Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČSOB loni vydělala 16 miliard a hlásí historicky nejzdravější portfolio úvěrů

ČSOB
Dušan Kütner / Newstream
Petra Jansová
pej

Čistý zisk skupiny ČSOB, která patří mezi největší tuzemské banky, loni vzrostl o 90 procent na 16,2 miliardy korun, uvedla banka. Také ostatní velké banky zaznamenaly i díky nižším nákladům na rizika výrazný nárůst zisku.

Reklama

Čistý zisk skupiny loni vzrostl zejména díky rozpuštění opravných položek k úvěrům. „Na růstu čistého zisku naší bankopojišťovací skupiny se z velké části podílí vysoká kvalita úvěrového portfolia. Podíl nevýkonných úvěrů z celého portfolia činil na konci prosince 1,83 procenta, což byla vůbec nejnižší hodnota od roku 2008,“ uvádí k výsledkům generální ředitel ČSOB John Hollows s tím, že celkový objem poskytnutých úvěrů rostl meziročně o solidních pět procent.

Rekordní byl objem nově poskytnutých hypoték, který poprvé překročil stomiliardovou hranici. Celkově poskytla ČSOB loni úvěry za 835 miliard korun.

Inflace, ilustrační foto

Dalibor Martínek: V pondělí vyjde klíčové číslo o inflaci. Snad nás statistický úřad miluje

Proč je pondělní údaj o inflaci tak důležitý? Statistický úřad přinese číslo za leden. Jak říkají ekonomové, leden je přeceňovací měsíc. Takže pondělní údaj o lednové inflaci konečně odhalí, jak jsme na tom s růstem cen.

Přečíst článek

Obnovení růstu české ekonomiky při nízké nezaměstnanosti se loni projevilo v chuti tuzemských firem investovat do inovací, udržitelných projektů a dalšího rozvoje. „Česká ekonomika se přes přetrvávající složité období vloni vrátila k růstu, k čemuž významně přispěly i firmy, které prokázaly, že jsou většinou v dobré kondici a nechybí jim chuť se dále rozvíjet a pracovat na své konkurenceschopnosti. Loni jsme poskytli českým firmám úvěry za rekordních 95 miliard korun,” říká Ján Lučan, člen představenstva ČSOB zodpovědný za vztahové bankovnictví.

Úrokové sazby na spořících účtech jsou stále dobré

„Tento rok začal dvěma důležitými faktory, které možná byly nečekané. Tím prvním jsou vysoké úrokové sazby, a tím druhým zvyšující se míra inflace. Na konci roku to bylo 6,6 procenta a očekáváme, že se nadále může zvyšovat, a to až do konce tohoto čtvrtletí. To znamená, že mnoho klientů bude zvažovat investice. Pozitivní zprávou je, že úrokové sazby, které jsme schopni nabídnout na spořících účtech, jsou stále dobré,“ uvedl Hollows. 

Narostl i objem vkladů, meziročně o osm procent na 1,157 miliard korun. 

Alzheimercentrum v Pardubicích

Penta chce do domů pro seniory investovat miliardy. Už teď je lídrem trhu

Péče o seniory měl být byznys budoucnosti. Budoucnost již nastala. Nejen že rostou neustále nová centra pro důchodce, ale začala i konsolidace trhu. Větší hráči začali nakupovat menší.

Přečíst článek

Pandemie přinesla i nárůst počtu aktivních uživatelů mobilního bankovnictví, meziročně o 48 procent a počet transakcí stoupl meziročně o 56 procent. 

Do skupiny ČSOB patří ČSOB, Hypoteční banka, ČSOB stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing a ČSOB Factoring. ČSOB je součástí mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.

Peníze, ilustrační foto

Porovnání spořicích účtů: Úroky se zvyšují, inflaci ale nedostačují

Spoření na spořicích účtech je se zvyšováním hlavních sazeb ČNB stále zajímavější. U nejlepších finančních ústavů získáte úrok nad tři procenta, a to i bez podmínek. Inflaci ale zdaleka nepřekonají.

Přečíst článek

Efekt covid vyprchal. Lidé už doma zase cvičí míň

Upadající Peloton chtějí Apple, Nike i Amazon. K mání by mohl být už za osm miliard

O v posledních měsících uvadající společnost Peloton projevily zájem hned tři giganty akciového trhu - Amazon, Apple a Nike, což cenné papíry fitness firmy nakoplo k růstu o desítky procent. I tak se ale obchodují pod cenou IPO a hluboce pod jejich maximem, píše agentura Reuters. Tržní hodnota firmy se za rok propadla z 52 miliard dolarů na necelých osm miliard.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme