Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Hlavní úkol této vlády? Využít předsednictví EU ke zlevnění energií

Inflace, ilustrační foto
iStock
Lukáš Kovanda

Česko by mělo své předsednictví v Evropské unii, které dneškem začíná, využít k zahájení návratu racionality v energetické oblasti. Premiér Fiala hovoří spíše o energetické suverenitě, jenže ta dosažitelná není. Důležité je začít se vracet právě k energetické racionalitě.

Reklama

„Energetická suverenita“ je bezobsažný výrok, takový politický. Je líbivé vykřikovat tu o potravinové suverenitě, tu o suverenitě energetické. Ani jedno z toho není v praxi dosažitelné. Dokonce ani KLDR není potravinově suverénní, její uzavření se před světem, přestože neúplné, tam ovšem vede k hladomoru. Uzavírání se před světem tedy není ani žádoucí, ani výhodné. Jak v případě energií, tak v případě potravin.

Michal Semotan, portfolio manažer v J&T

Michal Semotan: Vládní přešlapávání a nejistota kolem ČEZ nás stojí miliardy

Patří k vlivným českým portfoliomanažerům a na Twitteru pravidelně zveřejňuje výsledky fondů J&T Investiční společnosti, v nichž právě ČEZ hraje významnou roli. I proto se dění v polostátním energetickém gigantu výrazně věnuje a často je komentuje. „Nekonzistentnost názoru naší politické elity, její nejednoznačná vyjádření, posílají akcie ČEZ dolů, protože přesně to, co si investor nepřeje, se stalo - být v nejistotě,“ říká Michal Semotan v rozhovoru pro newstream.cz. 

Přečíst článek

Česko nemůže být energeticky suverénní už jen z toho důvodu, že nemá dost ropných nebo plynových nalezišť. Takže má smysl hovořit spíše o zmíněné „energetické racionalitě“. 

Bohužel, válka na Ukrajině a její důsledky naplno odhalují, že česká energetika není ani tak úplně racionální. Jak se dopracovat k energetické racionalitě?

Bankovky

Eurozónu tíží rekordní inflace. V červnu zrychlila na 8,6 procenta

Meziroční růst cen v eurozóně v červnu opět překonal rekordní hranici a zrychlil na 8,6 procenta. To je o pět desetin procentního bodu více než v květnu. Ve svém rychlém odhadu to uvedl Eurostat.

Přečíst článek

Dlouhodobé či krátkodobé smlouvy?

Němci, Rakušani, nebo Italové mají dlouhodobé kontrakty na plyn s Ruskem. Česko ne. Proč ne, když podíl ruského plynu na celkové spotřebě je u nás ještě vyšší než v uvedených zemích? Opravdu jsou Němci nebo Rakušani tak hloupí, že mají s Ruskem dlouhodobý kontrakt, zatímco my jsme na to vyzráli kontraktem krátkodobým, plně odrážejícím burzovní cenu? Buď tedy zbytečně prodělávají Němci, Rakušané a Italové, nebo zbytečně prodělávají Češi. Kdopak to asi bude?

Plynovod Jamal, ilustrační foto

EU poprvé dovezla víc plynu z USA než z Ruska

Evropská unie v červnu kvůli prudkému snížení dodávek z Ruska poprvé dovezla více plynu ve formě zkapalněného zemního plynu ze Spojených států než prostřednictvím plynovodů z Ruska. Na Twitteru to ve čtvrtek napsal výkonný ředitel Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol.

Přečíst článek

Zato plně suverénní jsou Češi ve výrobě elektřiny (když pomineme, že palivové články nutné k výrobě elektřiny z jádra jsou ruské výroby). Jenže ji dávají na burzu, odkud ji za burzovní cenu nakupují zpět. Přitom třeba Francie dává na burzu za burzovní cenu pouze část vyrobené elektřiny. Jiná část plyne za regulovanou výrazně nižší cenu, než je současná válkou vyšponovaná cena tržní, odběratelům doma ve Francii. Takže ve výsledku elektřina ve Francii zdražuje lidem pětkrát méně než v Česku. V mimořádných podmínkách války by bylo něco takového racionálního také v České republice. A je to proveditelné i v Evropské unii, jak ilustruje francouzský příklad.   

Energetická racionalita České republiky je klíčem k levnějším energiím pro české domácnosti a firmy, aniž by se přitom musel prohlubovat tuzemský veřejný dluh. Návrat k energetické racionalitě je hlavním úkolem této vlády, a nejen v následujícím půlroce předsedání Evropské unii.

Reklama

Související

Prudký růst ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat

AKTUALIZOVÁNO: Za prudkým růstem ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat. ČSÚ by přivítal změnu metodiky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme