Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Smutná realita: Rozdíly mezi kraji dál přetrvávají. Nejlepší situace je v Praze

Praha, Pražský hrad, sídlo vlády ve Strakově akademii
ČTK
 ČTK

Rozdíly mezi kraji v Česku přetrvávají. Liší se ekonomická výkonnost, průměrné výdělky a důchody, doba dožití, dostupnost lékařů či využívání internetu. Nejlepší situace je dál v Praze a ve Středočeském kraji, k nejslabším patří Karlovarský či Ústecký kraj. Ukázalo to srovnání krajů za rok 2021, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Podle expertů regionální rozdíly a rozdělení na takzvané Česko A a Česko B potvrdily i výsledky prvního kola prezidentské volby.

Reklama

HDP se nezvedl v Karlovarském kraji a na Vysočině

„V roce 2021 přetrvávaly mezi kraji rozdíly, které navazovaly na vývoj v předchozích letech... Ve většině regionů se zvýšil objem hrubého domácího produktu, ve všech rostly průměrné měsíční mzdy,“ uvedl ČSÚ.

Podle výsledků se situace výrazně liší v Praze. Za ní následují s větším s odstupem podle porovnávaných ukazatelů Středočeský, Jihomoravský či Královéhradecký kraj. Opačný konec žebříčku připadá dlouhodobě území Sudet.

Hrubý domácí produkt (HDP) se podle statistiků v roce 2021 meziročně nezvedl jen v Karlovarském kraji a na Vysočině. Nejvíc se naopak zvýšil v Moravskoslezském kraji, a to o 6,4 procenta. Následoval Královéhradecký kraj s přírůstkem 5,5 procenta. HDP na obyvatele činil v roce 2021 v Česku v průměru přes 571 tisíc korun. V hlavním městě je částka víc než 2,2krát vyšší. Naopak v Karlovarském kraji je suma na 60 procentech celostátního průměru a v Ústeckém na 70 procentech. Průměrný je Jihomoravský kraj. Kolem 90 procent se pohybují Plzeňský a Královéhradecký kraj.

Silná koruna nyní české ekonomice pomáhá, říká bývalý guvernér ČNB Singer.

Silná koruna nyní české ekonomice pomáhá, říká bývalý guvernér ČNB Singer

Bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer si dokáže představit ještě mírné posilování koruny. „Silná koruna v tuto chvíli funguje jako zdravý restriktivně makroekonomický kanál pro přehřátou českou ekonomiku,“ říká v rozhovoru pro Export.cz bankéř, který je nyní hlavním ekonomem Generali CEE Holding. Tvrzení o měnové krizi v Česku považuje za absurdní.

Přečíst článek

Průměrná mzda mezi hlavním městem a nejslabším Karlovarským krajem se předloni lišila o víc než 13 tisíc korun. Zatímco průměrný hrubý výdělek v Praze dosahoval 46 452 korun, v Karlovarském kraji to bylo 33 180 korun. Méně než 35 tisíc korun v průměru vydělávali pak i lidé v Jihočeském, Libereckém, Pardubickém, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji. Ve Středočeském kraji předloni průměrná hrubá mzda činila 38 176 korun.

Výdělky se odrážejí i v důchodu. Průměrná starobní penze v metropoli v roce 2021 dosahovala 16 467 korun. V Karlovarském kraji starobní důchod v průměru činil 14 918 korun. Pod hranicí 15 300 korun průměrná částka byla v devíti krajích.

Lidé se nejvíce stěhují do Prahy

Obyvatel přibylo osmi krajům. Nejvíc to bylo ve Středočeském kraji a Praze. Nejvíc se naopak vylidňovaly kraje Moravskoslezský a Karlovarský. Rozdíly jsou i v délce života. Muži v Praze měli při narození naději žít o víc než čtyři roky déle než muži v Ústeckém, Karlovarském či Moravskoslezském kraji.

Čtvrtina Čechů stále odmítá platby kartou. Kteří to jsou a proč

S rozmachem moderních platebních metod experti prorokovali soumrak hotovosti. Říkalo se, že bankovky z našeho života brzo vymizí. Je to ale už pár let a nic takového se v Česku nekoná. Období covidové pandemie s tím sice trochu zahýbalo, ale bankovky tu jsou pořád. Podle průzkumu Euronetu existují totiž vybrané skupiny lidí a obchodníků, kteří dávají hotovosti přednost. Kdo jsou Češi, kteří chtějí mít mince a bankovky po kapsách a placení kartou se brání?

Přečíst článek

Pražané měli před sebou 77 let, muži ze tří strukturálně znevýhodněných regionů necelých 73 let. Pražanky měly naději dožití přes 82 let, ženy z Karlovarského a Ústeckého kraje necelých 79 let a v Moravskoslezském kraji 80 let. Průměrná doba dožití žen v celé republice byla téměř 81 let a mužů skoro 75 let.

Na jednoho lékaře připadalo ve Středočeském kraji 301 obyvatel a v Ústeckém 267. V Olomouckém kraji to bylo 190 lidí na lékaře a na Vysočině 242. Nejnižší počty jsou v Praze a Jihomoravském kraji, kde jsou velké fakultní nemocnice. Internet v Praze používalo zhruba 87 procent domácností. V Ústeckém kraji to bylo 78 procent a v Olomouckém 79 procent. Internetové bankovnictví měly v metropoli skoro tři čtvrtiny osob nad 16 let. V Jihočeském kraji to byly zhruba tři pětiny.

Podle sociologů a komentátorů rozdělení společnosti podle ekonomické sily a situace krajů potvrzují většinou i výsledky prvního kola prezidentské volby i předchozích voleb. Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) tento týden řekl, že se vlády dlouhodobě snaží podmínky srovnávat a zlepšovat. Upravuje se legislativa, koná se milostivé léto pro dlužníky, chystá se posílení dluhového poradenství, připravují se změny ve vzdělávání či nové rekvalifikace. Do znevýhodněných regionů plynou dotace z EU. Podle Jurečky bude řešení vyžadovat „systematickou práci minimálně po dobu jedné generace“.

Výroba automobilu

V Česku se vyrobilo 1,2 milionu aut. Jen zlomek pro domácí trh

Výroba osobních aut loni meziročně stoupla o 10,2 procenta na 1,218 milionu vozů. Na tuzemský trh směřovalo 87 736 vozidel, tedy o 9,7 procenta méně než v předchozím roce. Více než 92 procent vyrobených automobilů zamířilo na zahraniční trhy. Export vozidel tak v meziročním srovnání naopak zaznamenal 12procentní růst. Sdělilo Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme