Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Světové aerolinky jsou ve větší ztrátě, než se předpokládalo

Letiště, ilustrační foto
Pixabay
Petra Jansová
pej

Globální letecký průmysl se pomalu zotavuje z dopadů pandemie covidu na cestování. Aktuální analýza Mezinárodní sdružení letecké dopravy IATA ale upozorňuje na to, že ztráty aerolinek budou letos vyšší, než se předpokládalo.

Reklama

Data sdružení IATA, které zastupuje skoro 300 leteckých společností z celého světa a zajištují více než 80 procent dopravy, ukazují, že letošní ztráty dosáhnou kolem 52 miliard amerických dolarů. Dubnová prognóza přitom počítala se ztrátou ve výši 48 miliard dolarů.

Příští rok bude podle IATA pro provozovatele leteckých společností poněkud optimističtější. Předpovídá, že ztráty se sníží na úroveň 12 miliard dolarů.

„Zlomovým obdobím leteckých společností byl bezpochyby letošní červen a červenec, kdy došlo k postupnému oživení mezinárodní dopravy,“ konstatoval generální ředitel IATA Willie Walsh v Bostonu na výročním zasedání před týdnem. Rozhovor s ním přinesl server FlightGlobal. Walsh v něm za významný moment pro oživení označil také rozhodnutí Bidenovy administrativy o zrušení zákaz vstupu pro cizince. 

Japan Airlines

Vysílené aerolinky lepí dluhy úvěry i bondy, pandemický vývoj jim nenahrává

Letecké společnosti po celém světě nepřestávají hromadit dluhy. Jejich výše už se přiblížila hranici 340 miliard dolarů. Díry v cash flow aerolinky lepí úvěry i emisí dluhopisů.

Přečíst článek

Oživení leteckého byznysu může zpomalit drahá ropa

Výkonnost leteckých společností a to, jakým způsobem budou schopny zalepit finanční ztráty se ale podle IATA bude lišit region od regionu. Nejrychleji se ze ztrát dostanou severoamerické aerolinky, a to i díky razantnímu oživení domácího cestování.

Na postupné oživování leteckého průmyslu v Americe i Evropě reagovaly i akcie aerolinek, které v září zaznamenaly meziroční nárůst. Jak ale upozorňuje zpráva IATA, oživení leteckého průmyslu může zpomalit nárůst cen ropy.

Výhled na Zlín je hlavní devízou bytu.

Loft ve zlínském mrakodrapu připomíná vesmírnou loď

Loft v osmém patře zlínského mrakodrapu nemá téměř žádné zdi. Dvoupodlažní prostor dělí vložená struktura - bílá rampa.

Přečíst článek

Barbara Paldusová

Přišla s technologií na urychlení výroby vakcín. Teď vyvíjí kosmetiku

V Silicon Valley založila dvě úspěšné firmy. Prodej jedné z nich jí a investorům vynesl 225 milionů dolarů. Teď Barbora Paldusová, americká vědkyně a podnikatelka s českými kořeny, svoje znalosti z vědy uplatňuje při vývoji a výrobě přírodní kosmetiky.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme