Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trendy i omyly v investování do startupů? Napoví průzkum

jednorožec
iStock
 nst
nst

Mnohé mladé nadějné firmy by stěží mohly růst bez takzvaných andělských investorů. Jejich statisíce až miliony korun rozhodnou, zda se dobrý nápad jednou změní v prosperující firmu. Andělské investování je však v Česku stále na začátku a ucelená data o chování investorů chybí. Mezinárodní syndikát andělských investorů DEPO Angels, který spadá pod skupinu DEPO Ventures, proto spustil již třetí ročník průzkumu, který v tom může udělat jasno.

Reklama

Průzkum hledá odpovědi na řadu otázek: Jaká oblast investory nejvíc zajímá? Kolik chtějí investovat? S jakými problémy se nejčastěji potýkají? „Množství a kvalita andělských investorů je zásadní pro fungování startupové komunity. Naším dlouhodobým cílem je pomáhat investorům snižovat investiční riziko. A aby se nám to dařilo, musíme o nich něco vědět,“ říká partner DEPO Ventures a zakladatel komunity DEPO Angels Petr Šíma.

„Každý rok proto organizujeme průzkum, který nám pomáhá zjistit například aktuální náladu investorů, aktuální trendy, o čem v souvislosti s investováním přemýšlejí nebo s jakými problémy se potýkají,“ dodává.

Do startupu Edhance investovali celkem 4,5 milionu andělští investoři Michal Dědek a Karel Janeček.

Dědek a Janeček dají miliony do českého vzdělávacího startupu Edhance

Šéf investiční skupiny SFG a takzvaný andělský investor Michal Dědek a miliardář Karel Janeček podpoří český vzdělávací startup Edhance. Firma vyvíjí vzdělávací platformu pro školy, ve které učitelé mohou organizovat virtuální nebo běžnou výuku a mohou žákům zadávat testy a cvičení. Dědek poskytl 1,3 milionu korun, Janeček 3,2 milionu.

Přečíst článek

Průzkum není určen pouze pro aktivní andělské investory, mohou se ho zúčastnit i lidé, kteří do startupů – třeba jen zatím – neinvestují. „Zároveň nás zajímá, co brání lidem začít s investováním do startupů. V předchozích průzkumech jsme například zjistili, že často nevědí, kde začít. Někteří z respondentů s námi nakonec začali investovat,“ vysvětluje manažer pro vztahy s investory v DEPO Angels Jan Krahulík.

Pandemii navzdory

Předchozí průzkum, který proběhl v první polovině loňského roku, ukázal, že ani série lockdownů a ochromená ekonomika nezabránila andělským investorům podporovat technologické společnosti. Alespoň jednu startupovou investici během roku 2020 uskutečnilo 77 procent andělských investorů, a to nejčastěji v rozmezí 260 tisíc až 1,3 milionu korun. Vůbec poprvé investovalo 15 procent z nich.

video

Český Depo Ventures podpoří vývoj systému pro zamezení kolizím letadel

Česká investiční skupina Depo Ventures se stala jednou z firem, které podpořily německý start-up Evitado budující systém pro zamezení kolizím dopravních letadel. Start-up založený loni v březnu tak v rané fázi existence na svůj další vývoj získá téměř 500 tisíc dolarů (skoro 11 milionů korun) nejen od andělského fondu Depo Ventures, ale i prestižního akcelerátoru Berkeley SkyDeck a dalších andělských investorů z Asie, Evropy a USA.

Přečíst článek

Nadpoloviční většina dotázaných se loni zajímala o startupy, které se zaměřují na finanční technologie neboli fintech. Tento trend se potvrdil i na globální úrovni. Podle studie EY fintech report z roku 2019 mezi lety 2015 a 2019 vzrostla adopce fintech produktů z 16 na 64 procent. Pandemie to vše bezesporu ještě více akcelerovala. Mezi dalším nejžádanějším odvětvím bylo online nakupování.

Andělští investoři v předchozím průzkumu zároveň přiznali, že to nepostupuje vždy hladce. Špatnou zkušenost s investováním do startupů přiznalo 70 procent z nich. Nejčastější a obecně nejběžnější problém, se kterým se investoři potýkají, je neúspěch startupu. Hned za tímto důvodem investoři uvedli špatné vztahy se zakladateli. Jednotky investorů pak uvedly špatnou zkušenost při investování na dálku, kterému se musely v době pandemie přizpůsobit.

>>>>> Vše o investování čtěte zde <<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Výnosnost andělských investic v Česku je vysoká, uspěje devět z deseti investorů

Výnosnost andělských investic v Česku je vysoká, uspěje devět z deseti investorů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme