Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Podniky zasažené válkou mají nárok na státní pomoc. Mohou dostat až 10 milionů

Ursula von der Leyenová
ČTK
Tomáš Kočař

Dopadům války na Ukrajině v podobě sankcí a vysokých účtů za energie čelí mnohé evropské podniky, které se tak stávají zranitelné. A právě s jejich cash flow jim nyní může pomoci nový systém státních podpor, který schválila EU.

Reklama

Válka na Ukrajině a s ní spojené sankce vůči Rusku výrazně postihly i evropskou ekonomiku. Evropská komise proto přijala takzvaný Dočasný krizový rámec, který členům EU umožňuje poskytovat zasaženým firmám státní podpory. Ty mohou mít podobu přímých grantů, státních záruk a subvencovaných úvěrů nebo kompenzací nákladů na energie.  

Krizový rámec z konce března doplňuje stávající paletu nástrojů, kterými mohou členské státy EU finančně podpořit podniky zasažené válkou a související energetickou krizí. Rámec zahrnuje tři druhy podpor, které mimo jiné umožní firmám zajistit dostatečnou likviditu a kompenzovat dodatečné náklady z mimořádně vysokých cen plynu a elektřiny.      

Rámec povoluje zavedení režimů podpory s maximálním limitem, na jejichž základě mohou být podnikům bez dalšího poskytnuty jednotlivé podpory. Díky nim by zasažené firmy mohly získat až 400 tisíc eur (přibližně 10 milionů korun). Podpora nemusí souviset pouze se zvýšením cen energií a může být poskytnuta v jakékoliv podobě, včetně přímých grantů.

Fronta lidí, kteří přišli o dodavatele energií a v rámci režimu Dodavatel poslední instance se obrátili například na Pražskou plynárenskou.

Praha chce půjčit Pražské plynárenské až dvě miliardy. Firma má problém s cash flow

Pražští radní schválili až dvoumiliardovou půjčku Pražské plynárenské. Důvodem podpory je výjimečná situace na trhu s plynem, kdy jeho ceny od loňska prudce rostou. Zajištění zásob plynu pro další zimní období tak bude pro podnik výrazně dražší.

Přečíst článek

Druhým typem podpor jsou státní záruky za úvěry a úvěry se subvencovanými úrokovými sazbami. Jejich cílem je zajistit, aby banky nepřestaly úvěrovat podniky zasažené krizí. Rámec nicméně u záruk a subvencovaných úvěrů stanovuje finanční limity a maximálně šestileté časové omezení.      

Posledním typem podpor jsou částečné kompenzace vysokých cen energií. Členské státy EU mohou takto pomoci zejména podnikům v energeticky náročných odvětvích. Podporu lze poskytnout v jakékoliv formě, včetně přímých grantů. Podpora jednotlivému podniku však nesmí přesáhnout 30 procent způsobilých nákladů a současně dva miliony eur (zhruba 49 milionů korun). V případě provozních ztrát však bude možné podporu navýšit až na 25 milionů eur (přibližně 608 milionů korun) pro energeticky náročné firmy a 50 milionů eur (zhruba 1,2 miliardy korun) pro podniky působící ve specifických odvětvích jako například kovovýrobě.      

Krizový rámec platí do konce letošního roku. V případě přetrvávajících problémů lze ale očekávat, že jeho platnost může být (i opakovaně) prodloužena, jako se to dříve stalo u dočasného rámce přijatého kvůli pandemii koronaviru. 

Autor je advokát KPMG Legal

Leonhard Birnbaum

Embargo na ruský plyn může být labutí písní Evropské unie, říká šéf koncernu E.ON

Pokud by přišlo embargo na ruský plyn, má nejen Německo, ale celá Evropa velký problém. V sázce by mohla být i samotná existence Evropské unie. Hospodářskému deníku Handelsblatt to zopakoval šéf energetického koncernu E.ON Leonhard Birnbaum. Zároveň vyloučil návrat k jaderné energetice v Německu, nebrání se ale prodloužení životnosti německých uhelných elektráren.

Přečíst článek

Dětmarovice

EU zakáže dovoz uhlí z Ruska. Čechům kvůli tomu elektřina nezdraží

Evropské unie přijala pátý balík sankcí proti Rusku za jeho invazi na Ukrajinu. Zásadní součástí nových postihů je ukončení odběru uhlí z Ruska, které pro režim prezidenta Vladimira Putina představuje příjem čtyř miliard eur (98 miliard korun) ročně.

Přečíst článek

Reklama

Související

EU odblokuje 137 miliard eur z fondů pro Polsko

Poláci se od EU dočkají obřího balíku peněz. Miliardy dostanou i tamní zemědělci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme