Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Už žádné tabu. Němci začali srovnávat svoje platy na Instagramu

Eurobankovky
Profimedia
 ČTK

O penězích se v Německu mluví zřídka, a už vůbec ne o platech. Na novém instagramovém fóru je ale všechno jinak: zaměstnanci zde dobrovolně vyvěšují své výplatní pásky. Chtějí mít srovnání, uvádí server t-online.

Reklama

Účet s názvem Gehalt in Deutschland (Plat v Německu) na sociální síti Instagram sleduje téměř 100 tisíc lidí. Přispěvatelé sem odkládají fotografie svých výplatních pásek z nejrůznějších profesí, od listonoše až po právníka. Živě také diskutují o mzdách ostatních.

„Logopedka, 26 let, Sasko, 40hodinový pracovní týden, 1. daňová třída, čistý plat: 2700 euro (66 300 korun),“ zní jeden z příspěvků.

Peníze, ilustrační foto

Pokud je Česko „nemocným mužem Evropy“, pak se nakazilo od Německa. To zdražuje energie Němcům i Čechům

Česko je podle německého listu Die Welt „nemocným mužem Evropy“. Alespoň tedy z ekonomického hlediska. Jako jediný ze států Evropské unie se dosud makroekonomicky nezotavilo z pandemie. Právě Německo ale na tom není zase o tolik lépe a vlastně na nepříznivém stavu českého hospodářství nese zásadní podíl, píše ve svém komentáři hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Platové srovnání se může hodit pro začátek kariéry, změnu povolání či zkrátka jen při nástupu do nového zaměstnání. „Pokud nevíte, kolik si v daném oboru vyděláte, je těžké vyjednávat,“ píše t-online. Ačkoli zaměstnanci ve firmách s více než 200 zaměstnanci mají v Německu právo na informace o platech. V mnoha podnicích jsou údaje o příjmech ostatních tabu, připomíná.

Srovnání je podle serveru důležité například pro ženy, které v Německu za stejnou práci berou v průměru méně peněz než muži. Například 30letý mechatronik z Bádenska-Württemberska s 35hodinovým pracovním týdnem a 4. daňovou třídou na fóru uvedl, že vydělává 2588 eur (63 600 korun) čistého. „Pracuji jako elektronička už téměř 40 let a tak vysoký plat nedostávám,“ stěžuje si žena pod příspěvkem.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kolik stojí důstojný život v Česku?

Kolik stojí důstojný život v Česku? Experti to spočítali a většina na to nedosáhne

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme