Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tereza Zavadilová: Jaký bude Michl guvernér? Možná ten nejlepší

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB
ČTK
Tereza Zavadilová

Smršť negativních komentářů, která se snesla na nově jmenovaného guvernéra Aleše Michla, je intenzitou nevídaná. Česká národní banka tolik mediální pozornosti kritiků asi nikdy v historii nepřitáhla, a že mnohokrát by měla za co. 

Reklama

Michl je svými kritiky vykreslován jako někdo, kdo způsobí (!) růst cen v Česku, jako někdo málo kompetentní a politicky zaprodaný. A kdo tyto soudy pronáší? Úředníci centrální banky, kteří sedí desítky let v pěkném úřadu a aktivní Michl jim evidentně vadí, a členové rady ČNB, kteří pravděpodobně brzy skončí.

Vykreslovaný mediální obraz je téměř archetypální, na jedné straně zloduch Michl a na druhé „dosud statečná a nezávislá“ bankovní rada. 

Realita: nejvyšší sazba, nejvyšší inflace

A realita? Statečná a nezávislá Česká národní banka dosáhla svými sofistikovanými činy toho, že při sazbě 5,75 procenta je inflace 14,2 procenta. Co se týče evropského srovnání, je to jednoduché: nejvyšší sazba, nejvyšší inflace. Takže dosavadní léky slovutných bankéřů opravdu nezabraly. Jak moc takto vysoké sazby podvážou domácí ekonomiku, se bohužel uvidí na podzim a dále. A ano, silně zdraží státní dluh. 

Tomáš Nidetzký, viceguvernér ČNB

Viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký: Od Aleše Michla jsem nikdy neslyšel, jak mají být sazby vysoké

Češi mají moc peněz a pořád utrácejí. Proto jim zvyšováním sazeb chceme naznačit, že je v současnosti lepší šetřit, říká viceguvernér České národní banky Tomáš Nidetzký. Ten byl ještě nedávno označován za možného budoucího guvernéra ČNB po Jiřím Rusnokovi, který v polovině roku v této funkci končí. Situace se však změnila, prezident Miloš Zeman jmenoval budoucím guvernérem Aleše Michla. „Až při setkání s prezidentem jsem pochopil, že mu vadí zvyšování sazeb,“ říká Nidetzký.

Přečíst článek

Michl je kritizován, že mu trhy „vystavily žlutou kartu“ v podobě oslabení měny. Zní to dramaticky. Jenže nic dramatického se nestalo. Koruna prudce oslabovala už od začátku války na Ukrajině, centrální banka kurz drží intervencemi. Po jmenování Michla oslabila s předpokladem investorů, že přichází guvernér méně nakloněný zvyšování sazeb, což je kvůli vztahu úrok - kurz zcela očekávatelné.

Politika České národní banky je dlouhodobě nastavena ve prospěch bankovního byznysu. Je to takové příjemné prostředí - banky vydělávají, analytici (v angažmá bank) ji nekritizují. I proto, že jsou jejich zaměstnavatelé centrální bankou regulováni.

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Dalibor Martínek: Aleš Michl je originál. Rozhodně to nebude pohroma pro ČNB. On ji miluje

Tento text je víc osobní, než bych si přál. Aleše Michla jsem poznal před víc než dvaceti lety, kdy při studiu Vysoké školy ekonomické psal do Hospodářských novin. Psal pěkně, přemýšlel originálně. Vím o tom své, jeho texty šly mýma rukama. Možná mu tato osobní vzpomínka jako budoucímu guvernérovi nebude příjemná. Nicméně i v nové pozici bude muset unést názory novinářů, bude to součástí jeho profese.

Přečíst článek

Relativně mladý Aleš Michl za sebou nemá žádné skandály, které by současné útoky ospravedlňovaly. Má „škraloup“ v podobě vztahu s expremiérem Babišem. Jako by se zapomnělo, že současný guvernér Jiří Rusnok byl jmenován guvernérem prezidentem Zemanem poté, co dosloužil jako premiér v jeho úřednické vládě... 

Michl se od dosavadních členů bankovní rady a guvernérů výrazně liší. Nejen mládím a stylem, také vlastní aktivitou, roky jezdí sledovat lidi do reálných podniků, chová se jinak, v radě byl „černou ovcí“. Můžou mít pravdu ti, kdo říkají, že jeho éra bude katastrofální. Taky ale může být nejlepším guvernérem, co kdy byl.

Ještě ani nezačal, takže příkré soudy jsou předčasné a mimo realitu. 

Inflaci lze porazit jen investicemi. Ženy přitom naráží na stereotypy a časové limity

Nebát se a začít investovat. Klidně jen se stokorunami pravidelně ukládanými do fondů. Tak by měly začít investovat ženy podle zkušených investorek, které se zúčastnily konference „Ženy jako investorky: Jak ochránit své peníze“ pořádané byznysovým portálem newstream.cz. Jinak jim hrozí velké problémy zejména v pokročilejším věku, kdy jim státní penze nedokáže pokrýt i běžné výlohy. 

Přečíst článek

Brusel pošle Česku na pomoc s ukrajinskými uprchlíky 680 milionů korun

Brusel pošle Česku na pomoc s ukrajinskými uprchlíky 680 milionů korun

Česko dostane z fondů Evropské unie 27,4 milionu eur (téměř 680 milionů korun) na pomoc s uprchlíky z Ukrajiny. Uvedla to mluvčí Evropské komise, podle níž kromě Česka získají peníze také Polsko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. Celková částka, kterou komise nyní z fondů pro vnitřní záležitosti uvolní, je 248 milionů eur. Peníze mají sloužit především na jídlo, dopravu a ubytování lidí prchajících před ruskou invazí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Sídlo České národní banky

ČNB zrychlila uvolňování měnové politiky. Úrokovou sazbu snížila o půl procenta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme