Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česku se dluh prodraží. Schillerová musí najít 740 miliard

Ministryně financí Alena Schillerová a premiér Andrej Babiš (oba ANO)
ČTK
 ČTK

Ministerstvo financí bude letos potřebovat na financování státního dluhu 740,7 miliardy korun. To je o 12,3 miliardy korun více, než úřad původně plánoval v dubnové Strategii financování a řízení státního dluhu na rok 2021. Ministerstvo o tom informovalo v rámci Čtvrtletní zprávy o řízení státního dluhu.

Reklama

Mírné zvýšení je zejména v důsledku zahájení výměnných operací, v rámci kterých ministerstvo odkupuje střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy splatné v roce 2022. „Skutečná výše však bude záviset na konečném hospodaření státního rozpočtu a realizovaných výměnných operacích či zpětných odkupech státních dluhopisů ve zbytku letošního roku,” uvedlo MF.

Dubnová strategie již zahrnovala novelu zákona o státním rozpočtu na rok 2021 navyšující schodek státního rozpočtu z 320 miliard korun na 500 miliard korun.

Z korunové potřeby financování MF v průběhu prvního pololetí již pokrylo vydáváním a prodeji státních dluhopisů 409 miliard korun, tedy téměř 60 procent. Nadále bude pokračovat v emisní činnosti tak, aby zajistilo krytí její skutečné výše.

Celkový plánovaný rozsah jmenovité hodnoty hrubé emise korunových střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů na domácím trhu v roce 2021 klesl o 80 miliard korun proti čtvrtletní zprávě na minimální hodnotu 500 miliard korun. Důvodem bylo vyšší zapojení instrumentů peněžního trhu do krytí letošní potřeby financování než v minulých letech.

Češi mají nejdražší elektřinu v Evropě.

Češi mají nejdražší elektřinu v Evropě. A bude hůř

České domácnosti čeká razantní zdražení elektřiny i zemního plynu. Za energie Češi při zohlednění odlišné kupní síly platí nejvyšší cenu v Evropě. A bude hůř. Fixace cen se domácnostem rozhodně vyplatí.

Přečíst článek

Skutečná hodnota emisní činnosti však bude záviset zejména na hospodaření státního rozpočtu v průběhu druhé poloviny letošního roku a také situaci na domácím a zahraničních finančních trzích, uvedlo MF. Uvedená minimální hodnota emise korunových střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů nezahrnuje prodeje státních dluhopisů v rámci výměnných operací, kdy ministerstvo odkupuje státní dluhopisy splatné v roce 2022, dodalo MF.

Ministerstvo plánuje znovuotevírání již vydaných emisí korunových střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů na primárním trhu se splatností od roku 2023 v závislosti na zájmu a poptávce dealerů. Dále MF plánuje vydání nové fixně úročené korunové emise se splatností od roku 2028 s cílem dosáhnout „vyhlazeného splatnostního profilu” státního dluhu v příslušných letech.

Nominální dluh vládních institucí ČR stoupl v letošním prvním čtvrtletí meziročně o 630,3 miliardy na 2,5191 bilionu korun. Míra zadlužení sektoru vládních institucí meziročně vzrostla z 32,4 procenta na 44,1 procenta HDP, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Ve srovnání s posledním čtvrtletím loňského roku vládní dluh Česka vzrostl o 366,1 miliardy korun a míra zadlužení o 6,3 procentního bodu.

Navyšování státního dluhu je nebezpečným krokem pro stabilitu veřejných financí, řekl ČTK analytik Golden Gate CZ Marek Brávník. Nekontrolované množení peněz podle něj povede k vyšší inflaci. „Peněžní zásoba roste tempem, jaké jsme v novodobé historii ještě nezažili, a bude zřejmě dále zrychlovat. V případě další vlny lockdownů se může dluh navýšit i o bilion korun,“ dodal.

Foto: ČTK

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ticho před bouří? Češi své dluhy splácí zodpovědně, experti se ale obávají příštího roku

Ticho před bouří? Češi své dluhy splácí zodpovědně, experti se ale obávají příštího roku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme