Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Hlavně zachovat chladnou hlavu

Premiér Petr Fiala (ODS) při novoročním projevu 1. ledna 2022
Deml Ondřej (ČTK)
Jana Havligerová

Premiéři Česka, Polska a Slovinska na kyjevském setkání s ukrajinským prezidentem mimo jiné probírali i možnost nabídnout azyl v zahraničí ruským vojákům, kteří dezertují. „Bavili jsme se o některých velmi konkrétních krocích, třeba že by se z hlediska dlouhodobého vývoje mohla vytvořit koalice států, nejen z EU nebo NATO, jež by poskytovaly azyl vojákům Ruské federace, kteří se rozhodnou nebojovat a dezertují,” uvedl Fiala.  A mohli bychom vědět, kdo by se do takových koalic hrnul?

Reklama

Ministr financí Stanjura odmítá návrh polského premiéra Morawieckého, aby EU zavedla úplný zákaz obchodování s Ruskem. Není podle něj realistický a neměl by ani šanci na prosazení. Dosavadní čtyři balíčky unijních sankcí proti Rusku fungují. Za chladnou hlavu dík.

Někteří zástupci ruských politických a obchodních elit údajně zvažují svržení prezidenta Vladimira Putina, aby mohly být znovu obnoveny vztahy Moskvy se západními zeměmi. S odvoláním na tvrzení ukrajinských zpravodajských služeb to uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Tak a teď tu o Červené karkulce.

Předseda SPD Tomio Okamura na svém facebookovém profilu skryl příspěvky, ve kterých vyzdvihoval Vladimira Putina. On přece proruské postoje nikdy nezastával. Chatrná kamufláž.

český premiér Petr Fiala mluví na demonstraci na podporu Ukrajiny

Politický diář Jany Havligerové: U Fialy zatím dobrý

Ministryně obrany se opřela do OSN. Když Spojené národy nejsou schopny dostat na Ukrajinu modré přilby a zajistit alespoň základní dodržování lidských práv, měla by se organizace podle Černochové rozpustit. To by k vyřešení vojenského konfliktu hodně pomohlo.

Přečíst článek

Václav Klaus

Politický diář Jany Havligerové: Zeman a Klaus se nemění

Prezident podá trestní oznámení kvůli úvahám o převodu pravomocí hlavy státu, které vedli politici při jeho podzimní hospitalizaci. Zeman je považuje a označuje za sabotáž. Podle hradního advokáta Nespaly bude oznámení mířit na „okruh lidí“, kteří se k možnost převodu nejvíce vyjadřovali.

Přečíst článek

český premiér Petr Fiala mluví na demonstraci na podporu Ukrajiny

Politický diář Jany Havligerové: I vážná doba má své kuriozity

Profesor pražské VŠE, člen TOP 09 Martin Dlouhý na svém facebookovém profilu ohlásil zavedení osobních protiruských sankcí. Z důvodu svědomí a morálních zásad, jak uvádí, nepovede ruským studentům bakalářské či diplomové práce, nebude je učit a zkoušet a nebude jim ani opravovat testy. Příspěvek nazvaný „Moje sankce“ záhy smazal. Co dodat. Vzdělanec a k tomu hrdina, to je sen všech žen.

Přečíst článek

Reklama

Související

Premiéři zemí V4 - Robert Fico, Donald Tusk, Petr Fiala, Viktor Orbán

V4 žije. Premiéři našli shodu v pomoci Ukrajině. Důležitá regionální instituce, zdůraznil Fico

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme