Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Petr Dufek: Čísla ze služeb. Není to žádná tragédie, ale důkaz skvělé kondice odvětví taky ne

Data ze služeb. HORECA se na předcovidovou úroveň ještě nedostala
ČTK
Petr Dufek

První kvartál nedopadl ve službách zrovna nejlépe. Mezikvartální i meziroční pokles o jednu desetinu procenta není žádná tragédie, ale není ani důkazem skvělé kondice odvětví, která by měla brzy začít táhnout českou ekonomiku nahoru, komentuje aktuální data Českého statistického úřadu hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Reklama

Spíše než se dívat na meziroční hodnoty ovlivněné různě vysokým srovnávacím základem, bude lepší vzít si do rukou měsíční očištěné reálné výsledky a podívat se na trendy u jednotlivých typů služeb.

Asi nejvíce pozornosti obvykle poutá HORECA, tedy hotely a restaurace, které utrpěly v době pandemie silnou ránu, aby jim pak v loňském roce byla uštědřena další v podobě rostoucích cen energií, potravin a upadající poptávky.

Díky mizernému srovnávacímu základu si meziročně vedou na první pohled dobře, že by se jim dařilo vracet se na předpandemickou úroveň se říct nedá.

HORECA jako celek je 22,4 procenta pod úrovní roku 2019 s tím, že poslední měsíce zažívá spíše úbytek zákazníků. S ohledem na vysokou inflaci a měnící se preference spotřebitelů asi není divu.

Obdobně lze hodnotit i vývoj v další části cestovního ruchu, a sice u cestovních agentur a kanceláří. Ty na přelomu roku zažily téměř opravdový boom, který ovšem vystřídaly slabší měsíce (jde o sezónně očištěná data, takže si lze toto hodnocení dovolit).

Gastru se daří hůř než před covidem. Nejvíc rostly tržby bister a kaváren

V gastronomii nejvíce rostly tržby koktejlových barů, bister a kaváren, a to až na dvojnásobek. Srovnání vychází z dat společnosti Dotykačka ze začátku předcovidového roku 2019 a prvních dvou měsíců letošního roku. Výsledky analýzy dat z téměř 8000 podniků představili ředitel rozvoje produktu a služeb společnosti Vladimír Sirotek a Luboš Kastner, který zastupuje restauratéry v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků.

Přečíst článek

Inflace brzdí poptávku

Vypadá to tak, že si Češi na Vánoce nakoupili zájezdy a od té doby na cestování opět šetří.

Slábnou i výkony v oblasti dalšího relativně velkého oboru služeb, a sice dopravy a skladování. Výjimkou je tak trochu létání, avšak tady je třeba brát v úvahu probíhající post-pandemický rozjezd cestování, který se zdaleka netýká pouze českých turistů.

Co čekat dál? Služby orientované na domácnosti se budou muset ještě několik měsíců vypořádávat s nižší poptávkou ovlivněnou vysokou inflací.

Teprve s poklesem inflace se totiž může kupní síla domácností vzpamatovat a vzrůst i ochota třeba cestovat nebo chodit do restaurací.

Samozřejmě situace se bude lišit region od regionu a zvlášť vynikat v tomto směru bude Praha, která těží z oživujícího se zahraničního cestovního ruchu, zatímco jinde budou muset dál spoléhat spíše na domácí klientelu.

Nejlepší výsledek v historii. Cestovní ruch v Česku letos definitivně vychází z covidového stínu

O Česko je mezi turisty opět zájem, nejvíce mezi těmi domácími. Celkem se v tuzemských hotelech a dalších ubytovacích zařízeních ubytovalo letos od ledna do března bezmála 3,8 milionu lidí. Převažují domácí návštěvníci nad těmi zahraničními, a to v poměru zhruba 2,1 milionu ku 1,7 milionu, ukazují čerstvá data Českého statistického úřadu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Češi naletěli zprávám o růstu cen a utekli z Rujány do Polska. Udělali chybu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme