Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Studie: Obrat fintechu do roku 2030 překoná hranici 1,5 bilionu dolarů

dolar
ČTK
 ČTK

Sektor finančních technologií (fintech) patří mezi oblasti s největším růstovým potenciálem. Zatímco v roce 2021 dosahoval obrat v sektoru 245 miliard dolarů, do roku 2030 vzroste na 1,5 bilionu dolarů, tedy více než 30 bilionů korun. Vyplývá to ze studie, kterou poskytla mezinárodní poradenská společnost Boston Consulting Group (BCG).

Reklama

Česko je lídrem

Zatímco nyní se fintech podílí na světových příjmech z finančních služeb dvěma procenty, v roce 2030 to bude sedm procent. Z růstu odvětví přitom bude podle BCG moci těžit také ČR, která má už dnes poměrně vyvinutý fintechový trh a kde se nachází řada nadějných start-upů.

„Česko je v tomto segmentu už dnes středoevropským lídrem, což dokládá i počet nových fintechových start-upů v posledních několika letech,“  uvedla expertka na finanční technologie z BCG Helena Toušková. Důvodem je podle ní velký počet fondů zabývajících se financováním nadějných start-upů či vstřícnější přístup českých bank.

Do roku 2030 bude podle studie fintech tvořit čtvrtinu hodnoty bankovního sektoru, přičemž dnes je to necelá desetina. Největším oborem v rámci finančních technologií zůstanou i v roce 2030 platby, jejich podíl na celkových příjmech se však sníží. V roce 2030 dosáhnou jejich tržby 520 miliard dolarů, a na celkovém obratu se tak budou podílet z jedné třetiny. Dalších 400 miliard dolarů budou generovat úvěry a 200 miliard připadne na pojištění.

Češi nemají kreditky v lásce. Jejich výhody hledají u moderních alternativ

Zatímco pro Američana platební karta rovná se kreditka, Češi si ke kreditním kartám cestu nenašli. Kvůli předsudkům o životě na dluh se jim, k jejich vlastní škodě, spíše vyhýbají. Kreditní služby totiž přinášejí řadu výhod. Které to jsou, jaké alternativy kreditek existují a jaké trendy se k nám blíží ze Západu, shrnuje ve svém příspěvku Pavel Prucek, Head of Product ve společnosti Twisto.

Přečíst článek

Tyto trendy jsou podle BCG viditelné už i v Česku. Například technologické firmy se zaměřením na pojištění (insurtech) v ČR tvoří 14 procent nově založených fintechových firem v posledních pěti letech. Mezi lety 2012 a 2017 to byla čtyři procenta.

Zatímco nyní je největším fintechovým trhem Severní Amerika, do roku 2030 se jím stane s tržbami 600 miliard dolarů region východní Asie a Pacifiku. Růst regionu potáhnou především rozvíjející se země jako Čína, Indie a Indonésie, které těží z toho, že v nich působí největší počet fintechových společností, mají vysoký počet malých a středních podniků a zároveň mají početnou populaci bez dostatečného přístupu k moderním bankovním službám. Zároveň v těchto zemích dorůstá technicky vyspělá mládež, stejně tak jako s technologiemi dobře sžitá střední třída, uzavřela studie.

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Lukáš Kovanda: Stát chystá nemorální zásah u hypoték. Poškodí klienty bank a přiživí bonusy bankéřů

Pokuta za předčasné splacení hypotéky trestá zodpovědnost a svědomitost. Banky si umí riziko ošetřit samy, stát k tomu nepotřebují. Jeho zásah okrádá svědomité občany a jen přiživuje už tak tučné bonusy bankéřů.

Přečíst článek

Bílý žralok

PŘEHLEDNĚ: Za žraloka u pláže peníze z pojistky nezískáte, za starost o nemocného psa ano. Kdy pojišťovna uzná storno?

Myslíte si, že vás pojištění storna dovolené ochrání vždy, když nemůžete odjet na dovolenou? V mnoha případech ano, a dokonce už i u tuzemských dovolených či dokonce dětských táborů. Existuje ale řada situací, kdy máte smůlu a peníze za dovolenou vám propadnou komplet. Od dob covidu, který zcela zásadně proměnil i cestování, se zájem o pojištění storna zvedl prý až o stovky procent. Vyplatí se také vědět, kdy máte největší šanci získat peníze za zrušenou dovolenou z připojištění storna a kdy z pojištění náhrady dovolené. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Martin Pleštil: Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Přečíst článek
Češi spoří a tím krotí inflaci

Lukáš Kovanda: Češi spoří a tím krotí inflaci. Ta je nyní jedna z nejnižších v EU

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme