Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jana Havligerová: Lidovci volí nové vedení, vítěz klání je už dopředu jasný

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)
ČTK
Jana Havligerová

Další z pětice vládních stran se chystá na svůj sjezd. Nové vedení si o víkendu v Ostravě vyberou lidovci. Jejich rokování se poveze na vítězné vlně loňských parlamentních voleb, o tom svědčí i fakt, že Marian Jurečka, který obhajuje post předsedy strany, nemá protikandidáta.

Reklama

Logicky, křesťanští demokraté ve vládě získali ta ministerstva, která chtěli: práce a sociálních věcí, zemědělství a životního prostředí. Rezorty, které kryjí lidovecké priority - rodinu, ochranu krajiny a podporu malých firem. A poslanecký klub je silnější než čekali. Nominaci získal Jurečka v devíti krajích, a není pochyb, že opět stane v čele KDU-ČSL .

Komunální a senátní volby

Delegáti budou také rokovat o blížících se komunálních a senátních volbách, a dalším směřování strany. Neměli by přitom přehlédnout nápovědu agentury Kantar CZ. Podle jejího březnového volebního modelu - v případě samostatné kandidatury - by KDU-ČSL jako jediná z nynějších parlamentních stran zůstala pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do sněmovny. V komunálních volbách ovšem mohou lidovci mimo jiné využít síly pramenící z toho, že mají nejvíc komunálních politiků ze všech partají. V koalici tak půjdou v září do voleb zhruba v polovině krajských měst.

ukrajinský voják

Z čeho Ukrajina financuje svou obranu? Válečné dluhopisy, měnový fond, EU či Světová banka

Celkem 7,53 miliardy dolarů (asi 169 miliard korun) dosud získala Ukrajina na financování zejména vojenské obrany proti ruské agresi trvající bezmála dva měsíce. Z čeho peníze pocházejí? Nejvíce zatím Kyjev získal z prodeje válečných dluhopisů, a to 1,53 miliardy dolarů. Výrazně ale přispěly i Mezinárodní měnový fond, ukrajinská centrální banka, EU či Evropská investiční banka, vyplývá z analýzy agentury Bloomberg. V číslech ale například nejsou zahrnuty tři miliardy dolarů pomoci od USA, ani pomoc z ČR.

Přečíst článek

Má to smysl, silné voličské zázemí mají lidovci na jižní Moravě či Vysočině. V českých regionech je ale jejich podpora slabší, třeba v severních a severozápadních Čechách zanedbatelná. Nynější spojení v pětikoalici jim tak pomáhá celostátně. Svoje priority hodlá KDU-ČSL držet, Jurečka to zdůraznil před dvěma týdny na volebním kongresu ODS.

„Naši vládu kromě situace, která se dnes odehrává na Ukrajině, a toho, jak pomáháme, čeká velmi důležitá věc. Zvládnout priority našeho programu a u toho musíme umět dělat naši politiku tak, že lidé nebudou mít pocit, že jsme na ně zapomněli, ale že jsou pro nás stále na prvním místě,“ uvedl. V senátních volbách bude na Kroměřížsku obhajovat svoji pozici Šárka Jelínková, momentálně šéfka senátorského klubu křesťanských demokratů.

Kandidáti do vedení strany

Nové vedení si lidovci zvolí po více než dvou letech. Pozici prvního místopředsedy bude obhajovat Jan Bartošek, nynější místopředseda sněmovny. Na řadové místopředsedy má nominace pět lidí. Opět Bartošek (čtyři nominace) a senátorka Šárka Jelínková (dvě nominace). Místopředsednický post chce obhájit také náměstek brněnské primátorky Petr Hladík, a nominaci získali také poslanec Tom Philipp a náměstek moravskoslezského hejtmana Lukáš Curylo. Aktuálně jsou kromě Bartoška a Hladíka místopředsedy KDU-ČSL poslanec Ondřej Benešík a také europoslanec Tomáš Zdechovský. Ten svou pozici ve vedení strany opouští. Spolustraníci schválili jeho kandidaturu na místopředsedu Evropské lidové strany, je prvním českým lidovcem, který o pozici ve vedení nejsilnější europarlamentní frakce usiluje.

Potraviny zdraží o desítky procent. Hlad a podvýživa hrozí stovkám milionů lidí, říká šéf Světové banky

Nastupující potravinová krize vyvolaná válkou na Ukrajině způsobí v mnoha chudších zemích lidskou katastrofu. Kvůli zhoršení dostupnosti potravin hrozí podvýživa stovkám milionů lidí.

Přečíst článek

Stavební dělníci, ilustrační foto

Stavařům zdražují materiály. Ti menší už to nemusí ustát

Odchod ukrajinských pracovníků nezasáhne tuzemské stavebnictví tak zásadně jako zdražování a nedostatek stavebních materiálů. Regionálním stavebním firmám může hrozit i krach, míní prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Nová zbraň proti nízkým důchodům. Jmenuje se “dlouhodobý investiční produkt”

Nová zbraň proti nízkým důchodům. Vláda umožnila zvýšit penzi dlouhodobým investováním

Přečíst článek
Ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) v čele ministerstva zemědělství vystřídá Výborný

AKTUALIZOVÁNO: Konec po roce a půl. Nekulu v čele ministerstva zemědělství vystřídá Výborný

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme