Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rozhodnuto. Výplata klientů Sberbank začne 9. března prostřednictvím Komerční banky

Sberbank
Dušan Kütner / Newstream
Veronika Kudrnová
vku

Garanční systém finančního trhu začne prostřednictvím poboček Komerční banky vyplácet náhrady vkladů klientům Sberbank CZ ve středu 9. března. Celkem půjde o 24,2 miliardy korun, uvedl to fond pojištění.

Reklama

Garanční systém zahájí výplatu vkladů klientům české Sberbank ve středu 9. března, a to prostřednictvím poboček Komerční banky. Fond pojištění vyplatí sto procent vkladů klientů, maximálně však do základního limitu 2 499 500 korun na jednoho vkladatele. Náhrady se klientům Sberbank budou vyplácet po dobu tří let od zahájení výplaty.

Česká národní banka v pondělí oznámila, že zahájila kroky k odebrání bankovní licence Sberbank CZ, která má vazby na Rusko.

Klienti Sberbank začali minulý týden po ruské invazi na Ukrajinu vybírat své peníze a účty rušit. Tvořily se fronty. Banka v pátek odpoledne své pobočky uzavřela. Zastavila také internetové bankovnictví. Možné byly karetní transakce do částky 1000 korun za den.

Garanční systém vyzval fyzické osoby, kterým vznikl nárok na zvýšenou náhradu pohledávek z vkladů, aby do 28. dubna podaly žádost. Oprávněnými osobami k výplatě zvýšených náhrad budou vkladatelé, kteří splnili určité podmínky.

Sberbank

Sberbank měla loni rekordní zisky. Evropu kvůli sankcím opouští

Ruská Sberbank odchází z Evropy. Největší ruská banka to odůvodnila velkým odlivem hotovosti z dceřiných firem a ohrožením bezpečnosti zaměstnanců a majetku. Rozhodnutí se netýká provozu banky ve Švýcarsku. Sberbank uvedla, že za loňský rok zvýšila čistý zisk o 64 procent na rekordních 1,25 bilionu rublů (264,5 miliardy korun).

Přečíst článek

Půjde například o úhradu kupní ceny plynoucí z prodeje nemovité věci, jež slouží k bydlení, vypořádání společného jmění manželů při rozvodu, pojistné plnění pro případ úrazu, nemoci, invalidity nebo smrti, dědictví, odstupné při výpovědi z pracovního poměru nebo odchodné při skončení služebního poměru. Zároveň musela být tato částka připsána na účet nebo oprávněná osoba nabyla oprávnění s ní poprvé nakládat v době od 28. listopadu 2021 do 28. února 2022.

Náhradu vkladů si od 9. března mohou vyzvednout fyzické a právnické osoby, které byly vkladateli Sberbank CZ ke dni 28. února 2022, případně jejich dědicové nebo jejich právní nástupci.

Na pobočkách Komerční banky se fyzické osoby při vyřizování výplaty náhrady vkladů prokáží platným průkazem totožnosti (občanský průkaz, pas, případně průkaz o povolení trvalého pobytu) podnikatelé platným průkazem totožnosti a dokladem o oprávnění k podnikatelské činnosti. Právnické osoby pak originálem, úředně ověřenou kopií nebo elektronicky podepsaným platným výpisem z obchodního či jiného veřejného rejstříku ne starším než tři měsíce a průkazem totožnosti osoby, která je zástupcem právnické osoby.

Sberbank

Rakousko i Maďarsko zakázalo Sberbank. Dohled na bankou přebírá externí auditor

Rakouský finanční regulátor zakázal veškeré obchodní aktivity společnosti Sberbank Europe. Učinil tak na příkaz Evropské centrální banky (ECB). Licenci maďarské dceřiné společnosti Sberbank odebrala i centrální banka v Maďarsku.

Přečíst článek

V případě částek vyšších než ekvivalent 15 tisíc eur mohou být vyžadovány též doklady ke zjištění totožnosti skutečného majitele. Bezhotovostní výplata náhrady může být také korespondenční, a to zasláním písemné instrukce.

Hlavním akcionářem Sberbank CZ je ve Vídni sídlící Sberbank Europe, dceřiná společnost největšího ruského bankovního domu Sberbank Russia. Jejím padesátiprocentním vlastníkem s jedním hlasovacím právem navíc je ministerstvo financí Ruské federace. Zbytek vlastní investoři, banka se obchoduje na burze. Sberbank v ČR působí od roku 1993, do roku 2013 fungovala pod jménem Volksbank. Má 25 poboček a zhruba 120 tisíc klientů.

Ruská Sberbank ve středu uvedla, že odchází z Evropy. Zdůvodnila to velkým odlivem hotovosti z dceřiných firem a ohrožením bezpečnosti zaměstnanců a majetku, ruskou invazi na Ukrajinu ve svém vyjádření nezmínila. Banka informovala, že už není schopna zajistit likviditu evropských dceřiných společností, ale úroveň jejího kapitálu a kvalita aktiv jsou dostatečné na to, aby mohla vyplatit peníze všem vkladatelům.

ukrajinský krize

Ruské akcie jsou neprodejné. Světové indexy už s nimi nepočítají

Společnosti MSCI a FTSE Russell vyřadily cenné papíry ruských společností ze svých akciových indexů. Londýnská burza mezitím zastavila obchodování s ruskými depozitními certifikáty. Mezinárodní investoři se nemohou zbavit ruských aktiv.

Přečíst článek

Záporožská jaderná elektrárna

Noční drama: Rusové ostřelovali největší evropskou jadernou elektrárnu. Šílenství, uvedla Drábová

Jde o bezprecedentní útok, který porušuje ženevské dohody, uvedla šéfka českého úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Podle nových informací ruské jednotky elektrárnu plně ovládly.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zbyněk Stanjura

Stanjura: Na peníze v notářské úschově v bance je až dvojnásobný limit pojištění

Přečíst článek
fronta před KB

Vyplácení klientů Sberbank CZ začalo, vybrali 6,5 miliardy. Kvůli kurzu koruny přijdou o další desítky tisíc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme