Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: U Fialy zatím dobrý

český premiér Petr Fiala mluví na demonstraci na podporu Ukrajiny
ČTK
Jana Havligerová

Ministryně obrany se opřela do OSN. Když Spojené národy nejsou schopny dostat na Ukrajinu modré přilby a zajistit alespoň základní dodržování lidských práv, měla by se organizace podle Černochové rozpustit. To by k vyřešení vojenského konfliktu hodně pomohlo.

Reklama

Paní ministryně se nechala unést emocemi, a není jediná. V nedělní politické debatě zacloumaly i jindy rozvážným premiérem. Když v diskusi došlo na ceny pohonných hmot, rozčílil se s tím, že zázraky nejsou k mání a pětatřicet korun za litr benzinu by sice bylo krásných, ale nejde to, a není to ani jinde v Evropě. „Já lidem lhát nebudu,“ prohlásil Fiala. V pořádku. Totéž by měl poradit i všem kolegům v kabinetu.

Vládní pětikoalice si ale zatím vede vcelku dobře. Podle nejnovějšího volebního modelu agentury Kantar by nyní sněmovní volby opět vyhrálo Spolu, koalici ODS, lidovců a TOP09 by dalo hlas 32,5 procenta voličů. Koalice Pir/STAN by získala 14,5 procenta, a byla by třetí na pásce. ANO by získalo 27,5 procenta voličských hlasů, jeho obliba ani nestoupá, ani neklesá. Tak pozor, lídr hnutí ještě nezatroubil k útoku.

Václav Klaus

Politický diář Jany Havligerové: Zeman a Klaus se nemění

Prezident podá trestní oznámení kvůli úvahám o převodu pravomocí hlavy státu, které vedli politici při jeho podzimní hospitalizaci. Zeman je považuje a označuje za sabotáž. Podle hradního advokáta Nespaly bude oznámení mířit na „okruh lidí“, kteří se k možnost převodu nejvíce vyjadřovali.

Přečíst článek

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Politický diář Jany Havligerové: Lesk a bída politiky

Ministr financí Stanjura hrdě ohlásil, že návrh státního rozpočtu se dá popsat jednou větou jako zodpovědné protiinflační vládnutí bez zvyšování daní. Hrdý je na plán státních financí i premiér Fiala. I podle něj je protiinflační a navíc i realistický, protože poctivě ukazuje všechny příjmy a výdaje. Protiinflační stěží, poctivý snad. Čechrání peříček je poněkud předčasné.

Přečíst článek

Karel Janeček na Českém slavíku

Politický diář Jany Havligerové: Chytrá horákyně, náš vzor

Senátoři podebatovali o návrhu Fialova kabinetu na zmrazení platů ústavních činitelů a poté zvolili to nejsnadnější řešení, které mají k dispozici. Novelou zákona, kterou už schválila sněmovna, se rozhodli nezabývat, ta tudíž putuje přímo k podpisu prezidenta republiky. Zeman oznámil, že normu vetovat nebude. Pokud si vzpomínáte, že vloni na podzim tentýž Senát podobný návrh zamítl s tím, že se jedná o populistické předvolební gesto, pamatujete si to správně. Časy se ale mění, a tak si senátoři vzpomněli na chytrou horákyni.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme