Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejen Rusko. Bankrot hrozí také Srí Lance, oblíbené destinaci českých turistů

Srílanští řidiči tlačí své rikši k čerpací stanici
ČTK
 ČTK

Země se se potýká s nejhorší ekonomickou krizí od získání nezávislosti v roce 1948. Vedle nedostatku pohonných hmot, potravin, léků a dalšího základního zboží ostrovní stát sužují i dlouhodobé výpadky elektřiny.

Reklama

Srílanská akciová burza zůstane příští týden zavřená. Podle agentury Bloomberg to v sobotu nařídila tamní komise pro cenné papíry. Záměrem je podle regulátora pomoct investorům činit v čase ekonomických problémů v zemi informovaná rozhodnutí. Srí Lanka tento týden dočasně pozastavila splácení zahraničního dluhu, aby se vyhnula tvrdému bankrotu.

Vladimir Putin

Měsíční účet za Putinovo tažení vystaven: Hospodářskou krizi pocítí Rusové ještě roky

Propad rublu, akcií i dluhopisů. Dvojciferná inflace nebo zpomalování růstu HDP. Putinovo tažení na Ukrajinu pociťují Rusové už čtyři týdny od jeho začátku.

Přečíst článek

„Komise pečlivě zvážila důvody a vyhodnotila dopad, který by současná situace v zemi mohla mít na akciový trh, zejména schopnost vést řádný a spravedlivý trh pro obchodování s cennými papíry,“ píše se ve sdělení úřadu.

Srílanská delegace míří do Washingtonu, kde se bude snažit získat až čtyři miliardy dolarů (90 miliard korun) od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a dalších věřitelů, aby pomohla své zemi zajistit platby za dovoz potravin a pohonných hmot a omezit nesplácení dluhů. V pondělí jsou splatné dvě splátky úroků z dluhopisů.

Země se se potýká pravděpodobně s nejhorší ekonomickou krizí od získání nezávislosti v roce 1948. Vedle nedostatku pohonných hmot, potravin, léků a dalšího základního zboží ostrovní stát sužují i dlouhodobé výpadky elektřiny. Protivládní protesty trvají déle než měsíc. Občané vyzývají k sesazení prezidenta Gotabaji Radžapaksy.

Inflace, ilustrační foto

Rusko padá do propasti. Čína mu může pomoci jen trochu

Rusko kvůli sankcím a válce do konce příštího roku ztratí výsledek ekonomického růstu uplynulých patnácti let. Asijské velmoci si nebudou pálit prsty, protože Západ je pro ně větším partnerem, píše v komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Plynovod Jamal, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: EU může být brzy bez ruského plynu, pravděpodobnost toho je nyní dosud nejvyšší

Evropská unie se může bez ruského plynu ocitnout dříve, než se dosud zdálo. Předběžná právní analýza, kterou si zadala Evropská komise, totiž shledala kolizi mezi již zavedenými sankcemi, a požadavkem Kremlu na platbu za plyn v rublech, resp. skrze Gazprombanku. O nálezu právní analýzy dnes informuje agentura Bloomberg s odkazem na nejmenovaný zdroj. Podle jiného zdroje téže agentury s uvedeným nálezem souzní stanovisko právníků pracujících pro Evropskou radu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Česká národní banka, ilustrační foto

Rusko začíná bankrotovat. Nastal čas na korunové intervence, míní Goldman Sachs. Sazby ještě porostou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme