Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Je to oficiální, loňský rok si Česko za rámeček nedá

Výroba automobilů Škoda v Mladé Boleslavi
ČTK
Lukáš Kovanda

Loňský rok si Česko za rámeček nedá. Českou ekonomiku loni stáhla pod nulu inflace a s ní související slabá spotřeba domácností, ke konci roku se situace mírně lepšila.

Reklama

Český statistický úřad v pátek potvrdil předběžná čísla k výkonu české ekonomiky v posledním loňském čtvrtletí i v celém loňském roce; hospodářství se celoročně propadlo reálně o 0,4 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí samotném činil meziroční pokles 0,2 procenta. Česko se tedy loni technicky vyhnulo recesi, neboť mezičtvrtletně se hrubý domácí produkt propadl pouze v jediném čtvrtletí, a to třetím, takže nebyla splněná definiční podmínka poklesu alespoň ve dvou po sobě následujících kvartálech. To však nic nemění na tom, že Česko nadále podává slabý hospodářský výkon, který je v rámci EU citelně podprůměrný.

K meziročnímu poklesu v posledním loňském čtvrtletí došlo přesto, že viditelně oživila spotřeba domácností. Ty se osmělily více nakupovat z důvodu znatelného poklesu inflace a zklidnění cenového vývoje v oblasti energií. V porovnání se třetím čtvrtletím tak v tom čtvrtém narostly spotřebitelské výdaje domácností o 0,5 procenta.

Potvrzeno. Německo je nemocným mužem Evropy. Letošní vyhlídky jsou jen o něco lepší

Německá ekonomika zakončila rok 2023 v červených číslech. Letos by se podle odhadů měla z recese vymanit. Poroste ale jen málo.

Přečíst článek

Automobilky zabraly

Před hlubším propadem ale českou ekonomiku zachránil zejména zpracovatelský průmysl, zejména pak automobilový. Vývoz automobilů ve čtvrtém kvartálu zásadně přispěl k dramatickému meziročnímu navýšení přebytku zahraničního obchodu, a to z předloňských zhruba 22 miliard na loňských 128 miliard korun. Vyvážely se ovšem také automobily a další položky, které se kvůli logistickým zádrhelům – vzniklým původně ještě v důsledku covidových restrikcí – nepodařilo dokončit dříve, čímž pádem citelně klesl stav zásob, což ekonomický růst tlumilo.

Domácnosti se moc nepředvedly

V celém roce 2023 stahovala ekonomiku dolů zejména slabá spotřeba domácností a také právě pokles stavu zásob. S odezněním inflace by však již letos neměla být spotřeba ta slabá. Zároveň s odezněním problémů v mezinárodní logistice se znormální vývoj v oblasti stavu zásob, jejichž znatelný pokles by již neměl být jako loni ekonomice takovou brzdou.

Propad české ekonomiky loni mírnila zejména zahraniční poptávka po českém vývozu, dále investice a také vládní výdaje.

V letošním roce zejména díky plnému obnovení spotřeby domácností a odeznění zmíněných abnormalit v oblasti vývoje stavu zásob nastane mírný růst české ekonomiky, který však bude činit jen 0,7 procenta. Na tuzemskou ekonomiku totiž dolehnou také nepříznivé faktory, zejména dýchavičný výkon německého hospodářství.

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy

Premiér Petr Fiala

Lukáš Kovanda: Inflace v Česku klesá. Fialovi se podařilo po Babišovi „uklidit“ poměrně rychle

Inflace v Česku prudce klesá. Podle dnešních čísel Eurostatu ji Česko mělo letos v lednu devátou nejnižší v EU (viz graf níže). Byla podprůměrná jak v rámci EU, tak i eurozóny. Česko navíc vykazovalo citelně nižší inflaci než všechny další země Visegrádské čtyřky. Co více, tuzemská inflace by letos měla zůstat na poměry EU podprůměrná celoročně.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Česká ekonomika je ještě závažněji nemocná, než se dosud myslelo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme