Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Petr Dufek: Podnikatele i spotřebitele zachvátila jarní deprese

nákupy, ilustrační foto
ČTK
Petr Dufek

Počasí v květnu sice už začalo vypadat jako na jaře, nicméně náladu firem ani spotřebitelů rozhodně nevylepšilo. Podle dnes zveřejněného průzkumu statistického úřadu došlo v tomto měsíci ke zhoršení podnikatelské i spotřebitelské nálady. Nad tím, na kolik jde o zásadní změnu pohledu, se ve svém komentáři zamýšlí hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Reklama

K zvlášť výrazné změně sentimentu došlo v průmyslu, kde jsou firmy podstatně skeptičtější, pokud jde o výrobu v následujících měsících. Statistický úřad uvádí, že jde především o obavy v automotive, což není až tak překvapivé s ohledem na předchozí statistiky.

Automobilky letos nabraly vysoké tempo díky zajištění dodávek čipů a dalších dílů, aby mohly dokončovat dříve přijaté objednávky. Bude jistě zajímavé sledovat, jak v časech škrtů v rodinných i firemních rozpočtech – a to nejenom u nás – jim budou přicházet objednávky nové. Vysoká inflace nepotrápila pouze českou ekonomiku, ale i ty ostatní, a přece jen do jisté míry přemalovala zákaznické preference.

Zima za námi, další obava před námi

Skepse ohledně dalších měsíců panuje i ve stavebnictví, kde se nálada drží na nízkých úrovních už od začátku roku. Stavebnictví je odvětví výrazně zasažené vysokými cenami stavebních materiálů, které se teprve začínají normalizovat. S útlumem komerční i bytové výstavby a dokonce i rekonstrukcí, do kterých se lidé rovněž nehrnou, může spoléhat jen na zakázky z veřejného sektoru.

Developerský projekt Neumanka v Brně

Tereza Kouklová: Eurové úvěry brzdí. Developerům končí zlaté časy, musí pracovat s delší návratností

Financování developerských projektů v Česku je náročné již delší dobu, ale teprve teď jej čeká ta největší zkouška.

Přečíst článek

Optimismus naopak panuje v obchodě a ve službách obecně. Obchodníci sice trochu zchladili svá dřívější očekávání návratu silné poptávky, avšak nikterak zásadně. Pozitivně jsou naladěny firmy poskytující služby, které si od dalších měsíců slibují docela slušný růst zájmu ze strany zákazníků.

A nakonec jsou zde spotřebitelé, kteří po krátkém výrazném dubnovém optimismu ohledně dalšího vývoje ekonomiky, opět začali propadat mírnému pesimismu. Jestli je za tím balíček rozpočtových škrtů a vyšších daní, je nejasné.

V každém případě se ukazuje, že dubnový skok v optimismu na straně některých firem a spotřebitelů byl jen krátkodobým výkyvem. Květen byl už ve znamení návratu do inflační reality a nejistých zakázek, a proto ani od celkového výkonu ekonomiky ve druhém čtvrtletí nelze očekávat žádné zázraky. I malé symbolické plus však bude znamenat, že se hospodářství nevrací do recese.

Tomáš Holub, člen bankovní rady ČNB

Nebezpečná jízda. Česko už nasedá do mzdově-inflační spirály, varuje Holub z ČNB

Česko se už dostalo do mzdově-inflační spirály, varuje člen bankovní rady ČNB Tomáš Holub. Podle ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy to znamená, že zkrocení inflace si vyžádá delší čas a napáchá větší ekonomické a sociální škody.

Přečíst článek

Pavel Prokop, výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB

Firmy už jsou z nejhoršího venku. Vítáme jejich křehký optimismus, říká bankéř Prokop

Po letech spojených s uzavíráním provozů a energetickou krizí začínají mít české firmy už zase chuť opatrně investovat a rozšiřovat podnikání. Nálada českých firem a podnikatelů se vrací podle Indexu očekávání firem, který dnes zveřejnila ČSOB, do období před příchodem pandemie covid-19. „České firmy jsou neuvěřitelně vitální a schopné ustát ekonomické nástrahy a výzvy, a to nás vede k mírnému a velmi křehkému optimismu do budoucna,“ zdůraznil v rozhovoru Pavel Prokop, výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Konec růstu cen je v nedohlednu

Konec růstu cen je v nedohlednu. I v zemědělství se po čtyřech měsících poklesu začalo zase zdražovat

Přečíst článek
Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Čínou obchází strašidlo deflace. Tamních klesající cen by se měl obávat i svět

Čínou obchází strašidlo deflace. Tamních klesajících cen by se měl obávat i svět

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme