Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Petr Dufek: Firmy až na výjimky čekají slabší zakázky

restaurace, ilustrační foto
Ambiente
Petr Dufek

Aktuální průzkum Evropské komise nepřekvapivě potvrzuje zesilující obavy z vývoje v dalších měsících, a to jak v průmyslu, tak ve službách, píše ve svém komentáři hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Reklama

Česká ekonomika si sice ve druhém čtvrtletí vedla vcelku dobře – byť nelze úplně přehlížet zásadní vliv narůstajících zásob. Nyní, kdy už jsme za polovinou třetího čtvrtletí, jde ovšem přece jen o stará data.

Novější tvrdá data o tom, jak se vedlo jednotlivým odvětvím či oborům ekonomiky k dispozici ještě nejsou, a tak nezbývá než se podívat na soft ukazatele vyplývající z pravidelných měsíčních průzkumů důvěry. Pravidelný konjunkturální průzkum z dílny statistického úřadu už máme za sebou, nicméně dnes přišly na řadu podrobné výsledky z Evropské komise, které ukazují, jak svoji současnost a budoucnost vidí jednotlivá odvětví a obory české ekonomiky.

Čína, ilustrační foto

Česká ekonomika rostla rychleji díky zásobám. Důvod k oslavám ale není

Růst české ekonomiky ve druhém letošním čtvrtletí je lepší, než naznačoval předběžný odhad Českého statistického úřadu. Podle zpřesněných dat hrubý domácí produkt (HDP) ve srovnání s prvním čtvrtletím vzrostl o 0,5 procenta, meziročně si připsal 3,7 procenta. S ohledem na vysokou inflaci, přetrvávající problémy v zásobování a všeobecnou nejistotu vyvolanou válkou na Ukrajině jde podle analytiků o velmi solidní čísla.

Přečíst článek

Cekově výsledky průzkumů vyznívají stále méně optimisticky, zejména pokud se podíváme na vývoj zakázek či očekávané poptávky. Většina průmyslových oborů je z pohledu zakázek spíše pesimistická, výjimkou je automobilový průmysl, který se po dlouhém čipovém hladomoru opět rozjíždí.

Se slabšími zakázkami jde ruku v ruce i nižší potřeba nových pracovníků, kterou potvrzuje průzkum napříč celým průmyslem. Zatímco poptávka bude podle firem slabší, začínají se hromadit zásoby a klesají i inflační očekávání.

Ve službách, které českou ekonomiku dosud držely díky svému restartu nad vodou, je situace obdobná jako v průmyslu. Optimismus firem založený na očekávaném růstu poptávky je ten tam, výjimkou jsou poštovní a kurýrní služby a rovněž i cestovní kanceláře.

Budou spotřebitelé nadále utrácet dostatečně?

Podnikatelé očekávají krizi. Lidé jsou naopak optimističtí

Dobrá nálada se přestává šířit mezi podnikateli. Očekávají, že nadcházející měsíce budou opravdu krušné. Potvrzují to i odhady ekonomů, podle nichž česká ekonomika může upadnout do takzvané technické recese, kdy se dvakrát za sebou mezikvartálně propadne HDP. Spotřebitelé jsou však podle Českého statistického úřadu zatím spíše optimističtí.

Přečíst článek

Naproti tomu HORECA, kterou covid dlouho drtil se sice letos konečně nadechla, avšak v důsledku rostoucích nákladů na jedné straně a propadu životní úrovně spotřebitelů na straně druhé, začíná vyhlížet do dalších měsíců se skepsí. I ve službách panuje přesvědčení, že ceny už porostou pomaleji, avšak je to jen očekávání. Zbytek zůstává v režii komoditních trhů, respektive cen energií.

Aktuální průzkum nepřekvapivě potvrzuje obavy z dalších měsíců, a to jak v průmyslu, tak ve službách. Jsou zde samozřejmě obory, které čekají od dalších měsíců nárůst poptávky, avšak jde spíše o výjimky. Soft ukazatele tedy opět naznačují, že ekonomika směřuje do útlumu, a to nejenom u nás, ale i třeba v nám blízkém Německu.

exekuce

Dalibor Martínek: Exekuční mafii už se sbíhají sliny. Přichází období hojnosti

Za první čtvrtletí letošního roku narostl počet nově zahájených exekucí o 11,4 procenta. Za celý loňský rok byl nárůst zahájených exekucí 6,8 procenta. Celkově bylo vloni zahájeno 445 tisíc exekucí. V současnosti je v exekuci asi osm set tisíc Čechů, desetina dospělých.

Přečíst článek

Reklama

Související

Půl miliardy korun na vývoj nanotechnologií v Česku. Mají prospět průmyslu, energetice i zdravotnictví

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme