Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Strany si polepší. Za hlasy budou od státu inkasovat více než 500 milionů

Výsledky sněmovních voleb
Newstream.cz
 ČTK

Stát letos zaplatí uskupením za hlasy voličů ve sněmovních volbách zhruba 515 milionů korun. Rozdělí si je osm formací, která získala nad 1,5 procenta hlasů. Částka bude vyšší než před čtyřmi lety.

Reklama

Příspěvek na činnost bude pobírat vedle čtveřice sněmovních koalic a hnutí také Přísaha, ČSSD a KSČM, které se do dolní komory nedostaly. Úspěšná koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), ANO, koalice Pirátů se Starosty a SPD dostanou taky dotace za mandáty, na jeden je roční příspěvek 900 tisíc korun.

Za hlasy letos dostane nejvíce peněz vítězná koalice Spolu, a to přibližně 149,4 milionu korun. Před čtyřmi lety dostaly strany sdružené do této koalice dohromady asi 113,6 milionu korun. ANO vyinkasuje zhruba 145,8 milionu korun, minule to bylo přes 150 milionů. Koalice Pirátů se STAN získá za hlasy 84 milionů korun, po volbách v roce 2017 dostala tato seskupení dohromady přibližně 80,8 milionu korun. Hnutí Svoboda a přímá demokracie vydělá na hlasech 51,4 milionu korun, zhruba o 2,5 milionu méně než minule.

Stát vyplácí strany od zisku tří procent

Hnutí Přísaha, jež před čtyřmi lety nekandidovala, si za hlasy přijde na 25,2 milionu korun. Výnos ČSSD klesne ze 36,8 milionu na 25 milionů korun a KSČM z 39,3 milionu na 19,4 milionu korun. Peníze za hlasy dostane i formace Trikolora, Svobodní, Soukromníci, a to 14,8 milionu korun. Před čtyřmi lety inkasovali Svobodní 7,9 milionu korun.

Přísaha, ČSSD a KSČM budou mít i jako mimosněmovní uskupení nárok na stálý příspěvek na činnost. Stát ho vyplácí od zisku tří procent hlasů. Přísaha a ČSSD vyinkasují každý rok po 9,4 milionu korun a KSČM 7,4 milionu korun. Sněmovní koalice Spolu i Pirátů se Starosty, ANO a SPD budou dostávat deset milionů korun, což je maximální výše roční dotace.

Za mandáty bude dostávat ANO 64,8 milionu korun ročně místo nynějších 70,2 milionu. Spolu obdrží 63,9 milionu korun, dosud měly strany sdružené v této koalici dohromady 37,8 milionu korun. Koalice Pirátů se STAN bude inkasovat 33,3 milionu korun, po minulých volbách to bylo 25,2 milionu korun za rok. Hnutí SPD klesne roční příspěvek z 19,8 milionu na 18 milionů korun korun.

Petr Krčil, odborník na měny

Kurz 24 korun za euro je na dohled, míní odborník na měny

Výrazné sražení inflace by mohla přinést intervence na podporu kurzu koruny, uvádí šéf investiční společnosti Art of Finance a přední tuzemský odborník na měny Petr Krčil.

Přečíst článek

Budova Pražské filharmonie by měla stát na Vltavské.

Nouvel nebo Snøhetta. O pražskou filharmonii soutěží světové špičky

O mezinárodní soutěž na podobu plánované budovy filharmonie na Vltavské projevilo zájem 120 architektonických ateliérů z tuzemska i ze zahraničí. A jsou mezi nimi i jména architektonických hvězd.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sledování výsledků komunálních a senátních voleb ve volebním štábu koalice Spolu, 24. září 2022, Praha. Uprostřed lídr pražské kandidátky Bohuslav Svoboda (ODS).

Dalibor Martínek: Tanec kolem pražského magistrátu. Napínavý příběh zakázané lásky mezi ODS a ANO

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme