysovým portálem newstream.cz.

Přečíst článek

Claudia Goldinová, držitelka Nobelovy ceny za ekonomii

K rovnosti žen a mužů na trhu práce nejsou třeba státní regulace, tvrdí držitelka Nobelovy ceny za ekonomii Goldinová

Nobelovu cenu za ekonomii letos získává Američanka Claudia Goldinová, jako třetí žena v historii udílení ceny od roku 1969. Goldinová působí na Harvardově univerzitě.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme