Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Srovnali jsme: Tradiční vs. alternativní investiční nástroje

Srovnali jsme: Tradiční vs. alternativní investiční nástroje
ARAMYAN / Adobestock.com
Komerční spolupráce

Svět investic prochází neustálým vývojem. Objevují se nová aktiva, do kterých lze investovat, mění se i samotný způsob investování – stále častěji jsou například využívány mobilní aplikace. V dnešním článku srovnáme tradiční a alternativní investiční nástroje.

Reklama

Co jsou investiční nástroje?

Pojem investiční nástroje označuje aktiva, do kterých investor ukládá své finanční prostředky za účelem jejich zhodnocení. Každý se s nimi už někdy setkal minimálně z doslechu od přátel, ve zprávách nebo třeba při nabídce od své banky.

Tradičním investičním nástrojem může být akcie, dluhopis nebo třeba zlatá cihla. Vedle nich se ale neustále objevují investiční nástroje nové, alternativní. Typickým příkladem jsou kryptoměny, stejně tak lze ale stejným způsobem hledět na investici do akcií desítky let fungující nadnárodní korporace vs. do relativně nového start-upu, který právě vstoupil na burzu. Jaké jsou mezi těmito skupinami investičních nástrojů rozdíly?

Tradiční investiční nástroje bývají snáze dostupné

V investičním světě nic neplatí absolutně. Každé pravidlo tak má svou výjimku. Obecně lze ale říci, že tradiční investice jsou snáze dostupné. Klasické akcie lze již po mnoho dekád obchodovat na burzách. Mění se sice způsob investování – od osobní přítomnosti na burze přes nákup po telefonu či v bance jsme se dnes posunuli k investování přes počítače a mobilní telefony. To jen potvrzuje, že starší investiční nástroje se díky svému dlouhodobému působení na trhu stávají dostupnějšími.

To ostatně dnes platí i o zmíněných kryptoměnách. Ve svých začátcích před deseti či patnácti lety bylo velice komplikované bitcoin a jiné měny prodat nebo koupit. Dnes jde o otázku několika kliknutí v mobilní aplikaci.

Reklama

Víte, co od nástroje očekávat

Tradiční investiční nástroje už jsou důkladně prozkoumané. Lze ověřit jejich pravost, je popsáno jejich chování v různých ekonomických situacích, známe historický vývoj jejich hodnoty. Díky tomu klesá mnoho rizik s nimi spojených. Každý si dnes může dohledat, jak poznat zlato, případně si jeho pravost ověřit u odborníka. Také veřejně obchodované akcie či dluhopisy jsou přísně regulovány a klesá tak riziko podvodu či zcizení.

Alternativním investicím toto mnohdy chybí. Vývoj jejich hodnoty se těžce předpovídá, riziko ztráty je obrovské.

Liší se i potenciální výnos

Základní investorská poučka praví, že výnos roste společně s rizikem. A jak jsme si už řekli, u tradičních aktiv jsou díky regulacím, dlouhodobé historii a hlubokým znalostem mnohá rizika eliminována. Proto také platí, že tradiční aktiva zpravidla nabízejí nižší potenciální výnos, stejně tak ale nižší riziko ztráty. Alternativními investicemi může investor rychle zbohatnout, také ale může doslova ze dne na den přijít úplně o vše.

Pokojovky za desetitisíce dolarů. I tak může vypadat výnosná alternativní investice. A co teprve bonsaj

Pokojovky za desetitisíce dolarů. I tak může vypadat výnosná alternativní investice. A co teprve bonsaj

O alternativních investicích do pamětních mincí, starožitných automobilů, uměleckých obrazů nebo alkoholu na bázi whisky toho bylo napsáno mnoho, ale slyšeli jste už o investici do pokojových rostlin? Jak už to tak u sběratelství bývá, vášeň nezná hranic - dokonce ani těch finančních. Takovéto speciální „exempláře“ se dají vydražit v rozmezí několika tisíc až několika milionů dolarů. Blíže se na tento typ investic podívala hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Olívia Lacenová. V komentáři shrnula výhody těchto investic i na co si dát v jejich případě pozor. 

Přečíst článek

Ilustrační foto

Nejistota v investování se přeleje i do příštího roku. Bezpečným přístavem může být víno i whisky

Rok 2023 bude pro investování obtížný, analytici doporučují zejména státní dluhopisy, drahé kovy či akcie společností ze zbrojařského či farmaceutického průmyslu nebo investice do luxusu.

Přečíst článek

Výstava J&T Banka Art Index Pop-Up

Češi se bojí inflace a utrácejí za umění rekordní sumy

Strach z inflace žene Čechy k rekordním útratám za umění. V prvním pololetí se podle specializovaného serveru artplus.cz na tuzemských aukcích protočilo více než 910 milionů korun. A tím rekordy nekončí. Padla také rekordní částka za jedno umělecké dílo a vůbec poprvé se na aukcích prodalo více než 50 procent nabízených děl.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ilustrační foto

Nejistota v investování se přeleje i do příštího roku. Bezpečným přístavem může být víno i whisky

Přečíst článek
Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Hlavsová: Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme