Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jan Bureš: Rusnok se bojí o hospodářský růst, jestřábí politika zařadí zpátečku

Jiří Rusnok, guvernér ČNB
ČTK
Jan Bureš

Guvernér Jiří Rusnok během víkendu načrtl velmi pochmurnou vizi pro českou ekonomiku v tomto roce. V ČT hovořil o tom, že v důsledku války na Ukrajině „...na konci roku budeme rádi za černou nulu“. I když zdůraznil, že se jedná o jeho soukromý názor a neopírá se o novou prognózu, jeho výroky poměrně jasně ukazují, jak vnímá rizika spojená s ruskou invazí na Ukrajinu.

Reklama

Inflace bude sice v první polovině roku výrazně vyšší, měla by ale tak jako tak začít klesat a hlavním problémem bude slabý růst české ekonomiky. Domácnosti zasažené inflací a poklesem reálných mezd budou opatrné a řada firem bude kvůli výpadkům subdodávek z Ukrajiny a Ruska řešit nové potíže ve výrobě (oceláři, automotive). Co to tedy znamená pro další politiku ČNB?

Slova guvernéra Rusnoka v zásadě potvrzují náš výhled, ve kterém očekáváme přes další výrazný nárůst inflace pouze „jemné doladění“ v utahování měnové politiky - poslední krok na 4,75 procenta. V posledním rozhovoru pro deník E15 byl dokonce guvernér Rusnok ještě konkrétnější: „…cítíme, že je ohrožen ekonomický růst minimálně na tento rok,“ poznamenal Rusnok a doplnil, že „v tuto chvíli to není o nějakém zásadnějším zvyšování úrokových sazeb.“

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Rusnok: Růst českého HDP může na konci roku klesnout k nule

Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok se obává, že vysoká inflace se projeví na dramatickém snížení hospodářského růstu ČR. Růst českého HDP může podle něj koncem letošního roku klesnout k nule. Rusnok to řekl diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Přečíst článek

Náš aktuální ekonomický výhled je v tuto chvíli možná o něco méně pesimistický s ohledem na výkon ekonomiky - spotřeba domácností sice bude výrazně zasažena vysokou inflací, na druhou stranu to bude částečně kompenzováno pokračujícím rozvolňováním v sektoru služeb a investiční aktivitou.

Nejistota s výhledem spojená samozřejmě zůstává vysoká a pokud by výpadky v subdodávkách a výrazně dražší energie přetrvávaly delší dobu, může mít guvernér pravdu. Novou prognózu každopádně bude mít ČNB až na květnovém zasedání a na konci března se bude muset spolehnout na situační zprávu. Ta pravděpodobně podtrhne „extrémní” nejistotu a bude asi většinu bankovní rady odrazovat od výraznějšího zvýšení úrokových sazeb…

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Hrozí nejhlubší propad životní úrovně lidí v ČR za třicet let

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok dnes v Otázkách Václava Moravce uvedl, že letos očekává stagnaci české ekonomiky při propadu reálných mezd až o osm procent. Tato kombinace podle něj představuje mimořádný šok, jaký česká ekonomika v podstatě nezažila 30 let. V historii novodobé ČR těžko hledat rok, kdy by životní úroveň lidí poklesla tolik, jak má klesnout letos.

Přečíst článek

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

ČNB možná ještě zvýší úrokové sazby, ale už jsou blízko vrcholu, říká Rusnok i v souvislosti s Ukrajinou

Základní úrokové sazby ČNB se zřejmě ještě mírně zvýší, ale už jsou velmi blízko svého maxima. Na současné nadprůměrné výši ale nějaký čas zůstanou, prohlásil šéf České národní banky Jiří Rusnok. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na rozhovor pro maďarský zpravodajský web www.vg.hu.

Přečíst článek

>>>>>> Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte zde <<<<<<

Reklama

Související

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Rusnok: Míříme k 14procentní inflaci. Když bude třeba, budeme dál intervenovat za silnější korunu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme