Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Roman Nováček: Jak ovlivní válečný konflikt v Izraeli startupový svět?

Jak ovlivní válečný konflikt v Izraeli startupový svět?
ČTK
Roman Nováček

Válečný konflikt v Izraeli je obrovskou lidskou tragédií. Jeho dopady budou citelné napříč všemi oblastmi. Jaké důsledky může mít tato nešťastná událost pro startupový svět, představuje ve svém komentáři investor a expert na startupy Roman Nováček.

Reklama

Z Izraele, globálního centra startupů, začaly mladé technologické firmy odcházet už v posledních několika měsících. Důvodem byly zejména nové soudní reformy. Startupová scéna podle červencového průzkumu izraelské neziskové organizace Start-up Nation Central zažila meziroční pokles investic o 70 procent. Průzkum dále odhalil, že téměř 70 procent izraelských startupů už podniklo aktivní kroky k tomu, aby alespoň část svého podnikání přemístilo do jiné země.

Investice se mohou přesunout i do Česka

Nynější válečný konflikt může tyto propady ještě prohloubit. Pro zahraniční investory bude region čím dál rizikovější a své investice tak mohou začít přesouvat jinam. Je velmi pravděpodobné, že s ohledem na geografické mandáty investičních fondů budou investiční přesuny mířit zejména do CEE regionu, včetně Česka. Může jít například o tuzemské fondy jako Inven Capital, které více svých investic namíří k nám namísto do Izraele, nebo o příliv kapitálu zahraničních fondů, které si náš region vyberou jako alternativní destinaci pro své peníze.

Michal Pěchouček na SingularityU Czech Summitu

Michal Pěchouček pracuje na umělé inteligenci 30 let. Česko by mělo být montovnou AI. Jinak bude kolonií, varuje

Umělá inteligence přinese zásadní změny ve fungování společnosti i států. Česko by podle Michala Pěchoučka, člověka, který na akademické úrovni i v byznysu vyvíjí AI již tři dekády, přitom v tomto vývoji mohlo hrát významnou roli. „Zejména na úrovni cybersecurity patříme ke globální špičce a budeme i dál,“ uvedl Pechouček v rozhovoru pro newstream.cz. Tomu, aby Česko hrálo ještě významnější roli, brání zejména nedostatečné byznysové prostředí a také vzdělávací systém.

Přečíst článek

A jak se bude situace vyvíjet v samotném Izraeli? V konečném důsledku můžeme být svědky počátku konce tohoto státu. Ten doteď těžil z bezprecedentní prosperity a technické převahy, kterou přinášely právě startupy izraelských zakladatelů.

Jejich hromadný odliv, který již pozorujeme a který bude ještě umocněn současným konfliktem, může znamenat i přesunutí vývoje klíčových řešení z oblastí jako je kybernetická bezpečnost mimo Jeruzalém a Tel-Aviv. A to může mít dalekosáhle dopady nejen pro investice a inovace, ale i pro samotnou existenci státu Izrael a tím i další narušení bezpečnosti celého regionu Blízkého východu.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme