Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jan Bureš: Burzy v tenzi. Zaplavila je nová vlna strachu z omikronu

Burza, ilustrační foto
Pixabay
Jan Bureš

Akciové trhy se před Vánoci opět otřásají v základech. Důvodem je kromě obav z inflace především nová varianta covidu. Poslední zprávy ukazují na velice rychlé šíření omikronu napříč Evropou a dostupné studie zatím nasvědčují tomu, že ochrana vakcínou nebo prodělanou nemocí je výrazně nižší, než se původně zdálo.

Reklama

Studie Britské Imperial College London ukazuje, že se omikron šíří více než pětkrát rychleji než doposud převažující varianta delta. Tomu odpovídají nejen zkušenosti Jihoafrické republiky, ale nově také například Velké Británie, kde denní přírůstky nakažených v posledních dnech překonaly nové rekordy.

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Dalibor Martínek: O kolik zvedne ČNB sazby? Čekejme klidně procento

Trh očekává zvýšení o tři čtvrtě procentního bodu. Z 2,75 na 3,5 procenta. Osobně čekám celý procentní bod. Mimochodem, před měsícem byl trh obrovsky překvapen ze zvýšení sazeb o 1,25 procentního bodu, čekal se nižší růst.

Přečíst článek

To by nebyl takový problém, pokud by dobře fungovala imunita poskytnutá prodělanou nemocí nebo očkováním. Omikron je však i v tomto případě pravděpodobně nebezpečnější než delta. Podle studie Imperial College “prodělaný covid” funguje jako ochrana před opětovnou (symptomatickou) nákazou omikronem jen z 19 procent (v případě delty to bylo 85 procent). A podobně špatně vychází zatím předběžné výsledky ohledně účinnosti vakcín - dvě dávky poskytují ochranu jen 0-20 procent, zatímco tři dávky 55-80 procent (oproti více než 90procentní účinnosti v případě delty). 

Třetí dávka očkování je nevyhnutelná

S tím vším by se dalo žít, pokud by platilo, že omikron ve finále vede k méně závažným průběhům nemoci. To možná naznačovaly první nahodilé zkušenosti z jihoafrických nemocnic. První seriózní vědecké studie (jako ta od Imperial College) však nic takového nepotvrzuje a zdá se, že omikron má podobně vážné důsledky jako delta. To bohužel potvrzují i velmi rychlé nárůsty hospitalizovaných v Jihoafrické republice - jejich počet za poslední týden narostl o 60 procent. Pokud by něco podobného čekalo Evropu a USA, je to velký problém.

Jerome Powell, šéf Fed

Lukáš Kovanda: Burzám hrozí panika. Fed dnes rozhodne, jak naloží s inflací

Burzy se dnes dost možná pořádně otřesou. Americká centrální banka – Fed – dá světu vědět, jakou cestou se bude ubírat její měnová politika. Je v pasti. Na jednu stranu by měla vyslat jasný signál, že nejvýraznější inflaci v USA za posledních takřka 40 let opravdu nehodlá tolerovat. Na stranu druhou platí, že aby tak učinila věrohodně, musí signalizovat takové kroky – takové utažení své extrémně expanzivní měnové politiky –, které snadno vženou burzy celého světa do paniky.    

Přečíst článek

Cestou ven může být teoreticky rychlé očkování třetí dávkou, které však nikdy nebude tak rychlé jako nástup omikronu. A proto nakonec evropským politikům nemusí zbýt nic jiného než opět výrazně omezit sociální kontakty. Toho se trhy po právu bojí. První agresivní reakce ostatně přišla o víkendu z Nizozemí, kde vláda nařídila tvrdý lockdown (zavření všeho krom základních potravin) do poloviny ledna. Tvrdé restrikce na cestování v tuto chvíli zavádějí i ostatní evropské země.

Dobrou zprávou by bezesporu bylo, kdyby čas ukázal, že standardní očkování chrání alespoň proti nejvážnějším průběhům nemoci…, na to zatím vědci nemají dost dat, a proto bude konec roku pro trhy ve znamení velké nejistoty a napětí.

testování covid

Omikron a zima? Pro Česko pekelná kombinace, píše Bloomberg

Agentura pravidelně aktualizuje žebříček zemí, kde je nejlepší trávit pandemii. Česko se momentálně propadlo o desítky příček a z 53 zemí je až 46. Naopak nejlepší rozhodnutí je přesun na zimní měsíce do Spojených arabských emirátů, píše Bloomberg.

Přečíst článek

Omikron, mutace covidu, ilustrační smínek

Jan Bureš: Omikron na trzích nastartoval extrémní výkyvy

Nová varianta covidu označovaná jako omikron na trhy přináší extrémní nejistotu a tím pádem i volatilitu, která je velmi dobře patrná na výkonu akciových trhů. Jasno, jakým směrem se trhy vydají, nebude dříve než za deset dní, až dojde k ověření účinnosti vakcín vůči této mutaci.

Přečíst článek

Reklama

Související

Září zůstává pro trhy historicky nešťastným obdobím, což se v letošním roce nemění

Týden tradera: Září potvrdilo pověst nešťastného období pro trhy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme