Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Státní dluh klesl na 41,4 procent HDP. Každý Čech hypoteticky dluží 225 tisíc

peníze
Pixabay
 ČTK

Státní dluh klesl ve druhém čtvrtletí o 3,6 miliardy na 2,416 bilionu korun. Na každého Čecha tak hypoteticky připadá dluh 225 900 korun, uvedlo ministerstvo financí.

Reklama

„Pohyb dluhu v průběhu jednotlivých čtvrtletí je zcela běžný jev způsobený zejména nesouladem rozložení většího množství aukčních dnů proti několika splátkám státních dluhopisů v průběhu roku a sama o sobě nevypovídá o trendu zadlužování země,” uvedl rezort. V prvním čtvrtletí státní dluh stoupl o 370,2 miliardy korun. Za růstem bylo především zvýšení schodku letošního státního rozpočtu z 320 na 500 miliard korun kvůli dopadům pandemie a změnám daní.

Podíl státního dluhu k HDP tak klesl ke konci června na 41,4 procenta z březnových 42,4 procenta. Po očištění stavu státního dluhu o dopady předfinancování všech jeho zbývajících letošních splátek pak podíl takto spočítaného státního dluhu na HDP ke konci prvního pololetí byl 39,6 procenta. MF předpokládá, že celkové zadlužení na konci roku nepřekročí 42,4 procenta.

Pásová výroba v Škoda Auto, ilustrační foto

Česká ekonomika ožívá. Růst HDP se přiblíží čtyřem procentům

Česká ekonomika i přes tvrdé dopady jarních koronavirových opatření letos poroste o téměř čtyři procenta. Uvádí to nejnovější odhad Evropské komise, která původně počítala s růstem jen o 3,4 procenta.

Přečíst článek

Státní dluhopisy jdou na dračku

V prvním pololetí vydalo MF státní dluhopisy se splatností nad jeden rok v celkové jmenovité hodnotě 390,8 miliardy korun při průměrném výnosu 1,3 procenta a průměrnou dobou do splatnosti osm let. Po započtení emisní činnosti k dnešnímu dni tak ministerstvo pokrylo více než 60 procent plánované korunové potřeby financování.

Vysoký zájem investora o státní dluhopisy podtrhuje podle MF poměr akceptovaných objednávek na celkových objednávkách střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů v primárních aukcích. V průměru byla poptávka 2,5krát vyšší než prodaný objem dluhopisů.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Ministryně financí Alena Schillerová a premiér Andrej Babiš (oba ANO)

Česku se dluh prodraží. Schillerová musí najít 740 miliard

Ministerstvo financí bude letos potřebovat na financování státního dluhu 740,7 miliardy korun. To je o 12,3 miliardy korun více, než úřad původně plánoval v dubnové Strategii financování a řízení státního dluhu na rok 2021. Ministerstvo o tom informovalo v rámci Čtvrtletní zprávy o řízení státního dluhu.

Přečíst článek

Budova Ministerstva financí na Malé straně v Praze.

Rozpočtová rada: Chystaná konsolidace veřejných financí je nedostatečná

Plánovaná konsolidace veřejných financí tak, jak ji chystá ministerstvo financí (MF), je nedostatečná. Výpočty Národní rozpočtové rady (NNR) totiž ukazují, že dosažení tzv. dluhové brzdy ve výši 55 procent HDP nastane pravděpodobně již v roce 2024. Šéfka státní kasy Alena Schillerová trvá na tom, že tempo konsolidace je přiměřené. „Umožní plynulý návrat pandemií poškozené ekonomiky do standardního stavu,” uvedla ministryně. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Český premiér Petr Fiala

Fialova vláda může stabilizovat veřejné finance bez zvyšování daní. Díky inflaci

Přečíst článek
Zbyněk Stanjura, ministr financí

Státní dluh za tři čtvrtletí vzrostl na 2,89 bilionu. Každý Čech dluží 275 tisíc korun

Přečíst článek
Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Česko se konečně začíná hrabat z pandemické krize, po pěti letech snížilo své zadlužení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme