Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Turisty oblíbená Srí Lanka je na pokraji bankrotu, v hlavním městě vládne chaos

Srí Lanka (ilustrační foto)
Malake100 / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
Dušan Kütner
duk

Zadlužená ekonomika, nedostatek státních peněz, potravin, pohonných hmot či elektřina způsobila, že turisty obdivovaná Srí Lanka se ocitla na okraji státního bankrotu a její ekonomika se podle premiéra Ranila Vikremesingheho zhroutila. Jednou z mála nadějí na záchranu jsou jednání se sousední velmocí Indií, která již ostrovní zemi poskytla pomoc ve formě úvěru čtyři miliardy dolarů. Neštěstí, které zachvátilo 23 milionů obyvatel tohoto ostrovního státu, hrozí, že zamete s dalšími stovkami milionů v pěti dalších zemích, napsala agentura Bloomberg.

Reklama

Zatímco USA, Velká Británie a další bohaté země teskní nad vyhlídkou stagflace a rizikem recese, lidé v některých rozvíjejících se zemích čelí nebezpečnějším otázkám, jak najít lék, aby vůbec zůstali naživu. Hrozí, že finanční krize, která zachvátila 23 milionů obyvatel Srí Lanky, se rozšíří po celém rozvojovém světě a strhne další stovky milionů, uvedl Bloomberg.

V hlavní městě Kolombu vypukl chaos a demonstranti rozzlobení vysokou 40procentní inflací a celodenním čekáním na palivo a plyn na vaření požadují sesazení prezidenta Gotabayi Rajapaksy. Pro širší svět je rizikem, že se finanční krize Srí Lanky rozšíří do dalších rozvojových zemí, které rovněž čelí vysokým úrovním dluhu, rostoucím úrokovým sazbám a oslabování měn.

Jarní zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky

Hrozí vlna státních bankrotů, varují šéfové MMF a Světové banky. Na vině jsou vysoké úrokové sazby

Postpandemické oživení přineslo dramatický nárůst cen po celém světě. MMF nyní předpovídá, že spotřebitelské ceny letos v rozvíjejících se a rozvojových ekonomikách vyskočí o 8,7 procenta a ve vyspělých ekonomikách o 5,7 procenta, což je nejvíce od roku 1984.

Přečíst článek

Ziad Daoud, hlavní ekonom Bloombergu pro rozvíjející se trhy, vidí pět zemí, které jsou nejvíce ohroženy následováním Srí Lanky: Tunisko, Salvador, Ghana, Etiopie a Pákistán. „Věřitelé Srí Lanky přijdou o polovinu své investice, ale není jasné, jak bude ostrovní stát nakládat se svými dluhy vůči Číně. V minulosti Čína nebyla ochotna připojit se k mnohostranným dohodám o odepsání dluhu,“ uvedl Daoud.

Nejvyšší vedení Srí Lanky ve čtvrtek jednalo s indickou delegací, zatímco ostrovní stát zoufale usiluje o zajištění další pomoci, a to uprostřed nedostatku finančních prostředků na zaplacení nezbytných věcí, jako jsou potraviny, palivo a léky. Jednání přichází poté, co srílanský premiér Ranil Vikremesinghe varoval před úplným kolapsem a řekl, že jihoasijský národ vidí známky možného pádu na úplné dno, napsala agentura Bloomberg

Srílanští řidiči tlačí své rikši k čerpací stanici

Nejen Rusko. Bankrot hrozí také Srí Lance, oblíbené destinaci českých turistů

Země se se potýká s nejhorší ekonomickou krizí od získání nezávislosti v roce 1948. Vedle nedostatku pohonných hmot, potravin, léků a dalšího základního zboží ostrovní stát sužují i dlouhodobé výpadky elektřiny.

Přečíst článek

„Diskutovali jsme o ekonomické situaci Srí Lanky a zdůraznili pokračující podporu a pomoc Indie," uvedla indická vysoká komise na tweetu. 

Delegace vedená indickým ministrem zahraničí Vinayem Kwatrou posoudila krátkodobé a dlouhodobé požadavky na financování v době, kdy Srí Lanka jedná o pomoci s Mezinárodním měnovým fondem. Stát potřebuje v příštích šesti měsících pomoc od MMF a spřátelených zemí ve výši zhruba šesti miliard dolarů. „Srí Lanka si od Indie vzala úvěr v hodnotě čtyř miliard dolarů, ale nebudeme schopni nadále pomáhat ve stejném tempu,“ řekl Vikremesinghe ve středu parlamentu. 

Ekonomická aktivita se na ostrovním státě téměř zastavila, protože není schopen nakupovat palivo, a to ani za hotovost, kvůli velkým dluhům své ropné společnosti. Podle srílanského ministra energetiky také oslovila několik společností a zemí, včetně Ruska, ohledně dodávek paliva.

Ruský rubl

Rusko splácí dolarové dluhopisy v rublech. Bankrotu už se nevyhne, míní ekonom

Rusko odeslalo úroky ze dvou emisí dolarových eurobondů. Zaplatilo je v rublech. „Tím považujeme své závazky vůči věřitelům za splněné,“ uvedlo ruské ministerstvo financí, které má platby úroků z dluhopisů na starosti. Bankrotu se země nevyhne, komentuje ekonom Lukáš Kovanda. Nastane o nedělní půlnoci, dodává.

Přečíst článek

V současné době dluží Ceylon Petroleum Corporation 700 milionů dolarů (16 miliard korun), a proto nám žádná země ani společnost na světě není ochotná poskytnout palivo," řekl premiér již dříve zákonodárcům.

Srí Lanku závislou na turistice postihly více než jiné země dopady pandemie COVID-19 a rostoucí ceny energií. Inflace v květnu stoupla na 39,1 procenta, ale ceny potravin narostly dokonce meziročně o 57,4 procenta.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Monumentální pomník Tádž Mahal

Indie může do roku 2075 předstihnout ekonomiku USA i Číny, tvrdí prognóza banky Goldman Sachs

Přečíst článek
Platební neschopnost USA postihne celý svět. A na řešení zbývá pouhý týden

Platební neschopnost USA postihne celý svět. A na řešení zbývá pouhý týden

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme