Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Fiala chce trumfnout Rusko a Čínu

Český premiér Petr Fiala si během návštěvy Etiopie vyzkoušel na letecké základně v Bishoftu letecký simulátor.
profimedia.cz
Jana Havligerová

Premiér Fiala létá po subsaharské Africe, při své osmidenní cestě navštíví pět zemí – Etiopii, Keňu, Nigérii, Ghanu a Pobřeží slonoviny. Afrika je podle něj zajímavá, připouští ale, že se tam v posledních letech velmi silně angažovalo Rusko a ještě intenzivněji se tam uchytila Čína. „Pro ČR to není úplně nejpřirozenější region z hlediska spolupráce, ale to musíme změnit. Musíme to, co jsme zanedbali, napravit,“ říká předseda vlády. Copak má Česko ještě na skladě letouny L – 39 Albatros?

Reklama

Vládní koalice požádala o konání mimořádného jednání dolní komory parlamentu. Stalo se, a zase to neklaplo. Z plánovaných osmi bodů schůze hlasovali poslanci jen o šesti. K předlohám o přípravě stavby hlubinného úložiště radioaktivního odpadu a o omezení nedostupnosti některých léků se poslanci nedostali. Úplný debakl to není, radovat se může ministr zdravotnictví Válek. Jím předkládaný návrh považují experti za paskvil. Doba, kdy bude moci říct - „mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky“, se opět oddálila.

A nakonec trochu folklóru. Piráti hlasují o odvolání šéfa poslaneckého klubu Michálka z republikového výboru. Na začátku října se vůdci Pirátské strany a STAN shodli, že vzájemné spory poškozují jejich spolupráci i vládu jako celek. Případné budoucí neshody prý budou řešit interně a s chladnou hlavou. To si ovšem Piráti musejí nacvičit. Michálek jim nácvik jistě s chladnou hlavou promine.

Andrej Babiš

Politický diář Jany Havligerové: Tipněte si, jestli chce být Babiš premiérem

Oslavy dne vzniku samostatného československého státu tentokrát, díky prezidentu republiky, nebyly žádnou rutinou. Předáváním bojového praporu u Národního památníku v Praze na Vítkově počínaje, a večerním projevem hlavy státu ve Vladislavském sále Pražského hradu konče. V něm Petr Pavel v závěru zmínil dokonce i nástup umělé inteligence. Asi ne náhodou. Celý proslov vyzněl jako stvořený za pomoci AI. Najít tolik omšelých frází na tak dlouhou dobu snad ani není v lidských silách.

Přečíst článek

Prezident Petr Pavel při projevu v OSN

Politický diář Jany Havligerové: Hrad versus vláda a starosti ministrů

Prezident Pavel otevřel debatu kolem možného zrušení práva veta členských států Evropské unie. Nikoli v Česku, ale nečekaně v belgických Bruggách. Debata s vládou o úloze Česka v EU či jeho postojích ke Slovensku by hlavě státu rozhodně prospěla. Nebo že by hlava státu a její přítel po boku nevěděli, kdo odpovídá za českou zahraniční politiku? Možná proto, že vědí, si klidně pouští ústa na špacír.

Přečíst článek

Reklama

Související

Klimatičtí aktivisté na summitu COP28

Dalibor Martínek: Co čekat v roce 2024? Evropa se bude týrat klimatem, ale žezlo už drží Afrika

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme