Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česko je pro pašeráky cigaret cílovou zemí. Může za to zdražování i covid

Zatímco doposud bylo Česko pro obchodníky s nelegálními cigaretami především tranzitní zemí při jejich pašování do západnějších evropských států, postupně se stává jejich cílovou destinací.

Reklama

Může za to skokové zvýšení spotřební daně v Česku u této neřesti, což vedlo ke snížení rozdílů mezi cenami tabákových výrobků v tuzemsku a v zahraničí. Důvodem jsou také přísnější kontroly na hranicích zavedené kvůli koronavirové pandemii.

„ČR se stává zemí, ve které cigarety končí,” uvedl ředitel výzkumu Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) Aleš Rod. Pro stát to podle něj má kromě fiskálních dopadů i nepřímé důsledky, například větší množství práce pro policisty a celní správu. Nákup nelegálních cigaret pak má pro spotřebitele značná zdravotní rizika. Padělané výrobky nemají žádné hygienické normy a často obsahují viry, trus hlodavců, velké množství karcinogenů či mikroplasty.

Malboro

Británie brojí proti kuřákům. Brzy tam Philip Morris neprodá jedinou cigaretu

Tabákový gigant Philip Morris přestane v příštích deseti letech v Británii prodávat cigarety. Z pultů britských obchodů tak po více než sto letech zmizí značka Marlboro. Listu The Mail on Sunday to řekl generální ředitel společnosti Jacek Olczak.

Přečíst článek

V posledním roce byl podle účastníků kulatého stolu trh s padělanými a pašovanými cigaretami ovlivněn protikoronavirovými opatřeními. Zavření hranic omezilo pohyb lidí zapojených do převážení výrobků, do výroben zakládaných v nových zemí se pak nemohli dostat zkušení pracovníci. Bývalý vyšetřovatel Europolu Howard Pugh připomněl, že podle nejnovější studie poradenské společnosti KPMG se v Česku loni prodalo méně než 300 milionů nelegálních cigaret. Podíl nelegálních cigaret na celkovém trhu tak klesl na 1,9 procenta.

Účastníci kulatého stolu se ale shodli, že omezení přinesla krátkodobý pokles černého trhu s tabákovými výrobky, dlouhodobě ale prodej pravděpodobně zase stoupne. „Organizované skupiny čas využily, aby se přeskupily a zprofesionalizovaly,” prohlásil Rod. Nutná je proto podle něj zejména osvěta a větší spolupráce státní správy s legálními výrobci.

Podle mluvčího firmy Japan Tobacco International Jiřího Sochora se v posledních dvou letech zvadla spotřební daň u cigaret o více než 20 procent. Rozdíl mezi cenami v ČR a Německu či Rakousku se tak snižuje, na Slovensku či v Polsku jsou již levnější. Loni tak kvůli tomu i kvůli vládním opatřením poklesl zejména prodej tabákových výrobků na hranicích, kam si je jezdili kupovat němečtí zákazníci.

Philip Morris, ilustrační foto

Philip Morris couvá od cigaret, koupil další firmy mimo odvětví

Tabákový výrobce Philip Morris mění svůj byznys model, vzdaluje se tabáku i nikotinu. Koupil britskou farmaceutickou firmu Vectura a dánskou Fertin Pharma.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Philip Morris ČR

Philip Morris vyplatí akcionářům méně na dividendách. Tuzemský trh je pod tlakem výrobků z Polska

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme