Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Ministři mají smysl pro humor. Ten černý

ministr Válek
čtk
Jana Havligerová

„Radši budu pálit penicilin podobně jako vakcíny, než aby nějakému pacientovi chyběl,“ je další v řadě velkohubých prohlášení ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. Penicilin podle něj ne, že nebude. Bude, jen ne ve všech lékárnách. Takže dál platí jeho dřívější doporučení - pokud obvoláte sto lékáren, určitě narazíte na spoustu společností, kde potřebná antibiotika budou mít. Tahle rada padla před víc než půl rokem.

Reklama

Ministři si myslí, že mají voliči krátkou paměť

Šéf zdravotnictví není jediný ministr Fialovy vlády, který si myslí, že voliči mají krátkou paměť. Stejnou mýlkou trpí i ministr kultury Martin Baxa. Ještě vloni přesvědčoval veřejnost, že „naše vládní koalice koncesionářské poplatky zvyšovat nechce,“ ba dokonce tvrdil: „Televizní poplatky nezvýšíme, byla by to špatná zpráva pro občany.“ Jsme o rok dál, a kabinet navrhuje, aby od roku 2005 dostávala Česká televize 160 místo 135 korun, rozhlasový poplatek se má zvýšit o deset korun. Navýšení není radikální. Zpráva, která dokáže voliče naštvat, to ovšem je. Maně se vybaví rok 2008, kdy třicetikorunový poplatek ve zdravotnictví dokázal vyvolat oranžové tsunami.

Resort práce a sociálních věcí hodlá v příštím roce a půl snížit počet zaměstnanců o dva a půl tisíce, konstatoval v České televizi ministr Marian Jurečka. Na jemu podřízených úřadech podle něj postupuje digitalizace obrovskou rychlostí, takže padesát procent žadatelů o sociální a jiné dávky nebude muset na úřady chodit, nároků se domůžou na pár kliků z domova. Lidovecký šéf zjevně miluje fantasy příběhy.

Vládní hlasování v Poslanecké sněmovně

Lukáš Kovanda: Vláda by měla daň z mimořádných zisků už ukončit, prospěje to pražské burze

Konsolidace veřejných financí dosud neodpovídá tomu, co vládní strany slibovaly před volbami či ještě loni. Když ještě připočteme, že slibovaly konsolidaci bez zvyšování daní, je to na pováženou hned dvakrát. Protože i přesto, že vláda v rozporu se sliby zvyšuje hned celou řadu daní, konsolidace nadále zaostává za tím, co slibovala. To je prostě suché konstatování faktů.

Přečíst článek

prezident Petr Pavel

Generál Pavel, Zelenskyj, až pak Putin. Politický vkus Slováků se radikálně mění

Slováci ze zahraničních politiků nejvíce důvěřují českému prezidentu Petru Pavlovi, důvěru v něj má 38 procent dotazovaných. Na druhém místě je maďarský premiér Viktor Orbán s 36 procenty, třetí se s minimálním odstupem umístil francouzský prezident Emmanuel Macron, kterému věří 35 procent respondentů. Vyplývá to z průzkumu agentury Focus pro slovenskou televizi Markíza.

Přečíst článek

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí

Jurečka: Návrh důchodové reformy předložím začátkem října

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) předpokládá, že návrh důchodové reformy předloží začátkem října. Nyní se návrh dokončuje. Zároveň věří, že vláda uspěje u Ústavního soudu v případě již schválených změn v důchodovém systému, které napadlo opoziční hnutí ANO. V úspěch věří i u další schválené změny důchodového systému, kterou chce ANO rovněž napadnout. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Stínový premiér vlády ANO Karel Havlíček řekl, že zatím neví, kdy tento návrh ANO podá.

Přečíst článek

Reklama

Související

Šéf ANO Andrej Babiš

Babiš: Neskutečná mafie. Vládní strany spojují korupce, klientelismus, peníze a „koryta“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme