Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stěhování peněz. Poslanci chtějí v rozpočtu na příští rok přesunout 209 miliard

Poslanecká sněmovna
ČTK
 ČTK

Poslanci chtějí v návrhu státního rozpočtu na příští rok přesunout téměř 209 miliard korun. Ve druhém čtení rozpočtu přednesli 104 pozměňovacích návrhů. Většina z nich pochází od opozičních poslanců, 14 návrhů přednesli koaliční poslanci.

Reklama

Navrhované přesuny peněz představují téměř deset procent plánovaných výdajů rozpočtu, které mají činit 2,19 bilionu korun. Návrhy koaličních poslanců přesouvají v celkovém objemu víc než čtyři miliardy korun. Schodek má činit 252 miliard.

Loni ve druhém čtení rozpočtu na letošní rok navrhli poslanci přesuny za 119 miliard, což bylo asi pět procent plánovaných výdajů letošního rozpočtu. Sněmovna o všech návrzích rozhodne při schvalování rozpočtu. To by se mělo konat za dva týdny.

Peníze chtějí poslanci brát například z vládní rozpočtové rezervy, z odvodů do rozpočtu EU nebo z peněz na příspěvky mezinárodním organizacím. Peníze mají v úmyslu přidávat například na školství, na vnitřní bezpečnost včetně hasičů, na sociální dávky, dopravu nebo do zemědělství.

Česko nevzkvétá. Aby se i budoucí důchodci měli dobře, je nutné oživit trh kapitálu

Změny penzijního spoření, které dnes schválili poslanci, jsou kroky správným směrem. Přimějí totiž lidi, aby si na stáří odkládali více – samy o sobě však stačit nebudou, je třeba oživit český kapitálový trh, míní ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) upozornil, že pokud chtějí poslanci brát peníze z vládní rozpočtové rezervy, nesmí tato rezerva klesnout pod zákonem stanovenou mez. To je pro příští rok 6,6 miliardy. Vláda ale navrhla rezervu 12 miliard. Stanjura také varoval před odebíráním peněz z výdajů na obsluhu státního dluhu. Upozornil, že stát by tak nemohl platit úroky ze svých dluhopisů.

Peníze na modernizaci Gripenů

Z koaličních poslanců navrhuje například Eliška Olšáková (STAN) převést celkem 2,3 miliardy korun z vládní rozpočtové rezervy ministerstvu pro místní rozvoj na program obnovy a rozvoje zejména malých sídel. Skupina koaličních poslanců v čele s Jakubem Jandou (ODS) chce přidat 1,5 milionu korun Masarykovu demokratickému hnutí, šest milionů Československé obci legionářské nebo půl milionu Spolku pro zachování odkazu českého odboje.

Zhodnotit eura je v českých bankách o něco složitější než koruny. Ale možnosti tu jsou

Investování v eurech, dolarech či jiných cizích měnách není v Česku zrovna záležitost pro široké masy. Nicméně v nabídce vybraných bank tato možnost existuje. A některé banky dokonce hlásí, že to zajímá stále více zdejších drobných investorů. Přispívá to mimo jiné i k diverzifikaci investičního portfolia v neklidných časech. Zjistili jsme pro vás, ve kterých bankách je možné v cizích měnách investovat a o jaké fondy je největší zájem.

Přečíst článek

Z opozičních poslanců chce třeba Aleš Juchelka (ANO) převést 2,6 miliardy na platy v sociálních službách. Jeho stranický kolega Martin Kolovratník chce převést tři miliardy na slevy na jízdném ve veřejné dopravě. Poslanec SPD Radovan Vích chce odebrat téměř 16 miliard korun z peněz určených na pořízení letounů F-35 a převést je chce na modernizaci letounů Gripen, na obranu proti dronům a na politickostrategické řízení obrany státu. Jeho stranický kolega Jan Hrnčíř chce odebrat 30 miliard z peněz určených do rozpočtu EU a přesměrovat je na pomoc s cenami energií.

Předseda stínové vlády ANO Karel Havlíček spolu se Schillerovou předložili dva návrhy v celkovém objemu 65 miliard korun. Chtějí přesunout peníze na pomoc s cenami energií.

Projednáním státního rozpočtu ve druhém čtení skončilo dnešní jednání Sněmovny. Poslanci se sejdou ve čtvrtek odpoledne, aby jednali z popudu hnutí ANO o cenách energií v příštím roce.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Premiér Petr Fiala na schůzi Poslanecké sněmovny

To se dalo čekat. Sněmovní rozpočtový výbor odmítl opoziční úpravy v konsolidačním balíčku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme