Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Maersk po desítkách let přišel o trůn největšího nákladního dopravce

Maersk sestoupil z trůnu největšího dopravce
iStock
Dušan Kütner

Dosud největší nákladní kontejnerový dopravce na světě společnost Maersk dominoval trhu od roku 1993. Ke konci roku ale i kvůli covidu a s ním související vysoké poptávce po dopravě zboží, kterou lépe využila konkurence, o svůj trůn přišla. Předstihla ji švýcarsko-italská společnost Mediterranean Shipping Company (MSC).

Reklama

Podle údajů sestavených společností Alphaliner může z hlediska kapacity flotila MSC přepravovat 4 284 728 standardních 20stopých kontejnerů, což je o 1888 více než Maersk. Oběma společnostem to dává na světovém trhu podíl 17 procent, uvedla agentura Bloomberg. Maersk má však stále největší kapacitu, pokud jde o vlastněná plavidla – MSC si pro dopravu musí pronajímat 65 procent pro své potřeby, zatímco Maersk pouze 42 procent, zbytek mají vlastní.

Veřejná doprava v Londýně

Nejhorší doprava je v Londýně, Praha je 82. z tisíce měst

Nářky řidičů, že doprava v jejich městě je určitě nejhorší na světě, jsou v jednom případě pravdivé. Tím městem je podle analýzy o dopravní vytíženosti měst, který sestavila společnost Inrix, Londýn. Britská metropole obsadila první místo jak v žebříčku celkového hodnocení dopravy, tak v délce průměrné doby, kterou řidiči letos strávili v zácpách. Praha se v prvém případě umístila na 82. místě, ve druhém pak na 110. příčce. Zatímco podle celkového hodnocení je Praha nejhorší v Česku, v délce času v kolonách ji předstihl Hradec Králové.

Přečíst článek

„Být jedničkou pro nás není v tuto chvíli důležité, soustředíme investice do rozšíření své pozemní logistiky, v níž jsou ziskové marže vyšší,“ uvedl ke ztrátě zlaté medaile generální ředitel Maersk Soren Skou. „Nic to neznamená,“ citoval Bloomberg dřívější vyjádření Skoua z 22. prosince. „Důležité pro nás je růst lákáním zákazníků k nákupu logistických služeb od společnosti Maersk od jejích konkurentů rozšířenou nabídkou v pozemní dopravě, řekl.

Průmysl kontejnerové dopravy se po většinu minulého desetiletí v době oživení ekonomiky po globální krizi snažil vydělat peníze, svůj nejziskovější rok v historii měl ale loni, protože pandemická poptávka po spotřebním zboží nadmíru zatěžovala kapacitu plavidel. Sazby námořní přepravy proto loni měřeno indexem šanghajské kontejnerové přepravy vzrostly o 81 procent. 

Objem námořní dopravy v letech 2016 až 2021:

zdroj: Bloomberg

Samotný Maersk ve třetím čtvrtletí loňského roku ztrojnásobil hrubý provozní zisk (EBITDA) na rekordních 6,9 miliardy dolarů (152,1 miliardy korun). Hospodářský výsledek zlepšila navzdory přetrvávajícímu nedostatku kontejnerů. Za ním jsou převážně problémy v přístavech způsobené uzávěrami kvůli šíření koronaviru. Firma tehdy k výsledkům uvedla, že jí pomohly právě rekordní sazby za přepravu zboží.

Maersk – nyní plným názvem A. P. Moller-Mærsk Group – vznikl v Kodani jako původně rodinná firma již v roce 1904, která provozovala jediný parník. Na trh kontejnerové dopravy vstoupil v roce 1975 a na prvním místě se držel téměř tři desetiletí. Dopravce byl průkopníkem v tomto odvětví a často lámal rekordy tím, že stavěl ty největší lodě. Její loď Emma Maersk z roku 2006, dlouhá 398 metrů, byla největší kontejnerová loď a od roku 2010 vůbec největší loď na světě.

tramvaj, Brno, hromadná doprava

Veřejná doprava může kvůli energetické krizi zdražit až o desítky procent

Městské dopravní podniky po celé zemi se potýkají s rostoucími cenami energií, zejména pak elektřiny a ropy, ale pochopitelně také plynu. Třeba pro pražský dopravní podnik znamenají zdražující elektřina a vyšší ceny ropy náklady navíc za zhruba 700 milionů korun. Zdražují totiž paliva, ale také třeba napájení tramvají. 

Přečíst článek

V poslední době firma investovala i do plavidel, která mohou plout na uhlíkově neutrální metanol. Nabízí také leteckou nákladní dopravu. Nyní má pobočky ve 130 zemích světa a zaměstnává přes sto tisíc lidí.

Společnost MSC se sídlem v Ženevě vznikla v roce 1970. Od roku 2020 ji vede Soren Toft, bývalý šéf právě v Maersku. Očekávalo se, že přechod budoucího generálního ředitele k největšímu konkurentovi by mohl narušit vztahy mezi oběma společnostmi, ale nestalo se. Maersk a MSC stále spolupracují v oblastech, jako je partnerství pro sdílení plavidel a platforma založená na blockchainu pro sdílení a zefektivnění informací o přepravě.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme