Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slevy v obchodech startují. Povánoční výprodeje vydrží celý leden

Vánoční výprodeje v obchodech startují.
Artem Beliaikin / Creative Commons / CC 2.0
 ČTK

V kamenných obchodech začínají povánoční výprodeje. Prodejny se v úterý zákazníkům znovu otevřely.

Reklama

Ve výprodejích Češi nejčastěji nakupují úsporné lednice, pračky a myčky, řekla ČTK mluvčí Datart Olga Dolínková. Zájem je také o televize, počítače nebo mobilní telefony. Menší kuchyňské spotřebiče mohou zákazníci nakoupit v pěti až 30procentní slevě. Televize, kterých se do akce dostalo asi 60 modelů, jsou levnější o pět až 15 procent, uvedla Dolínková.

Sleva ve výši 20 procent se vztahuje na herní příslušenství, o 35 procent výhodněji vyjdou digitální rádia a reproduktory. Z důvodu očekávané poptávky firma navýšila skladové zásoby, řekla Dolínková. Zákazníci podle ní nákupy často hradí dárkovými poukázkami, které dostali na Štědrý den.

Online nakupování dostane nová pravidla

Už žádné falešné slevy ani eshopy jako bezplatné půjčovny. Online nákupy se změní. Již brzy

Od prvního týdne nového roku platí novinky pro spotřebitele i pro e-shopy. Někteří internetoví obchodníci se jimi řídí už nyní. Od 6. ledna 2023 budou platit pro všechny, i pro ty, kteří prodávají digitální obsah. Přinášíme stručný přehled, co vše se změní. 

Přečíst článek

Nákupní centrum

Stanislav Šulc: V lednu dojde k dalšímu zdražování. Mohlo by být poslední

Až odezní novoroční kocovina po silvestrovské noci a lidé znovu vyrazí nakupovat, čeká je netradiční situace. Část zboží se sice jako obvykle přestěhuje do povánočních slev, ale to každodenní, nezbytně nutné zboží naopak velmi pravděpodobně podraží. Dobrou zprávou ale je, že je téměř jisté, že půjde o poslední zdražení v aktuálním cyklu, míní komentátor Newstreamu Stanislav Šulc.

Přečíst článek

V prodejnách Intersport budou slevy pokračovat i v únoru, uvedla mluvčí Lucie Kuricová. Nyní se pohybují v rozmezí 20 až 30 procent. Za nižší ceny mohou zákazníci nakoupit oblečení a vybavení na hory nebo část sortimentu volnočasové módy. „Povánoční akce jsme připravili v několika vlnách. Plánujeme je tak, aby se nám uvolňoval sklad na nové jarní kolekce,” dodala Kuricová.

Vánoční světýlka a nábytek

V Globusu se téměř 80procentní slevy vztahují na domácí potřeby, hračky, elektroniku, oblečení nebo obuv.

Povánoční výprodeje zahájily také prodejny Tesco. Zařazeno do nich bylo především vánoční zboží. Ozdoby, světýlka, balící papíry, domácí potřeby se svátečními motivy či hračky v letošních akcích vyjdou o 30 až 75 procent levněji, sdělil ČTK mluvčí Michal Kuzmiak.

Nižší ceny matrací, přikrývek nebo nábytku nyní nabízí Jysk. Výše slev by neměla přesáhnout 65 procent. Proti minulému roku by firma podle mluvčí Zuzany Rafajlovič chtěla v povánočních akcích utržit o pět procent více.

Lidé se na vánoce obdarovávají po staletí, byznys se z toho stal ale až v 19. století.

Vánoce očima vědců: krásné, ale nevýhodné

Trvalo dlouhá staletí, než obchodníci a výrobci dobyli Vánoce jako významnou tržní příležitost. Tyto svátky přinášejí jim i jejich zákazníkům prospěch, ale také problémy, jimž by bylo lépe se vyhnout. Kdyby to ovšem šlo.

Přečíst článek

Tomáš Prouza, šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezident Hospodářské komory ČR

Tomáš Prouza: Vánoce budou hubené, už to vidíme. Ani povánoční slevy nepomohou

Letošní Vánoce budou z hlediska obchodu jiné než všechny předchozí za mnoho let. Lidé jsou zaskočeni obřím nárůstem cen energií a přemýšlejí, jak ušetřit. Vánoční dárky budou první obětí. Dobře si to uvědomuje i Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. „Předvánoční prodeje jsou asi o patnáct procent nižší,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz. Ani tradiční povánoční výprodeje podle něj neskýtají obchodníkům dobré vyhlídky. Nejhůř jsou na tom prý prodejci textilu.

Přečíst článek

Výprodeje na první svátek vánoční zahájila společnost Zoot. Slevy se v druhé polovině ledna zvýší z 50 na 60 procent a vztahují se na všechno módní zboží z letošní podzimní a zimní kolekce. V akci plánuje firma během ledna prodat asi 200 milionů produktů, řekl ČTK ředitel Milan Polák. Očekává zároveň, že e-shop navštíví přibližně dva miliony Čechů.

Slevové akce v polovině prosince zahájila Ikea, trvat budou do 12. ledna nebo do vyprodání zásob. V až 50procentní akci mohou zákazníci nakoupit vánoční dekorace, nábytek, doplňky nebo kuchyňské spotřebiče, uvedl mluvčí Petr Šašek. V Asko - Nábytek podle mluvčí Andrey Štěpánové slevy dosahují 70 procent, výhodněji zde vyjdou kuchyně, ložnice, sedací soupravy na míru, bytové doplňky a textil.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Tomáš Prouza, šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezident Hospodářské komory ČR

Tomáš Prouza: Vánoce budou hubené, už to vidíme. Ani povánoční slevy nepomohou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme