Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dědek a Janeček dají miliony do českého vzdělávacího startupu Edhance

Do startupu Edhance investovali celkem 4,5 milionu andělští investoři Michal Dědek a Karel Janeček.
Dušan Kütner / newstream.cz
Dušan Kütner
duk

Šéf investiční skupiny SFG a takzvaný andělský investor Michal Dědek a miliardář Karel Janeček podpoří český vzdělávací startup Edhance. Firma vyvíjí vzdělávací platformu pro školy, ve které učitelé mohou organizovat virtuální nebo běžnou výuku a mohou žákům zadávat testy a cvičení. Dědek poskytl 1,3 milionu korun, Janeček 3,2 milionu.

Reklama

Prostředky využije startup zejména na vývoj nových výukových materiálů pro výuku matematiky, fyziky, chemie a informatiky. „Kromě toho ale budeme dále rozšiřovat a zkvalitňovat funkce aplikace, například budeme pracovat na implementaci prvků umělé inteligence pro personalizované učení. Příští rok se navíc chystáme spustit nový program na vzdělávání učitelů v digitální gramotnosti, pilotáž platformy na zahraničních trzích a personální růst,“ uvedl spoluzakladatel startupu Lukáš Rejchrt.

Deloitte, ilustrační foto

České rychle rostoucí technologické firmy vládnou střední Evropě

České společnosti opět dominovaly žebříčku padesátky nejrychleji rostoucích technologických firem ve střední Evropě. Do dvaadvacátého ročníku soutěže Deloitte Technology Fast 50 CE se dostalo 19 českých technologických firem, o dvě méně než loni. První místo obsadil český fintechový startup FTMO, druhá je litevská společnost Kilo grupé, UAB (Kilo.health) a třetí příčku obsadila rovněž česká společnost Driveto, která nabízí flexibilní pronájem automobilů.

Přečíst článek

Oba investory k rozhodnutí přimělo mimo jiné to, že Edhance nedávno jako teprve druhý český projekt dostal mezi vybrané projekty v prestižním evropském inkubačním a akceleračním programu IMPACT EdTech a získal si tak jejich pozornost. „Vzdělávání a budoucnost dětí je pro mě největší priorita. Projekt, který má dobrý potenciál ve zlepšení vzdělání, je pro mě zajímavý,” uvedl Janeček k důvodům investice.

Dědek v minulosti investoval do udržitelných startupů, jako je česká recyklační firma ETW, výrobce potravin ze cvrččího proteinu SENS a Cricket Lab nebo služba NutritionPro, která klientům zajišťuje krabičkovou dietu na míru podle zdravotního stavu zákazníka.

Bitcoin, ilustrační foto

Fond Rockaway Blockchain poslal přes 110 milionů do firmy 1Inch

Investiční fond Rockaway Blockchain Fund (RBF), který se zaměřuje na blockchainové a DeFi projekty, si připsal svoji dosud největší investici – do agregátora decentralizovaných burz 1Inch poslal dalších pět milionů dolarů (110 milionů korun). 1Inch je v portfoliu RBF už jedenáctým jednorožcem, tedy firmou s valuací přes jednu miliardu dolarů, uvedl fond na webu.

Přečíst článek

„Zvláště v dnešní turbulentní době, kdy se neustále nepředvídatelně střídá online, kombinovaná a prezenční výuka, přemýšlím nad tím, jak se budou moje děti za pár let vzdělávat. Za takových podmínek je pro učitele těžké zajistit žákům konzistentně kvalitní výuku,“ míní Dědek. „Věřím tomu, že Edhance dává učitelům do ruky nástroj, který jim v této situaci může výrazně pomoci. Záměrem této andělské investice je otevřít si opci na možný vstup celé investiční skupiny SFG holding v dalším investičním kole,“ dodal.

„Pandemické uzavření škol a přechod na kombinovanou výuku vnímáme jako zásadní milník pro změnu přístupu pedagogů k technologiím a digitalizaci. Školy a pedagogy tato potřeba zpočátku zaskočila a museli se rychle adaptovat na nové nástroje. Nyní však zjišťujeme, že si již osvojili obsluhu ‚potrubí‘, které je spojuje s žáky,“ říká Rejchrt o prvotní myšlence na založení startupu. „Ale stále do něj chybí kvalitní digitální vzdělávací obsah, který žáky bude bavit a přinese i výsledky. A právě s tím jim platforma Edhance pomáhá,“ tvrdí.

Vít Soural, Flat Zone

Syn miliardáře Sourala expanduje na Slovensko se srovnávačem cen bytů

Vít Soural, syn miliardáře a majitele developerské společnosti Trigema Marcela Sourala, chystá vstup na slovenský trh se svým start-upem Flat Zone, který se věnuje datové analytice. Cenové mapy bytů, které tvoří, patří k nejpřesnějším z těch, jež jsou v Česku k dispozici. Ve výhledu je také Polsko. Marcel Soural se letos poprvé ocitl v žebříčku časopisu Forbes mezi sto nejbohatšími obyvateli Česka, jeho majetek Forbes odhaduje na 2,6 miliardy korun.

Přečíst článek

Platformu Edhance vyzkoušelo podle informací firmy 400 škol po Česku, přičemž aktuálně ji odebírá 128 platících škol. Další školy pak využívají pouze několik bezplatných programů, jako jsou například Přijímačky z matematiky. Edhance eviduje 700 aktivních učitelů a téměř 10 tisíc registrovaných žáků. Celkem startup získal již 15 milionů korun od investorů a dalších 22 milionů korun z dotací a jiných programů.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Výnosnost andělských investic v Česku je vysoká, uspěje devět z deseti investorů

Výnosnost andělských investic v Česku je vysoká, uspěje devět z deseti investorů

Přečíst článek
Ropná rafinérie

Saudi Aramco či Samsung. Burzovní klenoty, ke kterým se Čech může jen stěží dostat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme