Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trend nadměrného zadlužování Slováků skončil. Víc lidí i firem bude mít problém splácet, varuje národní banka

Slováků s problémem splácet úvěry bude přibývat.
ČTK
 ČTK

Vysoká inflace a rostoucí úrokové sazby povedou podle slovenské centrální banky (NBS) ke zhoršení finanční kondice části domácností a zejména některých podniků v zemi. To podle ní zvýší riziko nesplácení půjček. Zároveň skončil trend nadměrného zadlužování Slováků, řekl člen bankovní rady NBS Vladimír Dvořáček. Komerční banky na Slovensku jsou podle NBS připraveny zvládnout případné vyšší ztráty z nesplácených úvěrů.

Reklama

„Vážnější a prudší vliv jsme zaznamenali v oblasti podniků. Vysoce zadlužené firmy, které budou čerpat úvěry, budou v mnohem horší situaci, protože musejí počítat s rostoucím úrokovým nákladem. Mnohem více podniků se dostane do rizika a bude růst podíl nesplácených úvěrů,” uvedl Dvořáček.

Na domácnosti jsou podle NBS dopady zmíněného vývoje mírnější, a to kvůli příznivé situaci na trhu práce. „Chceme apelovat na domácnosti, které budou na hraně, aby si více hlídaly rodinné rozpočty,” řekl Dvořáček.

Christine Lagardeová, šéfka ECB

Šéfka ECB: V boji s inflací bude nejspíš nutné zvýšit úroky, které zbrzdí růst ekonomiky

Evropská centrální banka (ECB) možná bude muset v rámci boje proti inflaci zvýšit úrokové sazby až na úrovně, kdy nejenže přestanou stimulovat hospodářský růst, ale budou ho naopak brzdit. Uvedla prezidentka ECB Christine Lagardeová.

Přečíst článek

Podle něj už skončilo rychlé tempo zadlužování obyvatel země, na které NBS upozorňovala v minulosti. „Hlavně po létě vidíme, že zájem o hypoteční úvěry je nižší. Strmý růst cen na realitním trhu se zastavil,” řekl.

Evropská centrální banka (ECB) v létě v reakci na vysokou inflaci v eurozóně, jejímž členem je i Slovensko, zahájila zvyšování své základní úrokové sazby. To se projevilo tak, že slovenští žadatelé o půjčky musejí nyní počítat s tím, že na úrocích zaplatí více než na začátku letošního roku.

Sedm scénářů, co dělat, když na splátky hypotéky už nezbývá

Tříleté fixace u hypoték končí nyní těm, kdo měli extrémně nízké sazby i pod dvě procenta. Problémy se splácením hypotéky zatím mnoho lidí ale prý nemá. Banky hovoří o Češích jako o těch, kdo i v této době splácí velké úvěry na bydlení svědomitě a pravidelně. S rostoucí inflací, energetickou krizí a hrozbou zvýšení nezaměstnanosti se ale vyplatí vědět, co dělat, když nemáte na splátky hypotéky. Scénářů, co můžete v takovém případě dělat, je minimálně sedm.

Přečíst článek

Sídlo Evropské centrální banky

Eurozóna se řítí do recese, možná i do krize. Zotavení bude totiž pomalé

Ekonomika eurozóna v příštích měsících pravděpodobně vstoupí do recese, která nebude mírná. Následné hospodářské oživení navíc bude obtížné a jen pomalé. Předpovídají to ekonomové z předních světových bank. Členské země eurozóny se nyní potýkají s energetickou krizí, za kterou částečně stojí válka na Ukrajině. Vysoké ceny energií tlačí vzhůru inflaci, což nutí Evropskou centrální banku (ECB) ke zvyšování úrokových sazeb.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ivan Šramko, bývalý guvernér Slovenské národní banky a člen dozorčí rady Trinity Bank

Exguvernér slovenské centrální banky Šramko: Představa, že by nějaká země EU zbankrotovala, je již nereálná

Přečíst článek
Peníze, ilustrační foto

Pokud je Česko „nemocným mužem Evropy“, pak se nakazilo od Německa. To zdražuje energie Němcům i Čechům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme