Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Rusku neinvestujte ani dolar, varují ratingové agentury. Země nebude chtít splácet závazky

ruský prezident Vladimír Putin
ČTK
 ČTK

Ratingové agentury Fitch a Moody's snížily hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o šest stupňů, do neinvestiční kategorie. Západní sankce podle prohlášení společností zpochybňují schopnost Ruska splácet dluh a oslabují ekonomiku.

Reklama

Ruské finanční trhy se ocitly v chaosu kvůli sankcím uvaleným na Moskvu za invazi na Ukrajinu, která je největším útokem na evropský stát od druhé světové války. Invaze vyvolala řadu ratingových změn a varování před hrozivým dopadem na ruskou ekonomiku. Minulý týden snížila rating Ruska do neinvestiční kategorie agentura S&P.

Poskytovatelé indexů FTSE Russell a MSCI ve středu oznámili, že vyřadí ruské akcie ze svých indexů. Přední představitel MSCI na počátku týdne označil ruský akciový trh za „neinvestovatelný“.

Fitch snížil rating Ruska na známku B, vysoce spekulativní, z dosavadní BB. Výhled ratingu je negativní, což znamená, že se může dále zhoršit. Moody's, který minulý týden varoval před možností zhoršení ratingu, snížil známku na B3, rovněž vysoce spekulativní, z Baa3.

Fitch také upozornil, že k takto rozsáhlému snížení ratingu, tedy o šest stupňů, u státního subjektu přistoupil naposledy v roce 1997, a to u Jižní Koreje.

Coca-Cola

Ruská invaze na Ukrajinu vystaví tučný účet i západním firmám. Víme, které utrpí nejvíc

Nejenom ropný a automobilový, ale také potravinářský průmysl přišel kvůli západním sankcím o svůj ruský trh. Seznam firem, kterých se ruská invaze finančně citelně dotkne, sestavil zpravodajský server CNN.

Přečíst článek

Rusko nebude chtít splácet

„Přísnost mezinárodních sankcí v odpovědi na ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu zvýšila rizika makrofinanční stability, představuje obrovský šok pro úvěrové základy Ruska a může podkopat jeho ochotu obsluhovat státní dluh,“ uvedl Fitch ve zprávě. Upozornil, že sankce USA a EU zakazují jakékoliv transakce s ruskou centrální bankou, což bude mít mnohem větší dopad na úvěrové základy Ruska než jakékoliv předchozí sankce, a způsobí, že země nebude moci použít velkou část svých devizových rezerv pro intervence na devizovém trhu. Fitch také očekává další zpřísnění sankcí vůči ruským bankám.

Podle Moody's rozsah a přísnost sankcí překonaly jeho původní očekávání a budou mít významné úvěrové dopady.

Fitch rovněž upozornil, že sankce výrazně oslabí růst ruského hrubého domácího produktu proti jeho původnímu očekávání. Fitch předpovídal, že by HDP země měl letos vzrůst o 1,6 procenta.

Česká národní banka, ilustrační foto

Rusko začíná bankrotovat. Nastal čas na korunové intervence, míní Goldman Sachs. Sazby ještě porostou

Rusko podle všeho začíná dnes vykazovat známky platební neschopnosti, takže už směřuje k bankrotu. Dnes má totiž vyplácet úrok na svém dluhu, ale cizinci zřejmě žádné peníze neuvidí. Od pondělí pro ně platí v Rusku zákaz výplaty peněz. To je ovšem částečná platební neschopnost, ať už je zdůvodněná jakkoli. Rusko tedy míří ke krachu. Jak asi zareaguje ČNB?

Přečíst článek

Rusko se brání: zvyšuje sazby a omezuje nakládání s valutami

Rusko na sankce reagovalo řadou opatření, aby posílilo svoji ekonomickou obranu, a odvetnými restrikcemi ve vztahu k západním zemím. Zvýšilo také hlavní úvěrovou sazbu na 20 procent, zakázalo prodej cenných papírů v držení cizinců a nařídilo vývozním společnostem posílit rubl. Plánuje také využít peníze ze svého rozsáhlého státního investičního fondu, napsala agentura Reuters.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Pokud se rating nachází ve spekulativním pásmu, nemohou do dluhopisů dané země investovat velcí institucionální investoři, například penzijní fondy.

Superjachta Dilbar

Prodat, nebo konfiskovat. Jachty, fotbalové kluby a další majetek ruských oligarchů je v ohrožení

Megajachta za 600 milionů dolarů, kterou vlastní ruský oligarcha Ališer Usmanov, se stala jedním z prvních cílů úřadů zabavujících majetek kremelských prominentů nově uvedených na sankčním seznamu Západu. Američané dokonce ustavili speciální jednotku KleptoCapture, která bude dohlížet na dodržování sankcí.

Přečíst článek

Roman Abramovič

Abramovič chce za fotbalový klub Chelsea tři miliardy liber, prodává i londýnské nemovitosti

Ruský oligarcha Roman Abramovič se podle Bloombergu zbavuje svých londýnských nemovitostí, na přetřes ale přichází i jeho fotbalový klub Chelsea. Švýcarský miliardář Hansjoerg Wyss potvrdil, že jej oslovili, aby klub koupil. Podle televize Sky za něj Abramovič požaduje tři miliardy liber (93 miliard korun).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme