Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Holubičí nálet se nekoná. Noví členové rady ČNB jsou hlavně pragmatici

(Stro)noví členové bankovní rady. Zleva Jan Frait, Karina Kubelková, Eva Zamrazilová a Aleš Michl
ČTK
Lukáš Kovanda

Koruna posiluje, trh se bál „holubičího náletu“, který se ale nekoná. Noví radní ČNB Zamrazilová, Kubelková a Frait jsou totiž hlavně pragmatici, dva z nich navíc trhům již dobře známí.

Reklama

Česká národní banka bude mít bankovní radu s největším zastoupením žen v historii. Půjde o radu více feminizovanou než je kterákoli z předešlých, ale také o radu více holubičí, než je ta stávající. To může vytvořit určitý tlak na oslabování koruny. Bezprostředně po jmenování ale koruna posílila.

Prezident Miloš Zeman jmenoval tři nové členy bankovní rady, i když hned ve dvou případech jde o členy staronové. V bankovní radě totiž už jednou zasedali dva z dnes jmenovaných, a to Eva Zamrazilová a Jan Frait.

Zamrazilová byla členkou rady v letech 2008 až 2014. Kromě ní už v radě v její dosavadní historii zasedala jediná další žena, a to Michaela Erbenová v letech 2000 až 2006. Frait v bankovní radě zasedal rovněž v letech 2000 až 2006. Třetí dnes jmenovanou je Karina Kubelková, dosavadní analytička Hospodářské komory.

Prezident Miloš Zeman jmenoval 8. června 2022 členy bankovní rady České národní banky.

Do rady ČNB se vracejí Zamrazilová a Frait, novou členkou je Kubelková

Prezident Miloš Zeman jmenoval viceguvernérkou České národní banky (ČNB) předsedkyni Národní rozpočtové rady Evu Zamrazilovou a novými členy bankovní rady hlavní analytičku Hospodářské komory a poradkyni premiéra Petra Fialy (ODS) Karinu Kubelkovou a ředitele sekce finanční stability ČNB Jana Fraita. V radě nahradí od července stávajícího guvernéra banky Jiřího Rusnoka, viceguvernéra Tomáše Nidetzkého a člena bankovní rady Vojtěcha Bendu.

Přečíst článek

Zamrazilová na post bankovní radní přejde z pozice šéfky Národní rozpočtové rady. Frait v ČNB už od roku 2007 působí coby vedoucí pracovník zodpovědný za oblast finanční stability a makroobezřetnostní politiky.

Kurz koruny na jmenování nových radních bezprostředně reagoval posílením. To značí, že trh sázel, že by noví radní mohli být ještě více holubičí, než jak vyhodnocuje ty stávající. „Holubičí nálet“ se ale nekoná.

Kubelková sice coby dosavadní představitelka Hospodářské komory může být vnímavější ke steskům malých a středních podniků v ČR, které často vyjadřují nespokojenost se současným podle nich příliš razantním utahováním měnové politiky. Ani tak však nebude dogmaticky lpět na ponechávání sazeb beze změny, pokud si silné inflační tlaky v ekonomice vyžádají jejich další zvýšení. Proti možné přechodné, „prázdninové“ stabilizaci sazeb ale patrně nic namítat nebude.

Pragmaticky se k otázce změn sazeb budou stavět i Zamrazilová a Frait, které už trhy poznaly během jejich předchozího působení v bankovní radě, a vnímají je tedy jako jistou záruku kontinuity. To platí zvláště v případě Fraita, jenž v ČNB působil i v mezidobí, po skončení jeho předchozího působení v bankovní radě až do současnosti.

Sídlo Světové banky ve Washingtonu.

Světová banka: Bude hůř. A to pořádně dlouho

Růst světové ekonomiky v letošním roce zpomalí téměř na polovinu – z loňských 5,7 procenta se sníží na 2,9 procenta. Předpověděla to dnes Světová banka (SB). Zhoršila tak svou lednovou prognózu, ve které počítala s růstem o 4,1 procenta. Za zhoršením výhledu podle banky stojí válka na Ukrajině, rostoucí inflace a zvyšující se úrokové sazby.

Přečíst článek

Další názory Lukáše Kovandy čtěte zde 

Reklama

Související

Guvernér České národní banky Aleš Michl

Doba se mění. Sazby budou výše, než bylo poslední dekádu zvykem, uvedl guvernér Michl

Přečíst článek

Eva Zamrazilová: Měnovou politiku v ideálním případě na každém zasedání uvolníme

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme