Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Číně vyšetřují velkou stínovou banku, která půjčovala miliardy realitním firmám

V Číně vyšetřují velkou stínovou banku, která půjčovala miliardy realitním firmám
ČTK
 ČTK

Čínské úřady zahájily vyšetřování jedné z největších stínových bank v zemi Zhongzhi Enterprise Group (ZEG). Úředníci podle BBC uvedli, že ji vyšetřují kvůli "podezření z nezákonných trestných činů". Společnost, která podle některých zpráv dříve vyhlásila bankrot, půjčovala miliardy realitním firmám a její pobočka pro správu aktiv na svém vrcholu spravovala více než bilion jüanů, tedy přes tři biliony korun.

Reklama

ZEG je v čínském stínovém bankovnictví významným hráčem. Označení je používané pro systém věřitelů, makléřů a dalších úvěrových zprostředkovatelů, kteří nespadají do oblasti tradičního regulovaného bankovnictví. Stínové bankovnictví, které není regulováno, nepodléhá stejným druhům rizik, likvidity a kapitálových omezení jako tradiční banky.

Podle některých zpráv ZEG minulý týden v dopise investorům oznámila, že její závazky, tedy až 64 miliard dolarů (1,4 bilionu korun), převýšily objem jejích aktiv, která se nyní odhadují na přibližně 38 miliard dolarů.

Čínský prezident Si Ťin-pching

Čína po 25 letech zaznamenala schodek zahraničních investic

Čína má za tři měsíce do konce září u zahraničních investic deficit 11,8 miliardy dolarů (271 miliard korun). Stalo se to poprvé od roku 1998, kdy se tyto údaje začaly v zemi sledovat. Podle serveru BBC vývoj naznačuje, že zahraniční podniky místo aby v Číně své zisky reinvestovaly, spíše je ze země stahují.

Přečíst článek

Záchranné lano pro nemovitosti

Ačkoli úřady uvedly, že přijaly "trestní donucovací opatření" proti "mnoha podezřelým", stále není jasné, o koho se jedná a jakou roli ve firmě hráli, píše BBC. Zakladatel společnosti Sie Č'-kchun zemřel v roce 2021 na infarkt.

Hodnota čínského stínového bankovnictví se pohybuje kolem tří bilionů dolarů. Často poskytuje záchranné finanční lano sektoru nemovitostí v zemi. Toto kdysi rychle se rozvíjející odvětví bylo zasaženo vážnou úvěrovou krizí a některé z největších realitních firem jsou nyní na pokraji finančního kolapsu.

Obchodování s akciemi zadluženého čínského developera Evergrande je zastaveno

Nekonečný příběh Evergrande. Obchodování s akciemi zadluženého developera je pozastaveno

Obchodování s akciemi zadlužené čínské realitní společnosti China Evergrande je znovu pozastaveno. Podle serveru BBC se objevují zprávy, že jejího šéfa sleduje policie. Už na začátku týdne přitom vyšlo najevo, že byli zadrženi i další současní a bývalí vedoucí pracovníci společnosti.

Přečíst článek

Čínský developer Country Garden má rekordní ztrátu

Další rána pro čínský realitní trh. Developer Country Garden vykázal rekordní ztrátu

Jeden z největších čínských developerů, společnost Coutry Garden, vykázal za první pololetí rekordní ztrátu 6,7 miliardy dolarů, zhruba 148,3 miliardy korun.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Staré město v Mnichově

Probíhající krach německých komerčních nemovitostí začíná ohrožovat tamní bankovní sektor

Přečíst článek
Čínská lidová banka

Další účinek protiruských sankcí. Čínské banky zpřísňují přístup vůči ruským klientům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme