Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Světová banka: Bude hůř. A to pořádně dlouho

Sídlo Světové banky ve Washingtonu.
Simone D. McCourte / World Bank / Creative Commons
 ČTK

Růst světové ekonomiky v letošním roce zpomalí téměř na polovinu – z loňských 5,7 procenta se sníží na 2,9 procenta. Předpověděla to dnes Světová banka (SB). Zhoršila tak svou lednovou prognózu, ve které počítala s růstem o 4,1 procenta. Za zhoršením výhledu podle banky stojí válka na Ukrajině, rostoucí inflace a zvyšující se úrokové sazby.

Reklama

„Pro řadu zemí bude obtížné vyhnout se hospodářské recesi," varoval v dnešní zprávě prezident Světové banky David Malpass. Poukázal rovněž na značnou hrozbu stagflace, což je označení pro období s malým či žádným hospodářským růstem provázeným vysokou inflací.

Slabší růst kvůli slabým investicím pravděpodobně přetrvá po celé desetiletí ve většině světa," uvedl Malpass. „Existuje riziko, že inflace zůstane na zvýšené úrovni déle, než se předpokládalo," dodal.

Petr Fiala, premiér republiky

Lukáš Kovanda: Buďte v klidu, rating vám nezhoršíme, vzkázala Moody's Fialovi

Dobrou zprávu nese ratingová agentura Fialově vládě. Česku totiž zhoršení ratingu bezprostředně nehrozí. Země si prý dokonce může dovolit osekávat dluh pomaleji než okolní země. Potvrzuje se tak, že veřejné finance České republiky nejsou v rozvratu, jak se loni mylně tvrdilo v rámci předvolebního boje.

Přečíst článek

Světová banka nyní očekává, že hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny se v letošním roce zvýší o 2,5 procenta. V lednu přitom letošní růst HDP v zemích používajících euro odhadovala na 4,2 procenta. Hospodářský růst ve Spojených státech letos podle prognózy dosáhne rovněž 2,5 procenta, zatímco v lednu jej banka odhadovala na 3,7 procenta.

Světová banka rovněž předpověděla, že ruská ekonomika v letošním roce klesne o 8,9 procenta. V lednu počítala s jejím růstem, který odhadla na 2,4 procenta.

Vše o inflaci čtěte zde

Inflace, ilustrační foto

Jednociferná inflace? Zřejmě až příští rok, shodují se ekonomové

Inflace v České republice by podle ekonomů mohla klesnout v červenci. Za květen a červen by se mohla dostat nad 15 procent. Nebýt války na Ukrajině, spotřebitelské ceny by už byly nižší. Na jednociferná čísla se inflace zřejmě dostane až příští rok. Situace by nemusela být výrazně lepší, ani kdyby se v ČR platilo eurem. V boji proti růstu inflace pomůže zvyšování úrokových sazeb, ale vláda by také měla zpomalovat růst mezd. Ekonomičtí experti to řekli v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Přečíst článek

nákupy, ilustrační foto

Česká ekonomika letos poroste pod dvě procenta. Je to méně než průměr EU, zní z Bruselu

Evropská komise výrazně snížila odhad letošního růstu české ekonomiky na 1,9 procenta. Ještě v únoru přitom odhadovala, že poroste o 4,4 procenta.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se vrátí na předválečnou úroveň již příští rok

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň již příští rok

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme