Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Štěpán Křeček: Zvýšení sazeb ČNB povede ke krachu některých firem

Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok
Deml Ondřej (ČTK)
Štěpán Křeček

Bankovní rada České národní banky zvýšila úrokové sazby více než odhadovali analytici. Základní úroková sazba stoupla o 0,75 procentní bod na 5,75 procenta. To lze interpretovat jako zesílení snahy bojovat proti extrémně vysoké inflaci. Ta likviduje kupní sílu úspor českých domácností a může vést ke krachu některých firem, míní hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Reklama

ČNB opět rázně zakročila proti inflaci. „Prudké zvyšování úrokových sazeb tlumí náš ekonomický růst. Bohužel hrozí, že dříve, než porazíme inflaci, skončíme ve stagflaci,“ říká Křeček.

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Lukáš Kovanda: Loučení jestřábího guvernéra doprovází další razantní růst sazeb

Česká národní banka překvapila a zvedá základní úrokovou sazbu z pěti na 5,75 procenta, na nejvyšší úroveň za celé období od konce října 1999. Čekal se přitom nárůst jen na 5,5 procenta. Bankovní rada ČNB tedy z nové prognózy analytického týmu banky převážně nazřela, že inflační tlaky v české ekonomice jsou ještě silnější, než dosud mínila, takže je třeba vyslat takto razantní signál.

Přečíst článek

Přestože naše měnová politika má silně restriktivní charakter, v rámci rozpočtové politiky stále hospodaříme s vysokým schodkem. To může částečně mařit snahu zkrotit inflaci. Vyšší úroky budou kromě inflace brzdit i ekonomický růst, což může v krajním případě vést k vypuknutí stagflace.

Další růst úroků zhorší podmínky pro poskytování úvěrů. Do problémů se mohou dostat lidé, kteří se chystají refinancovat své hypotéky. Vlivem vyšších úrokových sazeb se jim zvýší měsíční splátky. Rovněž se prodraží financování státního dluhu, který v koronavirové době výrazně narostl.

Byty, ilustrační foto

A je to tady. Úrok průměrné hypotéky pokořil hranici 5 procent a dál poroste kvůli ČNB

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu v květnu překročila hranici 5,3 procenta. Měsíční splátky hypotéky se ve srovnání s rokem 2017 již nyní prodraží téměř o polovinu. Úroky z hypoték navíc dál porostou, ČNB je totiž odhodlaná v boji s rostoucí inflací dál navyšovat sazby, které zdražují úvěry. Zkrátka, kdo letos refinancuje, měl by si určitě pospíšit.

Přečíst článek

Stanjura a Fiala

Lukáš Kovanda: 100 miliard za čtyři měsíce. Fialova vláda dál prohlubuje schodek rozpočtu

Schodek státního rozpočtu už letos překonal 100 miliard korun. Podle ratingové agentury Standard & Poor’s ale české veřejné finance nejsou v rozvratu a ukrajinskou válku s přehledem zvládnou.

Přečíst článek

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Inflace za říjen bude 8,3 procenta, tvrdí analýza ČNB. Klesnou před Vánoci sazby?

Přečíst článek
Jedeme dál. ČNB nechala úrokovou sazbu na sedmi procentech

AKTUALIZOVÁNO: ČNB nechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Snižovat se nebude, prohlásil Michl

Přečíst článek
Inflace by měla klesnout na více než roční minimum, pro stále více expertů je však nadále příliš vysoká

Lukáš Kovanda: Inflace brzdí, podle analytiků ne dost. Ve hře je další zvyšování sazeb

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme