Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář: Hlavně neskákat na špek, piráti

Kandidát pirátů na ministra zahraničí Jan Lipavský při návštěvě u prezidenta Miloše Zemana v Lánech 7. prosince 2021.
ČTK/PR/Twitter/Jiří Ovčáček
Jana Havligerová

Prezident Zeman nejmenováním Jana Lipavského (na snímku při návštěvě hlavy státu v Lánech) na post ministra zahraničí zamířil na nejslabší článek pětikoalice. Doufejme, že mu piráti neskočí na špek, a nezačnou se bouřit proti nastolení vlády. Snad jim dojde, že trvat na tom, aby vláda byla jmenována kompletně včetně jejich kandidáta, může znamenat i několika měsíční odklad nástupu nového kabinetu. Zhoubný odklad.

Reklama

Pravděpodobný budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se bude o strategii boje proti pandemii radit s portugalským velkoadmirálem, který tamní úspěšnou bitvu s koronavirem koordinuje. Podle něj je to dobrý model země, která má největší proočkovanost, a přitom tam není žádná povinnost, ani finanční stimulace. Jelikož Česko nemá moře, a tudíž ani velkoadmirály, tak Válek zatím radí, abyste se během vánočních svátků zbytečně nesetkávali a omezili kontakty. Rozumíte, suchozemci?

Miloš Zeman

Jana Havligerová: Zemanova poslední partie

Prezident se rozhodl nejmenovat ministrem zahraničí piráta Jana Lipavského. Miloš Zeman dostál své pověsti. Jeho nejsilnější motivací pro návrat do politiky byla touha pomstít se každému, kdo mu kdy zkřížil cestu k politickým výšinám. Příliš troufalé ani není říct, že msta je hnacím motorem, který ho drží při životě.

Přečíst článek

Šéfka dolní komory Markéta Pekarová Adamová nehodlá o svátcích přednášet bilanční projev: „Nerada bych zaváděla nějakou hlubší tradici projevu předsedkyně, předsedy sněmovny. Když je těch projevů příliš mnoho, tak vlastně překrývá jeden druhý. Myslím, že taková vzpruha, přání do nového roku náleží ještě vyšším ústavním činitelům,“ soudí. Bravo – slyšet z politiky hlas rozumu je osvěžující.

ČSSD má nového předsedu. Čtvrt roku poté, co sociální demokraté vypadli z Poslanecké sněmovny, se jím stal starosta Nového města na Moravě Michal Šmarda. Není těžké hádat, že brzo pochopí, co znamená úsloví „ je na tom práce jak na kostele“.

Podpis dohody o vládní koalici

Plány koalice? Ochrana volného trhu i sociální odvody pro rodiče a prarodiče

ODS zveřejnila na webových stránkách koaliční dohodu, kterou strany podepsaly. Jaké jsou ekonomické priority nejpravděpodobnější vlády, která bude řídit zemi v následujících letech? Překvapivě je mezi nimi i podpora herního průmyslu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme