Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Petr Dufek: Růst cen bytů příliš nepolevil. Splasknutí bubliny je v nedohlednu

Ilustrační foto
ČTK
Petr Dufek

Česká národní banka sice hovoří o výrazném nadhodnocení nemovitostí v ČR a spekuluje se o splasknutí bubliny na realitním trhu, avšak tvrdá čísla zatím nic takového – alespoň pro začátek roku – ještě nenaznačují, komentuje hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Reklama

I v prvním čtvrtletí se ceny bytů zvyšovaly, konkrétně o pět procent ve srovnání s posledním kvartálem roku 2021. Útěchou tak snad může být jen to, že jde alespoň o symbolické zpomalení dosavadního cenového růstu.

V meziročním srovnání byty zdražily o téměř čtvrtinu, a tedy opět nejvíce v celé EU. Více než dvacetiprocentním zdražením bytů se už může „pochlubit“ jen Estonsko a Maďarsko. V celé EU pak ceny bytů meziročně vzrostly v úvodu roku o 10,5 procenta, v eurozóně o něco pomaleji, a sice o 9,8 procenta.

Růst cen nemovitostí v EU stále předbíhá samotnou inflaci. Vysoká inflace v kombinaci s levnými penězi nejenom podporuje zadlužování se na nákup nemovitostí, ale současně láká investory na realitní trh s vidinou kladného výnosu a zajištění reálné hodnoty peněz.

V našem případě realitní trh do nedávna podporovaly relativně dostupné hypotéky, jejichž úrokové sazby ovšem už do současnosti výrazně narostly, a navíc se na jaře opět zpřísnily podmínky pro jejich poskytování. Zájem o pořízení si bytu na dluh logicky poklesl, nicméně do cen se ještě zatím tak úplně nepropsal. Stále totiž platí, že část investorů považuje reality za jistou pojistku proti inflaci. Zároveň výrazně v posledním roce rostou náklady na výstavbu, což se nepochybně do cen rovněž odráží.

Bytové domy projektu Unicity Living na Zeleném trojúhelníku vedle kampusu Západočeské univerzity v Plzni na snímku z 18. března 2021. Byty, které postavila česká realitní a investiční společnost Daramis, koupila švédská společnost Heimstaden, třetí největší poskytovatel nájemního bydlení v Evropě.

Česko? Jeden z nejbouřlivějších trhů s bydlením na světě, tvrdí zahraniční analýza

Praskne nebo nepraskne u nás nemovitostní bublina? Podle analýzy agentury Bloomberg Economics je situace v naší zemi alarmující natolik, že bychom s prasknutím měli stoprocentně počítat, a to již v nejbližší budoucnosti. Lidí, kteří chtějí v Česku nemovitosti kupovat i za nadprůměrně vysoké ceny, je ale podle tuzemských odborníků stále dostatek.

Přečíst článek

Rekordní bytová výstavba by však dosavadní trend prudkého růstu cen přece jen mohla zbrzdit, nebo dokonce zastavit. Otázkou však je, jak budou na trhu aktivní velcí zahraniční kupci, kteří mají zájem o větší bytová portfolia. Zda vykompenzují v době rostoucí nabídky úbytek hypotekářů či nikoliv.

V každém případě minimálně část trhu je možná už zralá na korekci, a to zejména v případě secondhandových bytů, jejichž ceny v posledních letech rovněž výrazně narostly. Alespoň z dat za první kvartál je vidět, že růst cen v jejich případě docela za těmi novými viditelně zaostal.

generál Petr Pavel, kandidát na prezidenta ČR
video

Petr Pavel: Vraťme Česku řád a klid. Chci být prezidentem, který mírní vášně

Bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel v úterý oficiálně potvrdil kandidaturu na prezidenta republiky. Do voleb jde s heslem „Vraťme Česku řád a klid“. U příležitosti zahájení jeho volební kampaně připomínáme rozhovor, který Pavel poskytl Newstreamu v rámci letního speciálu Kafe s prezidentem.

Přečíst článek

Jak bude vypadat bytový dům Happi v Horních Měcholupech na Praze 15 - vizualizace.

Finský styl bydlení Čechy docela láká. Developer ze severu už u nás rozjel skoro třicítku projektů

Developer YIT staví v Praze bytové domy ve finském stylu. K dokončeným 22 tuzemským projektům a aktuálně rozestavěné šestici přidal v červnu další lokalitu v Horních Měcholupech. Severská architektura ale oslovuje patrně i naše sousedy, protože se postupně rozrůstá i slovenská pobočka, která má nyní „rozjetých“ sedm developerských projektů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Jan Hrubý, generální ředitel Remax

Ceny nemovitostí narazily na svoje dno. Padat budou už jen u paneláků, říká šéf realitky

Přečíst článek
Vídeň, ilustrační foto

Ve Vídni byty zlevňují o 13 procent, nejvíc z Evropy. Ani tak je Rakušané nechtějí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme