Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Překročit volební práh, to je oč tu běží

Robert Šlachta, Přísaha
ČTK
Jana Havligerová

Jak bude vypadat příští vláda, mohou rozhodnout menší strany, které se derou do sněmovny.  Pro dominantní ANO platí, že případného koaličního partnera bude muset hledat právě mezi nimi. Pokud se nespokojí s Okamurovou SPD.

Reklama

V parlamentních volbách platí, že čím nižší je volební účast, tím více vydělají protestní strany, které se vymezují vůči tradičním partajím. Pokud přijde k urnám málo voličů, prospěje to anoistům a ještě o něco víc okamurovcům a komunistům. Vyšší volební účast nahrává podporu především koalici Spolu.  Andrej Babiš by si měl přát, aby zájem o plebiscit nebyl moc velký, a také neútočit na subjekty jejichž voličské preference oscilují kolem kýženého zisku alespoň pěti procent hlasů.

Sebevědomý Okamura

Prozatím se jako nejnadějnější partner jeví SPD. Okamurovci se těší poměrně stabilní přízni deseti a více procent hlasů, a toho si nelze nevšimnout. Že nevylučuje možnost povolební spolupráce, už připustil v pořadu Partie na CNN Prima News předseda dolní komory parlamentu, místopředseda ANO Radek Vondráček. Podle něj se Tomio Okamura a jeho poslanecký klub při jednáních ve sněmovně chovají korektně.

Andrej Babiš (ANO), představení volebního programu

ANO je na výsluní, ČSSD na dně

Letošní volební sezóna je krajně nejistá. První tři volební formace – ANO, Spolu a PirStan, mají zhruba stejný volební potenciál. Téměř polovina lidí se ale ještě nerozhodla, koho bude volit, a tak se podpora stran a hnutí může dynamicky měnit až do říjnového finále. Na výsledku se pak podepíše každý získaný hlas.

Přečíst článek

Současné průzkumy říkají, že by takové spojenectví vyneslo poměrně pohodlnou sněmovní většinu. Zvlášť, pokud by se formálně či neformálně přidali také komunisté. I jejich šance na překročení volebního prahu stoupají. „Povolební spolupráce ANO, SPD a KSČM není žádnou hypotetickou variantou. Naopak je to reálná hrozba,“ napsal na Twitteru předseda ODS Petr Fiala. 

Okamura prohlašuje, že po těchto volbách rozhodně nechce uváznout v opozici, chce do vlády. Tvrdí ale, že nikoliv do takové, kterou by jako premiér vedl Babiš. Okamurovci mají pevné zázemí v Moravskoslezském kraji, v minulých parlamentních volbách tam získali 13,9 procenta hlasů. Lídrem severomoravské kandidátky SPD je opět Okamura.

Šlachtova hvězda bledne

Ještě v prvním prázdninovém měsíci například agentura STEM předpovídala Přísaze Roberta Šlachty hladký vstup do sněmovny. Teď průzkumy napovídají, že se její růst zastavil a podle některých společností její preference dokonce klesají. Experti to přičítají faktu, že uskupení „elitních policistů“ získávalo přízeň od voličů ANO a SPD a mezi nevoliči. Přeběhlíci se podle nich nyní vracejí tam, odkud přišli.

Volební urna, ilustrační foto

Viliam Buchert: Pravice i levice nemají vůdce, proto bodují Babiš či Okamura

Zatímco v prvních dvou dekádách po revoluci probíhal na české politické scéně souboj pravice a levice, dnes převládá čirý populismus a ideologická beztvarost. Cesta se tak otevřela pro Mesiáše všeho druhu.

Přečíst článek

Přesto hnutí bývalého šéfa protimafiánského útvaru zcela neodepisují. Rychlý rozjezd Přísahy začal zpomalovat v momentě, kdy oficiálně spustili kampaň anoisté. Ani vedení Přísahy se volebními preferencemi nehodlá nechat rozhodit: „Jeden den máme nad pěti procenty, druhý pod. My jedeme dál. Pro nás je cíl jasný, chceme se dostat do sněmovny,“ říká její první místopředseda Tomáš Sochr. Podle agentury Kantar CZ a Data Collect je volební potenciál Přísahy relativně vysoký – až 9,5 procenta. Bude tedy záležet na tom, jak si hnutí povede zhruba dva týdny před volbami.

Komunisté a ti další

KSČM se vymanila z chumlu stran a hnutí, jejichž šance na vstup do sněmovny se limitně blíží nule. Stále se může opřít o pevné jádro, její skalní voliči k urnám určitě dorazí. Vyhráno však ještě nemá. Její zisk se může přehnout mírně přes pět procent, stejně jako zůstat těsně pod pěti procenty. Uskupení Trikolóra Svobodní Soukromníci by se ani podle čerstvých anket do dolní komory parlamentu nedostalo, jeho preference oscilují kolem tří procent. 

Bez naděje na úspěch je i Volný blok. Ten ale může ubrat nějaké desetiny z preferencí SPD. Profitovat z propadlých hlasů budou prakticky všechny politické subjekty, které se dostanou do sněmovny. Mandáty se rozdělí mezi ně. Teoreticky by to mohlo nejvíce pomoci koalicím Spolu a PirStan.

>>>>>>Aktuální dění kolem voleb sledujeme. Čtěte naši rubriku Volby<<<<<<

Poslanci Radek Vondráček (vlevo) a Jaroslav Faltýnek (oba ANO)

Jana Havligerová: Jeden rekord za druhým. A skutek utek

Poslanci mají dva týdny na to, aby se pokusili znovu schválit alespoň ty zákony, které jim do dolní komory vrátil Senát. Takových je dvanáct. Na poslední schůzi se zákonodárci scházejí uprostřed volebního boje, na víc už se nezmůžou.

Přečíst článek

Ivan Bartoš, předseda Pirátů

Komentář Dalibora Martínka: Sliby Pirátů důchodcům? To není punk, ale zoufalství.

Piráti proklimbali velkou část doby, kdy mohli dělat předvolební kampaň. Možná ještě hůř, jejich šéf Ivan Bartoš se jako můra do pavučiny zamotal ve svém Ústeckém kraji do přirovnání tamní situace s Rumunskem. Ostatní partaje i lidé na sociálních sítích mu to dali řádně sníst.

Přečíst článek

Reklama

Související

Volební koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL)

Viliam Buchert: Opoziční koalice si slibují věčnou lásku, volby to mohou změnit

Přečíst článek
Zleva místopředsedové Richard Brabec, Radek Vondráček, Alena Schillerová, předseda Andrej Babiš, první místopředseda Karel Havlíček a nový místopředseda Robert Králíček

ANO neochvějně dominuje předvolebním průzkumům, hnutí je na nejvyšších číslech od roku 2014

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme