Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ekonom: Kde se růst sazeb zastaví, lze teď jen těžko předpovídat

Budova ČNB
ČNB
Petra Jansová

Česká národní banka zvýšila základní úrokovou sazbu o nadstandardních 0,75 procentního bodu na 5,75 procenta. „Nejistota spojená zejména s chováním Ruska, s rozsahem dalších sankcí ze strany Evropské unie a s cenovými dopady těchto faktorů je tak velká, že odhadovat vrchol této série zvyšování úrokových sazeb ČNB je velmi obtížné,“ říká ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

Reklama

Je zvýšení o 0,75 bodu překvapením?

Zvýšení sazeb překvapením nebylo, nicméně rozsah zvýšení byl oproti očekávání vyšší.

Zpomalí se tímto krokem další nárůst inflace?

Obecně platí, že vyšší sazby povzbuzují odkládání výdajů, a tím tlumí inflaci. Nicméně tento efekt se projevuje až se zpožděním mnoha měsíců a v nynějším cenovém vlnobití, kdy velkou roli hrají dovážené růsty cen energií a dalších komodit, je a bude vliv úrokových sazeb rozpoznatelný jen špatně.

Česká národní banka, ilustrační foto

5,75! ČNB opět šokovala, sazbu zvedla o 0,75 procenta

Česká národní banka dál vede bitvu proti rostoucí inflaci. Základní úrokovou sazbu zvýšila o nadstandardních 0,75 procentního bodu na 5,75 procenta, oznámila to mluvčí centrální banky Markéta Fišerová.

Přečíst článek

Co to bude znamenat pro korunu?

Vzhledem k tomu, že rozhodnutí bylo mírným překvapením ve směru vyšších sazeb, by kurz koruny měl nejspíš mírně posílit.

Kde se růst sazeb zastaví?

Nejistota spojená zejména s chováním Ruska, s rozsahem dalších sankcí ze strany Evropské unie a s cenovým dopady těchto faktorů je tak velká, že odhadovat vrchol této série zvyšování úrokových sazeb ČNB je velmi obtížné. Se současnými informacemi se zdá, že sazby už jsou velmi blízko svého vrcholu.

Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok

Štěpán Křeček: Zvýšení sazeb ČNB povede ke krachu některých firem

Bankovní rada České národní banky zvýšila úrokové sazby více než odhadovali analytici. Základní úroková sazba stoupla o 0,75 procentní bod na 5,75 procenta. To lze interpretovat jako zesílení snahy bojovat proti extrémně vysoké inflaci. Ta likviduje kupní sílu úspor českých domácností a může vést ke krachu některých firem, míní hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Přečíst článek

Rozhodla se k tomuto razantnímu kroku rada ČNB i v předzvěsti její proměny, kdy největším favoritem na post nového guvernéra ČNB je Vladimír Dlouhý, jenž prosazuje mírnější měnovou politiku?

Podobnou dohodu mezi členy bankovní rady pokládám za velmi nepravděpodobnou. Role guvernéra, nota bene čerstvě do funkce nastoupivšího, není tak dominantní, aby dávalo smysl tímto způsobem jeho pohled předem kompenzovat. Navíc je tu koordinační role prognózy ČNB: členové bankovní rady si musejí dávat pozor, aby dokázali případnou odchylku svého hlasování od prognózy následně věrohodně vysvětlit.

Jak dopadne toto zvýšení na běžného občana a jak například na středně velké podniky?

Důsledkem velmi pravděpodobně bude další zdražení firemních úvěrů. Naproti tomu tlak na růst hypotečních sazeb se zvýší jen v případě, že finanční trhy dojdou k závěru, že ČNB ponechá své úrokové sazby na vysoké úrovni po delší dobu. Na straně vkladů by mělo dojít k dalšímu růstu úročení různých typů spořicích a termínovaných vkladů.

Reklama

Související

Česká národní banka, ilustrační foto

ČNB zvedla úrokové sazby, jsou nejvyšší za 20 let. Inflace bude 8,5 procenta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme