Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Amerikou se šíří veganství, i díky celebritám. Prodej „zelené” slaniny roste

Veganská alternativa vyrobená z mycelia.
Atlastfood.co
Petra Jansová

Americký trh začínají dobývat značky nabízející veganskou alternativu tradiční slaniny. Za rok 2020 se jí prodalo za 267 milionů dolarů, což je ve srovnání s rokem 2019 o 20 procent víc.

Reklama

Jedním z mnoha důvodů tohoto nárůstu je podle serveru Bloomberg fakt, že se na trhu objevuje čím dál více producentů, kteří rostlinnou variantu slaniny nabízí. Například start-upová společnost Hooray Foods ze San Franciska k její výrobě využívá kokosový olej, rýžovou mouku a tapiokový škrob. A výsledný produkt je chuťově velmi blízko tradiční slanině.

Japonský producent superpotravin Prime Roots ve spolupráci s Kalifornskou univerzitou v Berkeley přišel už v roce 2017 na trh s rostlinnou náhražkou slaniny vyrobenou fermentací obiloviny houbou koji. Chuťově nejvěrohodnější je pak podle Bloombergu produkt MyBacon od firmy Atlast Food, který je vyroben z mycelia (shluk vzájemně propletených vláken, typických například pro houby - pozn. red.)

Antonio Sandev velí kuchyni.

Poznávejte chutě světa: Tentokrát se vydejte za Středomořím do centra Prahy

Denně čerstvá ryba, pljeskavica nebo burek. Kousek Balkánu můžete ochutnat v Bistru Antonia Sandeva na Skořepce. Navíc za velmi příjemné ceny.

Přečíst článek

Etické aspekty chovu

Společnosti nabízející alternativu k masové slanině rovněž přitahují stále zajímavější investice. Na rozvoji odvětví se velkým dílem podílí i mnohé celebrity. Třeba představitel nezdolného Ironmana americký herec Robert Downey Jr. „Máte-li rádi slaninu a zároveň planetu, pak je pro vás Atlast jasnou volbou,“ komentoval herec svoji investici do firmy.

Prostřednictvím Downey's Footprint Coalition, kterou založil spolu se svojí manželkou Susan a dalšími investory v červnu 2019, už do ekologických projektů investoval 10 milionů dolarů.

Zmiňovaný Atlast Food, který vsadil při výrobě na mycelium, se díky revolučnímu objevu probojoval do semifinále soutěže Feed the Next Billion. Tu pořádá nezisková organizace Xprize a jak už její název napovídá, jejím účelem je ocenit ty inovátory, kteří najdou cestu „jak nakrmit další miliardu lidí”. Rozpočet soutěže je víc než stědrý - 15 milionů dolarů. 

K nárůstu poptávky po rostlinných alternativách masa vedla mimo jiné i kauza z letošního května, která odhalila negativní detaily při zpracování hovězího masa. „Lidé začínají čím dál tím častěji přemýšlet o etice a humánnosti průmyslového chovu zvířat,” říká Jeff Crumpton ze společnosti Spins, která sbírá data maloobchodu s přírodními a organickými produkty.

Netflix, ilustrační foto

Analýza: Hry jsou pro Netflix nezbytností

Globální televize Netflix údajně zvažuje vstup do herního byznysu. Slovo "údajně" si ale škrtněte. Pro Netflix jsou hry nezbytností. A pořádně se u toho zapotí.

Přečíst článek

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Miliardáři na táboře v Sun Valley: řešily se nákupy, bitcoin i rafting

Bill Gates, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos a další těžkotonážní jména dnes odjíždějí z prázdninového pobytu v Idahu. Teprve se uvidí, které nové akvizice z toho vyplynou.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Limit 24 kilo masa na osobu ročně, předpovídá Saxo Bank

Zlato za tři tisíce dolarů a 24 kilo masa na hlavu. To jsou šokující předpovědi Saxo Bank pro rok 2023

Přečíst článek
Jerome Powell, šéf Fed

Politická válka v USA. Trumpovi spojenci kují pikle, chtějí narušit nezávislost Fedu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme